Lokalni odgovor : Pod lupom Ombudsmana

Udruženje gradjana Lokalni odgovor pokrenuo je pred nadležnima ocenu zakonitosti  postupanja Grada Valjeva po pitanju rešavanja aerozagadjenja. Tim povodom ovo udruženje izdalo je sledeće saopštenje za javnost:

“Zaštitnik građana je na inicijativu udruženja RERI (Regulatorni institut za obnovljivu energiju) i Lokalni odgovor prošle nedelje pokrenuo ispitni postupak ocene zakonitosti i pravilnosti rada Grada Valjeva zbog nepostupanja u rešavanju problema zagađenog vazduha.

Udruženja su se obratila ovoj nezavisnoj kontrolnoj instituciji ukazujući da Grad Valjevo proteklih godina nije usvojio, niti primenio Plan kvaliteta vazduha i kratkoročne planove, kako bi se smanjilo zagađenje vazduha u zaštitilo zdravlje ljudi. Proteklih pet godina vazduh u Valjevu je svrstan u treću kategoriju zbog prekomernog zagađenja suspendovanim PM10 i PM2,5 česticama.

Prihvatajući navode udruženja, Zaštitnik građana je tražio od nadležnih organa Grada Valjeva da ga obaveste o svim okolnostima koje se tiču donošenja Plana kvaliteta vazduha u Valjevu i kratkoročnih akcionih planova, potom o učešću javnosti u izradi novog planskog dokumenta. Ombudsman je zatražio da se nadležni u Valjevu izjasne zašto nisu prethodnih godina usvojili pomenute planove, te da mu o tome dostave odgovarajuću dokumentaciju.

Zakon o zaštiti vazduha obavezuje lokalne samouprave na čijoj teritoriji je vazduh treće kategorije da donesu Plan kvaliteta vazduha u cilju primene mera koje bi dovele do smanjenja zagađenja, odnosno do dostizanja ciljanih vrednosti koncentracija zagađujućih materija. Isti zakon propisuje obavezu donošenja, primene i objavljivanja kratkoročnih akcionih planova radi urgentnog smanjenja emisija zagađujućih materija u vazduhu. Otkako je 2012. godine u našem gradu uspostavljen monitoring, kvalitet vazduha pripada najlošijoj, trećoj kategoriji. Po proceni Svetske zdravstvene organizacije, svake godine u Valjevu 242 osobe prerano izgube život zbog uticaja ambijentalnog vazduha na zdravlje.

Lokalni odgovor“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.