Kancelarija za borce pri Vladi i dalje insistiranje na ratnim dnevnicama

Borci Srbije insistiraće na otvaranju boračke kancelarije pri Vladi, a neće ni odustati da ratne vojne dnevnice budu isplaćene svim učesnicima ratova na području bivše Jugoslavije. To su na konferenciji za novinare poručili Ljubomir Bradić, presednik Udruženja boraca rata od 1990. godine u Valjevu i Dejan Milošević, predsednik Udruženja Gvozdeni puk Srbije.

Bradić je rekao da su predstavnici boraca nedavno razgovarali sa resornim ministrom Nikolom Selakovićem i upoznali ga sa nekoliko nerešenih pitanja ove populacije.

„To su overa zdravstvenih legimiticija, koje u ovom trenutku ne mogu da se nikako overe, iako i u Zakonu o borcu i u Zakonu o zdravstvenom osiguranju postoji mogućnost da ih borci overe. Potom, o otkupu stanova koje su dobile porodice poginulih boraca i ratni vojni invalidi od donacija Japana ili drugih stranih vlada, koji su u procesu otkupa diskriminisani iako u tim stanovima žive već skoro 15 godina. Takođe, o izmenama i dopun boračkog zakona u vezi duplog radnog staža, s obzirom da kada ovde dođete u Fond PIO dobijete rešenje i sa tim ne možete da odete u penziju, ako vam fali tih šest meseci“, naveo je Bradić.

On je istakao da država i Grad Valjevo ove godine redovno isplaćuju sve prinadležnosti koje su obavezni da isplate boračkoj populaciji.

„Sa Gradom Valjevom imali smo dobru saradnju i smatram da će se tako nastaviti i u narednom periodu. Prema državi i dalji imamo nekoliko zahteva, pogotovo kad je u pitanju kancelarija za boračka pitanja. Inače, naše Udruženje nikada nije postiglo tako dobre rezultate kao u ovoj godini, koji su tri puta veći nego sve do sada, od obezbeđivanja specijalističkih zdravstvenih preleda za borce, preko preko ekskurzija do obezbeđivanja raznih paketa pomoći kako bi popravili položaj boraca i ratnih vojnih invalida“, zaključio je predsednik UBR od 1990. godine u Valjevu.

Po rečima Dejana Miloševića, borci Srbije i dalje žive u teškom položaju, mnogi su bez pomoći, struje ili zapošljenja. Zato je, kako je naglasio, važna inicijativa da u okviru Vlade Srbije bude otvorena boračka kancelarija kako bi zaštitom bio obuhvaćen što veći broj ljudi, posebno onih na jugu i jugoistoku Srbije koji se nalaze u najtežem materijalnom položaju. On je dodao da borci neće odustati od isplate ratnih dnevnica za sve učesnike ratova.

„Od toga se sigurno neće odustati. Država uvek nađe para kada treba za razne stvari, a za one koji su je branili nikad nema. Evo, vidite kakva je situacija na Kosovu pa pitamo one koji su i 90-tih bili na vlasti ali i sad – koga ćete da mobilišete ako ne poštujete ljudi koje ste slali u ratove? Kako ćete da uvedete vojni rok ako ne poštujete borce i njihove naslednike“, konstatovao je Milošević.

1 comment on “Kancelarija za borce pri Vladi i dalje insistiranje na ratnim dnevnicama

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.