Koncert vokalne grupe Libero u Modernoj galeriji

Večeras , 01. decembar 2022. u 18 časova u Modernoj galeriji  Valjevo koncert će održati vokalna grupa Libero.

Vokalna grupa Libero iz Leskovca nastala je 2010. godine sa motivom očuvanja, negovanja i unapređenja višeglasnog pevanja u „a capella“ muškom sastavu.

Repertoar vokalne grupe Libero zasnovan je na srpskoj duhovnoj i narodnoj muzičkoj baštini, i dopunjen istaknutim delima evropske i svetske muzičke literature. Pored duhovne i svetovne muzike, koju grupa ima na repertoaru, neguje i obrade pop, džez i evergrin standarda. Cilj umetničkog rada vokalne grupe Libero je promocija i afirmacija kamernih vokalnih sastava, očuvanje muzičke baštine grada Leskovca, sa posebnim osvrtom na tradicionalnu muziku čitavog kraja i njen uticaj na kasnije nastale muzičke žanrove.

Vokalna grupa Libero je do sada održala preko 200 javnih nastupa i više od 30 celovečernjih koncerata u Srbiji i inostranstvu. Učestvovala je na mnogobrojnim festivalima kao što su: Međunarodni festival klapa u Perastu 2019.( III nagrada u kategoriji nova klapska pjesma); “Canta Al Mar“ 2018. (srebrna diploma); Međunarodni festival vokalnih ansambala “Cosoa-Open air open stage“ u Berlinu; Horski festival „Majske muzičke svečanosti“ u Bijeljini 2018. (dve zlatne medalje); Međunarodni horski festival „On stage“ u Pragu; Međunarodni horski šampionat „Lege Artis“ u Tuzli BiH 2017. ( I nagrada i plasman u finale ); HorFest u Valjevu 2017. ( I nagrada i plasman u finale ); Međunarodni horski festival „Isola del Sole” u Italiji 2016. ( II nagrada i srebrna diploma); Međunarodni Trakijski festival u gradu Jambolu – Bugarska 2015. i 2017. godine; Međunarodni horski festival „ Music & see“ u Paraliji-Grčka 2015. godine ( II nagrada i srebrna diploma); Međunarodni horski festival „Canta Al Mar“ u Barseloni – Španija 2014. godine ( II nagrada); Međunarodni ohridski horski festival – Makedonija 2014. godine ( II nagrada); Međunarodni festival klapa u Perastu – Crna Gora 2014. godine; Međunarodni horski festival u Riminiju – Italija 2013. godine (dve srebrne diplome i plasman u finale ovog prestižnog  takmičenja); Koncert u Ambasadi Republike Srbije u Berlinu i humanitarni koncert u crkvi Svetog Save u Berlinu 2019.god, koncert na  48. “Mokranjčevim danima“ u Negotinu 2013. godine, zajedno sa kamernim orkestrom „Amorozo“ i dečijim horom „Zvezdice“. Takođe, sa ovim ansamblima su održani koncerti u Banjaluci, Novom Sadu i Jagodini u okviru projekta „Tragom nezaborava“ 2012. godine. Vokalna grupa Libero dobitnik je Oktobarske nagrade grada Leskovca 2013. godine i 2020. godine.

Članovi Vokalne grupe Libero su: Nikola Ilić ( I tenor ), Miroslav Stojković ( I tenor),  Miroljub Cvetković ( II tenor) – umetnički rukovodilac, Vasilije Stamenković ( II tenor – bariton), Aleksandar Krstić (bariton), Miloš Janković ( bariton ), Nenad Mitrović (bas),  i Zoran Šćepanović (bas).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.