Moguće poskupljenje struje?

U izjavi za Euronews ministarka energetike  Dubravka Djedović je rekla da se mora razgovarati o novim cenama struje I gasa. Ekonomski analitičari se slažu da bi nove cene struje uticale negativno na životni standard gradjana.

“Ne treba zaboraviti da građani i privreda plaćaju jednu od najnižih cena struje i gasa u regionu i Evropi. “Kako da kažem, treba da pokrijete troškove. A kako da pokrijete ako proizvodite skuplje nego što prodajete?”, rekla je ministarka Djedović za Euronews. .

Upitana o ceni struje i gasa, ona je rekla da to u jednom momentu mora doći na dnevni red, “i to više pre, nego kasnije”. Kako je rekla, u trenutnim uslovima, energetske kompanije u Evropi su povećale cene struje i gasa, tri, četiri, pet puta, a negde i više.

“Ne može drugačije. Jeste, države daju velika ulaganja u eneretski sektor. To radi i Srbija. Ali mi smo minimalno podizali cene struje i gasa. Moramo da pričamo o teškim temama za sve nas”, rekla je i dodala da se to tiče svih nas i da moramo da budemo održivi.

Ministarka je za Euronews istakla  da je trenutno situacija u energetskom sektoru stabilna kada se poredi proizvodnja od prošlog decembra i da se saniralo sve što je moglo.

Upitana koliko je struje Srbija uvezla u oktobru, ona je rekla da je to minimalno ako se poredi sa celom godinom kada je uvezeno struje u vrednosti višoj od 700 miliona evra. Kaže da su u oktobru proizvodni kapaciteti bili dobri.

Moguće nove cene energenata bile su tema I brojnih ekonomskih analitičara koji su izrazili bojazan da bi nove cene struje mogle uticati na povećanje inflacije s obzrom da cene energenata učestvuju u proizvodnim cenama gotovo svih životnih artikala. Analitičari su jednoglasni u oceni da bi povećanje cene struje umnogome uticalo na životni standard gradjana.

 

 

1 comment on “Moguće poskupljenje struje?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.