Svečano otvorena izložba “Terra – Skulpture”

U Internacionalnom umetničkom studiju “Radovan Trnavac Mića” sinoć je svečano otvorena izložba pod nazivom „Terra – Skulpture“. Izložba je realizovana u saradnji sa Centrom za likovnu i primenjenu umetnost „Terra“ iz Kikinde, koji predstavlja važnu tačku na svetskoj umetničkoj mapi podsticaja i podrške razvoju skulpture u terakoti.

Postavku čini 20 skulptura rađenih u terakoti, izabranih iz bogate, vredne i jedinstvene kolekcije Centra za likovnu i primenjenu umetnost „Terra“ iz Kikinde, koga čine Galerija, Muzej i Atelje, a pod čijim okriljem se od osamdesetih godina prošlog veka, svaka godine u Kikindi, održava Internacionalni simpozijum skulpture u terakoti „Terra“.

Ova izložba u Studiju „Trnavac“ upravo predstavlja prikaz umetničkih dela rađenih na pomenutom Interanacionalnom simpozijumu skulpture u terakoti velikog formata, čiji su autori eminentni akademski vajari iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Italije, Francuske, Holandije, Turske, Južne Koreje i Japana. Pred publikom su dela Slobodana i Miroslave Kojić, Ane Bešlić, Mrđana Bajića, Dragane Ilić Kažić, Igora Smiljanića, Branka Ružića, Ivana Kožarića, Koste Angeli Radovanija, Mojice Smerdu, Francesca Roviella, Antonia Di Tommasa, Eugenia Rinalda, Paole Gasparotto, Zlatka Glamočaka, Jeroena Meijera, Seme Okan Topač, Chung Bowon, Yuko Hihare i Kohta Sakaia.

Izložbu je zvanično otvorila istoričarka umetnosti Verica Nemet iz Centra za likovnu i primenjenu umetnost „Terra“ iz Kikinde. Ona je istakla da valjevska publika ima priliku da vidi samo mali deo značajne kolekcije koja broji preko hiljadu skulptura u terakoti različitih formata.

„Čast nam je da imamo priliku da ovde u Interancionalnom umetničkom studiju prikažemo jedan segment naše bogate kolekcije. Reč je o galerijskim formatima. Ono što je specifikum naše kolekcije jesu monumentalne skulpture u pečenoj glini i to je nešto što kolekciju „Terra“ čini najvećom kolekcijom skulptura u terkoti. Imamo zaista jake činjenice koje stoje iza te tvrdnje. To su četiri decenije trajanja i insistiranje na afirmaciji ovog materijala, koji na likovnoj sceni nije toliko dobio prostora. Zatim, pokrivanje međunarodne scene, jer do sada je kod nas imalo prilike da gostuje oko 300 umentika iz 46 zemalja. Reč je o eminentnim i pažljivo biranim umetnicima, od kojih su većina profesori na akademijama u gradovima iz kojih dolaze, ili su predstavili svoje zemlje na bijenalu u Veneciji. Radovi se razlikuju, jer umetnici nemaju unapred zadatu temu, osim da poštuju sve vrednosti materijala – gline. To je nešto što je jednako važno kao i insistiranje na monumentalnom karakteru i mislim da smo u tom istrajavanju uspeli“, kazala je istoričarka umetnosti Verica Nemet.

Mirjana Vojić, direktorka Internacionalnog umetničkog studija zahvalila se kolegama Centra za likovnu i primenjenu umetnost „Terra“ iz Kikinde na svesrdnoj pomoći i saradnji, koja se dalje nastavlja.

„Ova izložba predstavlja početak jedne lepe saradnje koja će se nastaviti već narednog meseca, kada će 2. decembra, u Galeriji „Terra“ u Kikindi, biti otvorena izložba odabranih radova iz kolekcije našeg Studija. Verujem da ćemo i u narednim godinama zajedničkim snagama realizovati još lepih i zanimljivih projekata u Valjevu i Kikindi“, rekla je Mirjana Vojić.

U muzičkom delu programa nastupili su mladi gitaristi Ugleša Teodorović, učenik  5. razreda OMŠ „Živorad Grbić“ u klasi prof. Miloša Popovića i učenice 4. razreda SMŠ u klasi prof. Dragana Nikolića, Milica Lukić i Anđela Mišić.

Izložba „Terra – Skulpture“ biće otvorena do kraja januara 2023. godine.

 

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.