RERI:Doneti Plan kvaliteta vazduha u Valjevu zbog zaštite zdravlja građana, a ne radi forme

RERI podneo zahtev za ponavljanje javnog uvida u Nacrt plana

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) podneo je zahtev za ponavljanje javnog uvida u Nacrt Plana kvaliteta vazduha grada Valjeva, zbog kršenja Uredbe o učešću javnosti u izradi određenih planova i programa u oblasti zaštite životne sredine.

Naime, Gradska uprava je 27. oktobra oglasila javni uvid na Nacrt Plana kvaliteta vazduha navodeći rok od 20 dana da građani dostave komentare, suprotno Uredbi o učešću javnosti koja nedvosmisleno propisuje da rok za javni uvid ne može biti kraći od 30 dana. Takođe, Uprava je ovu odluku objavila u nedeljnom listu, iako je prema istoj Uredbi dužna da to uradi u najmanje jednim dnevnim novinama.

“Planovi kvaliteta vazduha su složeni dokumenti i neophodno je javnosti ostaviti dovoljno vremena da se uključi u proces donošenja odluka, jer učešće građana nije pitanje forme već suštinsko pitanje. Ovo posebno treba imati u vidu budući da je reč o dokumentu koji će se primenjivati u narednih pet godina i ima izuzetan značaj za građane Valjeva, koji su godinama izloženi prekomerno zagađenom vazduhu”, navodi programski direktor RERI-ja Mirko Popović.

 Planovi kvaliteta vazduha su preduslov za sistemsko rešavanje problema zagađenja vazduha, i svrha im je da propišu jasne mere koje su nadležni organi, lokalni i republički, dužni da sprovedu da bi se smanjilo zagađenje, a time smanjile posledice po ljudsko zdravlje. Vlast u Valjevu više od godinu dana nije usvojila Plan kvaliteta vazduha, niti je na prethodni dobila saglasnost Ministarstva zaštite životne sredine. O važnosti dokumenta govori i podatak iz izveštaja Svetske zdravstvene organizacije, urađen u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine i IZJZS Batut, da je 18% prevremenih smrti u ovom gradu izazvano dugoročnim, prekomernim zagađenjem.

“Dok građani trpe posledice zagađenja vazduha, za nadležne organe i pojedince u gradskoj upravi nema sankcija jer više od godinu dana kasne sa usvajanjem Plana kvaliteta vazduha. Sledi javna rasprava, pa ćemo saznati koliko je lokalna samouprava spremna da sarađuje sa građanima koji su direktno pogođeni zagađenjem”, rekao je Đorđe Petković iz organizacije Lokalni odgovor, iz Valjeva. On objašnjava da u Planu nema analize učinka prethodnog plana, da on ne sadrži suštinske mere koje bi smanjile zagađenje, kao ni vremenski određene, merljive pokazatelje uspešnosti u ostvarivanju plana. “Dakle, sve one elemente koji bi zahtevali odgovornost određenih odeljenja ili pojedinaca u gradskoj upravi”, zaključuje Petković.

Organizacije okupljene u okviru inicijative “HITAN REZ – Rezolucija za zaštitu vazduha” najavljuju da će 10. novembra organizovati javne konsultacije u Valjevu, na kojima će zainteresovani građani moći da dobiju sve informacije o pravu učešća odnosno podnošenja primedbi, sugestija i komentara na Nacrt Plana kvaliteta vazduha, kako bi se u što većem broju uključili u definisanje ovog strateški važnog dokumenta za njihov grad.

RERI

 

1 comment on “RERI:Doneti Plan kvaliteta vazduha u Valjevu zbog zaštite zdravlja građana, a ne radi forme

 1. Istina

  Kakakv RERI kakav Hitan Rez? Pa postoji ministarstvo, institucije koje treba da se bave zaštitom životne sredine…
  Šta se dobija sa nekakvom informacijom o visini zagađenja kada niko ne preduzima ništa…?
  Pa vidi se i oseća svakodnevno zagađenje u Valjevu i celopj Srbiji i ništa. Gušimo se i uništavamo sami sebe jer smo glupi, jer smo loš narod… Većina naroda nema novca i jedva preživljava, ovi drugi što novca imaju i što vladaju su glupi jer misle da će večito da žive i da samo njima treba velika plata, penzija, nekoliko stanova, apartmana…
  Tupavi Srbi i dalje u centru grada uništavaju i ono malo dvorišta i travnjaka rušenjem kuća i izgradnjom višespratnica sa manjkom parking mesta. Grad izumire, a oni i dalje grade po centru solitere i guše nas još više. Pa tupani jedni gradite po periferijama…
  Umesto da se obdaništa grade u prirodi, da deca uživaju, slušam ih u nekim privatnim obdaništima ograđenim neprovidnim ogradama kako se igraju kao da su u Toru. Ali i Tor ima providnu ogradu, a oni ne…
  Tuga i bruka.
  Zato, dosta mi više tih dušebrižnih organizacija, treba samo naterati institucije koje narod plaća da rade svoj posao. Narod treba da se pobuni, na ulicu treba da izađe kritičan broj ljudi i da pokaže da više neće da bude rob, da bude jeftina radna snaga, da neće da ga truje Austrotherm i druge fabrike u užem centru grada.
  Nemamo deponiju, nego imamo smetlište koje kažu da je privremeno 18 godina.
  Toliko o našoj sposobosti i crknite u tami od PM i drugih sočnih čestica, a ja odoh u planine dok Kinezi još nisu stigli!

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.