Veliko priznanje za opštinu Mionica

Opština Mionica jedan je od najuspešnijih lokalnih samouprava prema ostvarenim rezultatima na polju razvoja eUprve u lokalnoj zajednici tokom 2022. godine saopšteno je na završnoj konferencija projekta „Uspostavljanje Indeksa eUprave (LEI) za jedinice lokalnih samouprava u Republici Srbiji, koji sprovodi NALED uz podršku Evropske unije Priznanje za ostvarene rezultate primio je predsednik opštine Mionica Boban Janković.

– Hvala NALEDU na specijalnom priznanju za ostvarene rezultate u oblasti uključivanja građana u rad lokalne samouprave putem informacionih tehnologija. Mionica je u saradnji sa NALED-om postala član kluba sa povoljnim poslovnim okruženjem, što potvrđuje naš napredak u privredi. Na dobrom smo putu, ali čeka nas još mnogo posla. Cilj je da sve bude dostupno i da građani budu zadovoljni – rekao je Janković.

Opština Mionica je u 2021. godini otvorila elektornski šalter u okviru eUprave. Portal nudi oko 500 usluga, a neke od njih su preuzimanje ličnih dokumenata,  plaćanje poreza, upisivanje dece u vrtić, školu i dr.

Projekat “Uspostavljanje indeksa eUprave (LEI) za jedinice lokalne samouprave u Republici Srbiji” ima za cilj unapređenje eUprave i poboljšanje sprovođenja zaštite podataka o ličnosti u jedinicama lokalnih samouprava kroz osnaživanje građana i organizacija civilnog društva u reformskim procesima.

U okviru ovog projekta izrađen je poseban softver kojem pristupaju opštine i gradovi radi popunjavanja upitnika o stepenu razvijenosti eUprave, a softver se takođe puni podacima koji se dobijaju od drugih organa – RATEL, Kancelarija za IT i eUpravu, Republički geodetski zavod, Republički zavod za statistiku, itd. Tokom 2022. godine sprovedeno je prvo merenje LEI indeksa, a rezultati, koji ukazuju na stepen razvijenosti eUprave na lokalnom nivou, predstavljeni su na interaktivnoj mapi, gde korisnici mogu detaljnije da se upoznaju sa karakteristikama gradova i opština u domenima infrastrukture, ljudskih kapaciteta, zastupljenosti i kvaliteta eUsluga, kao i uključivanja građana u razvoj eUprave na lokalnom nivou.

Pored Mionice priznanja za ostvareni napredak pripala su gradovima Vranje, Niš, Užice, Kragujevac i Bor kao i opštinama Opovo, Svilajnac, Kanjiža, Vrnjačka Banja, Crna Trava.

3 comments on “Veliko priznanje za opštinu Mionica

  1. Smilja

    Svaka čast za Varošicu! Ali da vam tamo nije Ćiše, Čede, Alekse i ekipe iz KOCa – ništa vi ne biste mogli da uradite. Ni Milana Rakića, ni Pulike, ni čika Mila Gajića, ma ama nikoga i ničega se ne bi setili ni uradili. Tako se bar oni hvale po Valjevu.

    Reply
  2. Rade

    Sve je to lepo,ali ne znam ko će sve to da koristi kada 90 % Mioničke Opštine čine seoska staračka domaćinstva,njima je potrebnije da ih neko obiće na terenu kao medicinska sestra,lekar i slično.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.