Valjevu nedostaju klubovi sa rok i džez svirkama

U Valjevu je počeo Džez fest. Prve večeri nastupili su valjevski džezeri . Utisak je bio da tradicija džeza u Valjevu ima kome da bude ostavljena .

Iako nemamo priliku da valjevske džez mlade snage slušamo tako često , sinošnji uvod u Džez fest pokazao je da ih itekako ima. Iakou gradu postoje brojni kafići medju njima nema nijednog koji neguje niti džez , a ni rok muzičku scenu.

Već nekoliko godina Džez festival u Valjevu nema prateći večernji jam session koji je uvek prilika da bar na kratko vreme prisutni steknu utisak da se nalaze u nekom možda čak i svetskom klubu jer se ranijih godina neretko dešavalo da se nakon nastupa u Sali CZK , džez muzičari presele u Hol i za svoju dušu odsviraju nešto.

Prvi čovek valjevskog Dzez festivala Milan Djudjević kaže da postoje ideje da se tradicija održavanja takvih svirki nastavi:

„Mi smo to pokušali da uradimo pre tri godine organizujući tri bine na različitim mestima.  Kompleksna je organizacija jednog ovakvog festivala naročito posle epidemije . Moramo da sačekamo pre svega da se to završi. Slažem se da jam session ima tu neku svoju tradiciju , ali ono što je problematično u organizaciji jesu prevozi, avioni, neko mora da ide odmah posle nastupa , ne može da ostane. Ja razmišljam i to ću predložiti za sledeću godinu da nadjemo jedan potpuno drugi prostor za jam session i da tu funkcioniše jer to na zapadu funkcioniše samo po klubovima. Nemate nijednu veliku manifestaciju koja ima kao prateći sadržaj tako nešto“, konstatovao je Djurdjević.

Ali Valjevo nema takve klubove.

„Napravićemo klub i tu ne mora da bude samo džez već i rok koncerti , već  da bude kao Klub ljubitelja muzike.Nekad je u Valjevu postojao Central klub i tu smo izlazili. Sad takvih klubova zaista nema u Valjevu, ali ne znači da ih neće biti“, zaključio je Djurdjević.

Osvrtom na brojne valjevske kafiće jasno se može doći do zaključka šta je to što sluša današnja omladina. Pa i sama muzička scena u našoj zemlji ima sve manje pravih rok grupa. Zato je sneke strane i razumljivo zašto u gradu nema više kafića poput Centrala, Katuna i njima sličnih. Ipak bar za Džez fest imali smo priliku da vidimo da u Valjevu ima mladih koji slušaju i vole nešto drugačije. Da oni postoje možda u neku ruku možemo da zahvalimo i samom Džez festivalu koji se ove godine održava po 38. put.

Večeras na velikoj sceni Centra za kulturu nastupaju Big bend RTS-a i Stejpko Gut , a potom i Nenead Vasilić trio.

6 comments on “Valjevu nedostaju klubovi sa rok i džez svirkama

 1. Buč

  nije tačno da nema, ima pivnica Čardak, baš večeras tamo nastupa rock band Dram.

  Reply
 2. Pera

  Znate li vi ko živi u Valjevu ???

  A znate li ko je živeo pre jedno 30-40 godina ?

  Obda će vam sve biti jasno !!!

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.