Organi vlasti u obavezi izrade Informatora i poštovanja Zakona o pristupu informacijama

Predavanje na temu obavezne izrade Informatora o radu organa vlasti i izmenama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja održala je u Valjevu kancelarija Poverenika za informacije od javnog značaja. „Ima žalbi koje dolaze iz Valjeva , alli ne u velikom broju i mahom uvek od istih lica“, rekao je Milan Marinović poverenik za informacije od javnog značaja.

Poverenik za informacije od javnog značaja Milan Marinović izrazio je zadovoljstvo što prvo u nizu predavanja jeste u Valjevu, njegovom rodnom gradu. „Značajne su izmene uradjene i zbog toga je potrebno sve organe vlasti u Srbiji upoznati sa njima kako bi ovo pravo bilo ostvareno na pravi način i da bi se sprečile zloupotrebe kojih je u poslednje vreme bilo dosta . Drago mi je što je prvo u nizu pedavanja upravo u Valjevu i zahvalan sam čelnicima grada koji su shvatili značaj svega ovoga . Mi ćemo danas govoriti i o još jednoj obavezi, a to je objavljivanje Informatora o radu organa vlasti i podnošenje godišnjih izveštaja povereniku zbog toga što to i jeste pravi presek stanja u Republici Srbiji, kako organi vlasti su otvoreni prema gradjanima, pema medijima, prema svima onima koji traže informacije i koliko poštuju ovo pravo, odnosno , kako postupaju po zakonu“, rekao je Marinović.

On je rekao da je jako teško izdvojiti samo jednu izmenu kao najvažniju , ali navodi da je u nekoliko pravaca radjena izmena .

„Jedno je da sprečimo zloupotrebe jer je bilo više hiljada zahteva ne da bi se dobile informacije već da bi neki preko nekih advokata došli do para. To smo pokušali da sprečimo. Poverenik je sada dobio mnogo veća ovlašćenja, pored klasičnog organa koji postupa po žalbama Poverenik sada podnosi optužne akte prekršajnim sudovima,  izdaje prekršajni nalog za ćutanje uprave , mnogo veća ovlašćenja kada su u pitanju tajni podaci . S druge strane olakšali smo položaj ovlašćenih lica u smislu da neće morati da odgovaraju uvek jer za neke prekršaje mora da odgovara rukovodilac organa. Promenjen je sistem objavljivanja Informatora jer od sada će svi Informator morati da objavljuju na sajtu Poverenika“, rekao je Marinović .

Mandat poverenika traje sedam godina i Marinović je na polovini svog mandata i kaže da do sada nije bilo političkih pritisaka na njega s obzirom da je ovo mesto u prošlosti bilo meta brojnih napada.  „Pa ja sam na početku mandata rekao da neću trpeti pritiske , odnosno neću pristajati na njih i moram reći da ih nije bilo, političkih prtisaka nije bilo. Bilo je ponešto iz domena zaštite podataka o ličnosti, ali političkih ne , mene politika ne interesuje “, rekao je Marinović.

On navodi da iako je zakon uveden pre 18 godina postoje organi vlasti koji još nisu shvatili da je to obaveza, a  da sa druge strane postoje organi vlasti koji su vrlo revnosni u tome. Informatori će upravo pomoći u objavljivanju inforamcija koje se inače traže.

Na pitanje Vamedie da li je bilo žalbi upućenih prema povereniku iz Valjeva  zbog neispunjenja obaveze dostavljanja informacije nekog od organa vlasti Marinović kaže da je bilo: „Naravno, neću govoriti o imenima , ali ima iz Valjeva par žalilaca koji su gotovo redovni  i to organi iz Valjeva dobro znaju ko im traži informacije . Ne može se reći da je Valjevo zapostavljeno u tom pogledu . Nije i ne prednjači već postoje neke manje opštine gde imamo profesionalne tražioce informacija i profesionalne žalioce , ali Valjevo ne zaostaje. Postoje ljudi iz Valjeva koji znaju zakon, postupak i značaj o pristupu informacijama i to vrlo dobro koriste“.

Predavanju su prisustvovali i zamenik Poverenika Sanja Unković, predstavnici službe Poverenika, sva javna preduzeća grada Valjeva, osnovne i srednje škole, ustanove kulture, državni organi, pravosuđe i predstavnici svih organa grada Valjeva.

Predavanje „Izrada i objavljivanje Informatora o radu organa vlasti u Republici Srbiji“, održala je Mirela Zozi Jeković, dok je predavanje na temu  „Izmene i dopune Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja“ održao Milan Marinović.

5 comments on “Organi vlasti u obavezi izrade Informatora i poštovanja Zakona o pristupu informacijama

 1. Dragan

  bravo milane. uvek jedni isti nesto traze i sve hoce da znaju iako nisu vlast i niko ih nije glasao. e pa nece moci. nek se zale sta nas briga

  Reply
 2. Sava mala

  Kakvog pritiska kada ti radiš za njih,pogledaj publiku koja te podržava.Sve SNS elita,oni ga postavili i izglasali sve je jasno dalje.

  Reply
 3. Ahahahahhaha

  Hahahha, kakva ekipa u prvom redu. Ahhahahahha, pa oni prvi nista ne postuju…..

  Reply
 4. сељак са планине

  ПИТАЊЕ ЗА ПОВЕРИНИКА ДА ЛИ ПОСТОЈЕ ЗАКОНСКЕ ОСНОВЕ ЋУТАЊЕ УПРАВЕ НА ЖАЛБУ ПРЕМА ПОВЕРЕНИКУ.
  ДА ЛИ ПОСТОЈИ ЗАКОНСКИ ОКВИР ЗА РЕШАВАЊЕ ЖАЛБЕ ?

  Reply
 5. Lole

  i kakve su sankcije i dali ih ima za nepostovanje ovog zakona ili je ovo cisto da se opravda postojanje ove agencine ili kako se vec zove?

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.