Rotari zajednica u Srbiji i USAID: u narednom periodu saradnja u oblasti školstva i ženskog preduzetništva!

Guverner Rotari Distrikta 2483 za Srbiju i Crnu Goru Nikola Božić je naglasio da ovom lepom svečanošću proslavili smo 118. rođendan Rotari Internacionale, ali i obeležili naša dva važna jubileja – 95 godina od osnivanja i 30 godima od reosnivanja Rotarija na našim prostorima.

„Prvi Rotari klub u svetu osnovan je u Čikagu 1905. godine. Prvi Rotari klub u Beogradu je osnovan 1928. godine, a Rotari klubovi su prestali da rade tokom II svetskog rata. Rad klubova se ponovo obnavlja tek u periodu 1992 – 1995, nakon obnavljanja civilnog sektora“, naveo je Božić

U svom obraćanju Tod Endruz, v.d. direktor misije USAID-a u Srbije, prisutnima je rekao da oni ove godine obeležavaju  22 godina partnerstava sa građanima Srbije. Istakao je da će USAID nastaviti da podržava građane i institucije koje pokreću reforme.

„Danas, kada slavite 30 godina od obnavljanja Rotari organizacije u Srbiji, USAID obeležava 22 godine od početka rada u ovoj zemlji. Za to vreme investirali smo blizu 800 miliona evra da pomognemo Srbiji u stvaranju ekonomskih mogućnosti i zaposlenja, kao i u razvoju demokratskih institucija da bi bile sposobnije da građanima pruže potrebne usluge. Naše partnerstvo sa Rotari fondacijom kroz program „Srca Evrope“ deo je tekućih napora da podržimo lokalne organizacije i zajednice i omogućimo bolje uslove za rast i razvoj sredina u kojima žive.

Sa posebnim entuzijazmom proširujemo saradnju sa Rotarijancima da bi škole širom zemlje dobile mBot robote uz pomoć kojih će najmlađi učenici moći da započnu obrazovanje iz STEM predmeta i steknu naučno-tehnološko, inženjersko i matematičko znanje kroz zabavu i neposrednu praksu“ , naglasio je Endruz.

Endruz je posebno ponosan i na partnerstva izrasla iz zajedničke borbe protiv kovida-19 sa Rotari klubovima Čačak i Pančevo.

„Radujemo se predstojećoj saradnji na razvoju ženskog preduzetništva. Verujemo u Srbiju i nastavićemo da radimo zajedno sa vama, kako bi Srbija postala onakva kakva svi želimo da ona bude. Mislim da je pred nama još mnogo toga čemu ćemo se radovati, ali i još više posla koji treba da obavimo zajedno“, zaključio Tod Endruz.

 

 

6 comments on “Rotari zajednica u Srbiji i USAID: u narednom periodu saradnja u oblasti školstva i ženskog preduzetništva!

 1. Dragan

  bravo za nase dobrotvore iz petnice koji su zastitili svog prijatelja savana da ga neka decurlija ne optuzi. gde bi srbija bila da nema ovakvih ljudi koji uvek misle na opste dobro a ne na licne interese. posebno mi se svidja kajla koju nosi nas nikola. istu takvu je imao i pokojni knele

  Reply
 2. Анонимни

  Pozivan USAID da, umesto da se bave nasim skolstvom, da mogu da se bave, pa na primer uklanjanjem osiromasenog uranijuma, koji je po nasim glavama bacala njihova maticna drzava USA.

  Reply
 3. Слободан Ружић

  Општепознато је да је USAID организација која се бави обавештајним, да не кажем, шпијунским радом. Доброчинство, брига за школство и женско предузетништво и сл. су само маске за њихов јавни рад. Њихови некадашњи повреници за одређене регионе у Србији врло успешно су инфилтрирани у државне и органе локалне самоуправе. Неки заузимају руководећа места без обзира на политичку структуру локалних скупштина. Они опстају у свакој комбинацији. Има таквих и у Ваљеву.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.