Na rubu teorije svega

      10 коментара на Na rubu teorije svega

Centar za fiziku i kosmologiju od marta 2023. godine, počinje sa pripremnim radovima u cilju izgradnje “Fotonskog sudarača niskih energija“ – FCLE (photon collider L energy), čiji se završetak očekuje na proleće naredne godine. U  FCLE laboratoriji sukcesivno će se izvoditi tri istraživanja, u cilju potvrđivanja tri fizičke teorije:

– Zavisnost deformacije prostorvremena od kretanja i brzine nosilaca elektromagnetnih polja (ujedinjena teorija G-EM polja)

– Kvantnomehanički efekti gravitacionog  polja na promene energije vakuuma

– Bazična teorija informacija

A kroz eksperimentalna istraživanja i potvrde:

– Izazivanje i detektovanje mikro gravitacionih talasa

– Povećanje mase objekta u zavisnosti od konstrukcije prostorvremena

– Posredno detektovanje “Arhiona“, najfundamentalnijeg supstrata materije i energije, kroz transformacije poznatih elementarnih čestica. Ili popularno “St. John particle“, kao aluzija na “God particle“( Higsov bozon) i “Angel particle“(vlastita antičestica).

Osnovni rad, i teorijski i eksperimentalni, odnosi se na – “teoriju informacija“ – koncept koji podrazumeva postojanje najfundamentalnije “čestice“ (ni bozonske ni fermionske), koja je u osnovi svih danas poznatih elementarnih čestica, i bozona i fermiona. Nazvana je “arhion“ (po grčkom prefiksu –arhi –glavni, prvi, pra-) ili “čestica Svetog Jovana “, po prvoj rečenici iz Jevanđelja po Jovanu: “U početku beše reč“. Dakle, “čestica“ od koje je sve nastalo (materija, energija, ) i uz pomoć koje se upravljaju sama dejstva (fizičke konstante, posledično i zakoni). Poput “informacija“ zapisanih u DNK, koje su i stvaralac i upravitelj živih organizama (laičko pojednostavljivanje, radi lakšeg shvatanja). Pomenuti popularni naziv i aludiranje na prvu rečenicu iz Jev. po Jovanu, samo su zgodno upotrebljeni, –  “U početku beše reč – u početku beše informacija“, jer “Arhion“ jeste informacija, i teorija informacija nije ništa novo u teorijskoj fizici, tako da govorimo isključivo o strogo naučnoj teoriji i eksperimentu.

Bazična teorija informacija se savršeno uklapa i u standardni model i u teoriju superstruna (ili M – teoriju), i razrešava mnoge probleme sa kojima se suočavaju na najdubljem nivou. Dakle, dolazimo, zaista, do najosnovnije “građe“ svih elementarnih čestica. Bili to kvarkovi i elektroni, ili strune. S druge strane, kod prva dva eksperimenta, daje se najdublja osnova Opšte teorije relativnosti, kao i čvrst dokaz isprepletenosti gravitacionog (prostorvremenskog) i elektromagnetnog polja.

Praktično, ulazimo u zonu vremena Velikog praska, koja je ispod Plankovog vremena. Slobodno, i s punim pravom, možemo reći da se radi o najvećim i najznačajnijim eksperimentima u istoriji nauke.

Centar za fiziku i kosmologiju

10 comments on “Na rubu teorije svega

    1. Анонимни

      Na njihovom veb sajtu, za direktora ovog centra su zaboravili da napišu gde se školovao, šta je završio, gde je i koje naučne i istraživačke radove objavio i kakve naučne rezultate je do sada postigao.

      Reply
  1. Vlada

    @Dragan Nije tebi ništa sumnjivo, nego si već odavno bolesno zavidan prema osobi čije ime si koristio u komentaru.
    Dobro znamo ko si.

    Reply
  2. Slobodan Ćosić

    Mislim da se ovo radi u Valjevu. Što je, pored toliko loših vesti, jako lepa vest za naš grad.

    Reply
  3. Pravnik

    Nista ne razumem, nisam upucen mnogo u ovu oblast, ali svakako jako znacajna vest ako je ovo zaista u Valjevu.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.