Euro Lithiumu nije produžena dozvola za istraživanje

Ministarstvo rudarstva odbilo je  zahtev kompanije Euro Lithium  za produženje dozvole za geološka istraživanja bora i litijuma , saopštio je Pokret Marš s Kolubare.

Pokret Marš s Kolubare  je na svoju adresu dobio rešenje u kom se navodi : “Odbija se zahtev privrednog društva Euro Litijum Balkan d.o.o iz Valjeva, sa sedištem u Divcima, kojim se traži produženje izvođenja geoloških istraživanja litijuma, bora, natrijuma, stroncijuma i pratećih elemenata na lokalitetu Valjevo sever, na istražnom prostoru koji se nalazi na teritoriji opština Valjevo, Ub, Lajkovac i Mionica”, koje je izdalo Ministarstvo rudarstva I energetike , a koje je doneto početkom avgusta ove godine.

Pravni zastupnik Narodnog pokreta „Marš sa Kolubare“, Sreten Đorđević, izjavio je da je to rešenje veliki korak u borbi građana Kolubarskog okruga protiv aktivnosti kanadske kompanije Euro Litijum Balkan u dolini Kolubare i  za sprečavanje otvaranja rudnika za eksploataciju litijuma i bora.

Početkom ove godine Viši sud potvrdio je  odluku o privremenoj meri zabrane istraživanja u valjevskom kraju. Bio je to prvi slučaj rešenja  o privremenoj meri kojim se  nekoj rudarskoj kompaniji zabranjuje  rad dok se ne okončaju postupci. Tada je nakon pritizanja ovog rešenja Pokret Marš s Kolubare održao je protest u Valjevu.

Novo izdato rešenje  ministarstva je konačno u upravnom postupku, a protiv njega se može pokrenuti upravni spor tužbom kod Upravnog suda u Beogradu u roku od 30 dana od prijema rešenja.

7 comments on “Euro Lithiumu nije produžena dozvola za istraživanje

 1. ekonomista

  Znači, Rio Tinto dolazi u Valjevo? Da se ljudima nadoknadi izgubljeni Jadar……koji će da dobiju Kinezi. Vrteška….

  Reply
 2. Мод

  Пре месец дана исто то министарство издало је 90 и нешто дозвола страним компанијама за којекаква истраживања на подручју Србије. Постали смо земља јефтиних ресурса, од ваздушног простора, преко воде до радне снаге. Питам се зашто ботићи не коментаришу ову вест?

  Reply
 3. Pjerili

  Poštovani,
  Pokretu “Marš sa Kolubare“ sa advokatom Sretenom Đorđevićem želim i u slučaju žalbe Euro Lihtijum-a da uspe, DA NE URUŠAVAJU ŽIVOTNU SREDINU KOLUBARSKOG OKRUGA, JER VEĆA JE ŠTETA NEGO KORIST KOJU BI REGION ODNOSNO SRBIJA IMALA. I GRAĐANIMA JADRA ŽELIM DA SE ODBRANE I OTERAJU SVE FIRME KOJE ŽELE DA EKSPLOATIŠU LITIJUM…
  Imaju evropske zemlje litijum pe nek pokušaju tamo da ekpoloatišu Litijum,Borat,Storcijum ,njima treba jer imaju razvijenu auto industriju…

  Reply
 4. Wikiliks

  Plivački klub VALIS i Fubalski klub RADNIČKI iz Valjeva, da ovom okupatoru Srbije , Euro Litijumu, vrate sve smrdljive
  dolare i evre koje su od njega uzeli da bi PROMOVISALI kopanje litijuma u Valjevskom kraju!!! Kako ih nije bilo sramota da od okupatora prime donaciju, tj. MITO, što je faktički akt IZDAJE!
  A, i , vlasnik poslovnog prostora kojeg je ustupio ovom okupatoru za predstavništvo, ako iole voli svoj grad Valjevo, da odmah OTKAŽE trajno korišćenje ovom okupatoru!
  Dakle, ne treba niko da nas napadne i okupira. Dovoljni smo mi sami sebi sa našim građanima koji sarađuju sa okupatorom!

  Reply
 5. Valjevac

  Nemojte se radovati ni Gej paradi nije dozvoljeno okupljanje i Sud zabranio, pa održana Gej parada u Beogradu. Naši moraju i WC da pitaju kad im j nužda ništa se ne pitaju.

  Reply
 6. sin anarhije

  TA firma je sponzor nekoliko klubova u gradu , a najvece novce su dali KK Metalac koji trenutno dere sve u domacoj ligi , predvodjeni dvojicom amerikanaca … samo naivan covek moze da veruje da ce otici , veliki vodja im je dao zeleno svetlo , kupuje se vreme , a sponzorstva su znak dobre volje one druge strane …

  Reply
 7. Milos

  Poštovani Wikiliks,
  Očigledno ste pogrešno informisani ili možda namerno širite dezinformacije. Plivacki klub Valis nema nikakav kontakt sa kompanijom Euro Litijum niti je primao bilo kakve donacije i sponzorstva

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.