Desetogodišnji plan razvoja grada

Pred gradskim odbornicima naći će se Odluka o pristupanju izradi plana razvoja grada Valjeva za period od 2023 do 2033. Godine. Da li smo realno ostvarili prethodni plan I sadržinu ostalih strateških dokumenata grada koji su donošeni I usvajani decenijama unazad?

Cilj izrade Plana je definisanje vizije razvoja grada Valjeva, prioriteta, ciljeva i mera/aktivnosti koje pokrivaju sve ključne aspekte unapređenje kvaliteta života građana, podsticanje ubrzanog ekonomskog razvoja, ubrzanje i olakšavanje sistemskih promena kroz socijalne inovacije, stvaranje ugljenično-neutralnog društva, težnju ka održivom planskom i racionalnom korišćenju prirodnih resursa i prostora, uz očuvanje prirodnog i kulturnog nasleđa, obezbeđenje socijalnog napretka i smanjenje siromaštva, pružanje kvalitetnog obrazovanja, zdravstvene zaštite, socijalne i teritorijalne kohezije u sigurnom društvu, poštovanje različitosti pružajući osnovna prava, uključujući pravo i jednake mogućnosti za sve, kroz transparentan proces, analizu postojećeg stanja i dijalog svih zainteresovanih strana.

Još 2009. godine na inicijativu prijateljskog grada Sitard-Galena , Valjevo je uradilo i potom usvojilo Viziju grada Valjeva koja je u sebi sadržala strateška opredeljenja grada za razvoj svih oblasti društvenog, socio-ekonomskog i privrednog života Valjeva.

Godinama kasnije nedvosmisleno je potvrdjeno da ono što je na papiru zaista lepo zvuči, ali je u realnosti izostala realizacija . Do tada predvidjenih ciljeva stiže se sporo, a od nekih i odustaje. Četrnaest  godina kasnije Valjevo dobija dva nova investitora iako je te 2009. godine u delu koji se odnosi na ekonomiju navedeno: “ „Gradska uprava podstiče i ohrabruje investitore, polazeći od potrebe da se uposli stanovništvo i stekne ekonomska korist za lokalnu zajednicu. Osnovni cilj je da se zadrže stari i obezbede novi investitori. Stvorena je atmosfera obostrane odgovornosti i poverenja. Rezultat toga su društveno odgovorna preduzeća”. Za realizaciju ovog plana I dostizanje cilja o minimalnom broju nezaposlenih bio je potrebno 14 godina.

Korak dalje kada su planovi I realizacija u pitanju : “U 2020. godini Valjevo će biti grad u kojem je poljoprivreda održivi i profitabilni deo privrede.Nove zadruge su nosioci razvoja proizvodnje i dobijaju podršku od lokalne uprave. Poljoprivredni proizvođači su preduzetnički orijentisani, obrazovani ljudi. Zahvaljujući ljudskim resursima i zadrugama, paleta prehrambenih proizvoda je proširena u skladu sa zahtevima tržišta, prinosi su viši, proizvodi se organska hrana, neki proizvodi su zaštićeni, neki proizvodi nalaze direktan plasman na novim tržištima, direktno se plasiraju potrošačima, restoranima ili izvoze”.

Ne treba zaboraviti da su izdvajanja za poljoprivredu godinama bila izuzetno mala pa čak 2014. godine I nikakva . Ako bismo kom poljoprivredniku iz valjevskog kraja ovo I pročitali verovatno bi nas gledao u neverici. Četrnaest godina kasnije grad izdvaja 100 miliona zaa subvencije poljorpivrednicima , ali godine neulaganja dovele su do toga da valjevska sela ostanu gotovo pusta , a u nekima više nema potrebe ni za školom.

Oba navedena primera jasan su pokazatelj da pored toga što grad treba da ima strateški document I jasno definisane ciljeve razvoja , ukoliko ne postoji realizacija sve ostaje samo document I ništa više.

Šta će se tačno naći u novom dokumentu ostaje da se vidi kada Plan bude uradjen. Postojeća dokumenta trebalo bi , ako ništa drugo da budu opomena I jasan signal da šta god napisali, ključno jeste šta smo uradili?

