Još jednom o spajanju Poleta i Vidraka

Još 2017. godine valjevska javnost je obaveštena da je namera grada da spoji preduzeća Polet i Vidrak.Nadzorni odbor JKP Polet podneo je zahtev gradu za spajanjem ova dva preduzeća. Razlog zbog kog je nekada grad razmatrao spajanje jeste loše poslovanje Poleta. Šest godina kasnije Polet je i dalje gubitaš.

Grad Valjevo u ovoj godini izdvojiće 8 miliona dinara za tekuću likvidnost Poleta. To praktično znači da ovo preduzeće ne ostvaruje prihode kojima može da pokrije osnovne uslove poslovanja. Kako se moglo čuti u poslednjim mesecima prošle godine, zaposleni u Poletu jedno vreme čak nisu primali ni plate. Investicija koje bi mogle da utiču na poboljšanje rada  ovog preduzeća su izostajale.   Sve navedeno, jasni su pokazatellji da Polet nije održiv kao preduzeće i njgovo postojanje preduslov je za samo još veće dugove  jer je Polet uprkos izdvajanjima grada ponovo zabeležio gubitak od 4 miliona dinara.

Na sednicama Skupštine mogle su se čuti reči koje upućuju na to da se poslovanje može popraviti , ali svi su izgledi da je Polet izgubio trku sa zahtevima savremenog kupca, ali i zakupca. Pijace su u lošem stanju i decenijsko neulaganje na kraju su te prostore učinile potpuno ruiniranima. Tezge koje su dotrajale, farba na njima ispucala, nedostatak krovnog pokrivača, rupe u devastiranoj podnoj osnovi , samo su neki od razloga zbog kojih Polet ne može da bude konkurentan drugima.

Istovremeno , grad Valjevo je čuvajući od izbora do izbora neke glasove izbegavao da stavi katanac na ovo preduzeće. Epilog takvog ponašanja i razmišljanja bila su neprekidna izdvajanja iz gradskog budžeta za iole poslovanje i postojanje Poleta.

Još 2017. godine grad je izašao sa predlogom spajanja Poleta i Vidraka kao konačnom rešenju za Polet. To se nije dogodilo. Umesto toga usledilo je još veće izdvajanje iz budžeta grada. Ko je krivac za ovakvo stanje , sada nije pitanje jer gotovo da je praksa pokazala da nikada niko ne odgovara za nečinjenje, a katkad i pogrešno čijenje.

Sada kada je konačno došlo do razmišljanja i traženja odgovora na pitanje :“Šta sa Poletom?“, sam NO ovog preduzeća daje predlog za spajanje.

Da bi se na sednici Skupštine našao inicijalni akt o spajanju neophodno je da najpre bude uradjena procena oba preduzeća, studija isplativosti i još neka akta koja će dati dati jasne smernice da li je spajanje pravo rešenje .

Sagovornici Vamedie u Gradskoj upravi navode da sve ne može biti rešeno preko noći te i da je teško da bi do spajanja moglo doći u ovoj godini, ali ne isključuju moćunost početka sledeće godine. Uslov za to su kako navode, pomenuta dokumenta.

 

5 comments on “Još jednom o spajanju Poleta i Vidraka

 1. Dragan

  nije problem spojiti ta dva preduzeca. problem je sto time gubimo radna mesta i sto ce neko da izvisi za mesto direktora a radi se o ljudima koji su zaduzili stranku. zato prvo mora da se nadje resenje da se nekome od tih ljudi isplati otpremnina i da se onda zaposli na drugi posao gde ce imati istu platu.

  Reply
  1. Gogisa

   to je mozda problem u tvojoj glavi. Mnogo lupetas. Poznajem direktorke oba preduzeca, zene su skroz u redu. Mozda je to nekad ranije u SNS-u bio slucaj ali kod Lazara Gojkovica sigurno nije takav slucaj. Decko ce da utegne to do savrsenstva, pazite sta sam vam rekao.

   Reply
 2. Mile

  Ma da, kako kažu stručnjaci u Vidraku i Vidrak je u minusu, pa spojite polet koji je i on Gubitaš da se ozvaniči KATANAC!!!!

  Reply
 3. Zeljko

  Ovo lici samo na to da neko hoce da sahrani Vidrak, tacnije jednim udarcem da ubije dve muve.

  Reply
 4. ekonomista

  A što ne probate da izdate pijace nekom privatniku? Da zadrži ljude koji su zaposleni i da ih organizuje i postavi na mesta po realnim sposobnostima…..naravno i da preuzme da ih plaća, kao i sve ostale obaveze.
  Polet je gubitaš i nesposoban godinama da zaradi bilo šta, ovako bi bar imao čist prihod od izdavanja pijace, a nikakve troškove…….

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.