 

 

 

 

10 comments on “Desetogodišnji plan razvoja grada

  1. Predrag Savić

    Za zaboravne: rok da lokalne samouprave donesu svoje planove bio je 1.januar 2021. godine (član 53 Zakona o planskom sistemu Republike Srbije).

    Reply
  2. Dragan

    verujem u lazara gradonacelnika i mislim da ce gradska vlast napraviti dobar plan i da ce valjevo postati razvijenije od uba i mionice.

    Reply
  3. Милош Марјановић

    plan je takav da što više zidati odvratnih zgradurina i povećavati broj parking mesta na uštrb slobodne površine

    Reply
  4. Dragan

    Nemojte tupiti o poljoprivredi kad od ulaganja nema ništa,gradu treba gas ⛽ i obilaznica da se ne pogušimo.A kasniteeee puuuuunoooo,a ništa i nećete ni uraditi.Teško nama sa vama.

    Reply
  5. Istina

    *Spominjete unapređenje životne sredine, a Valjevo je iz godine u godinu najzagađeniji grad u kome umire najviše ljudi zvog eko zagađenja.
    *Spominjete socijalni napredak, smanjinje siromaštva. Pa to se ne dešava i jaz između siromašnih i bogatih se sve više povećava. Tako vlada Vučić i SNS sekta. Mi smo zemlja sa najvećom socijalnom razlikom među stanovništvom. Neće da se primeni zakon o platnim razredima, ogroman je raspon plata i penzija, jedan mali deo građana ima previše i oni prave statistiku o prosečnim platama sa kojom se vlast hvali dok polovina Srbije preživljava oko minimalca… Bruka! Mora da se primeni zakon oporezivanja kao napredne zemlje što imaju. Onaj ko zaradi više miliona, mora procemtualno više da plati porez, da se ne bi kao pojedinac bogatio preko noći, a ne isto svima 20% i onome ko zaradi milijardu i onome ko zaradi milion.
    *Trebala poljoprivreda da bude održiva u 2020. godini? Pa navedite jednu granu poljoprivrede koja je isplativa za valjevske poljoprivrednike… Ništa se ne isplati raditi zato jer nije utvrđen sistem vrednosti. Primer banalan na mleku. Hoćete da seljak proda za 30 dinara litru mleka, a na rafu da je plaćamo 200. Pa ko se toliko bogati na litri mleka? Naravno pojedinci bliski vlasti… Gde vam je danas kvazi biznismen Mišković kome je država morala da isplati stotine miliona evra što su ga držali u aztvoru.
    *Spominjete subvencije, pa subvencije u 2011. godini bile 100evra po hektaru, sada je to oko 4000 dinara, a znas ekoliko je tada bila cenqa goriva, đubriva, semena…
    Zato omladino, bežie odavde dok je još vreme. Svaki minut proveden ovde je izgubljeno vreme koje se ne vraća!

    Reply
  6. Istina

    I još nešto, zaboravio sam. Pogledajte sinoćni dnevnik HRT i videćete kako oni daju pomoć najugroženijim penzionerima. Naravno ko ima najmanje on dobija više, a ne kao kod nas po 10.000 dinara i onim što primaju 15 i onima što primaju 100.000 penziju. Pa to nije normalno. Osnovni princim socijalne pravde jeste da se da više onome ko manje ima…

    Reply
  7. Istina

    Kakvi bre planovi i projekti? Pa vi ne možete da očistite grad kako treba. Grad smrdi od prljavštine i fekalija. Ša vam je sa Divčibarama, ima li negde dase kroči a da ne zasmrdi. Obustavite gradnju višespratnica u centru grada, više nema kud da se prođe od automobila, ni vazduh ne može da cirkuliše kako bi trebalo…
    Bežite omladino.

    Reply
  8. Јелена

    Iz godine u godinu grad sve vise lici na varosicu. Mionica i Ub su nas odavno prešišali. O kakvom razvoju pričate?

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.