Kako se zastava Valjeva zaviorila na Karpatima

Visokogorska akcija Rumunija – „Moldoveanu“ 2.544 mnv

U sklopu godišnjeg plana i programa aktivnosti i akcija, od 11.novembra do 13.novembra 2022.god., članovi SPU „VISOKOGORCI“ iz Valjeva, boravili su u Rumuniji na Karpatima, masivu Fagaraša. Ekipa u sastavu Vladimir Nikolić, Radovan Todorić, Srećko Avramović i Ivan Todorić ispenjali su najviše vrhove Rumunije i Fagaraša, Moldoveanu 2.544 mnv, kao i njegov susedni vrh,Vistea Mare 2.527 mnv,treći vrh po visini u Rumuniji,i masivu Fagaraša i Karpata u ovom delu Evrope. Ovo je njihov pogled na sprovedenu akciju I stečena iskustva:

“Po dolasku na početnu tačku,dolinu Stana lui Burnei koja se nalazi na 1400 mnv i južno od Fagaraša i Moldoveanua,udaljen oko 5 km, krenuli smo u petak 11.novembra u podnevnim časovima prema vrhu . Negde na prilasku glavnog grebena,sačekala nas je snežna granica,ogromno nevreme praćeno jakim vetrom i snežnim padavinama, tako da je dalji uspon bio nebezbedan i opasan po članove. Doneli smo odluku da prenoćimo na obodu jezera Triangular u šatoru,privremenom bivku odmah ispod glavnog grebena Fagaraša i njegovih najviših vrhova Moldoveanua i Vistea Mare.

gerben Maldoveanu

Ekipa je bila spremna na ovaj scenario,tako smo bili opremljeni,noć smo proveli u šatorima na velikom minusu,i nevremenu koje se tek pred zoru smirilo. Sutradan,dočekalo nas je prelepo vreme i omogućilo bezbedan uspon na vrhove.

Na uspon smo krenuli oko 10 časova,puštajući jednu ekipu iz Rumunije pre nas. Oni su posle penjanja prvog vrha Vistea Mare,procenili da je dalji uspon za njih preveliki zadatak i vratili su se nazad. Posle nekih 45 minuta uspona po zaleđenim stenama,popeli smo prvi vrh na grebenu , Varful Vistea Mare,visok 2.524 mnv, treći vrh po visini u masivu Fagaraša i Rumunije. Kratko zadržavanje, slikanje, odmor i brzo smo nastavili grebenom prema glavnom odredištu akcije. Posle prelaska jedne opasne deonice na grebenu koja je osigurana lancima,i kao prvi koji smo prešli tog dana , još nekih 15 minuta kasnije,ekipa je bila na najvišem vrhu Rumunije i masiva Fagaraš,Varful Moldoveanu, visok 2.544 mnv. Zavijorila se zastava grada Valjeva, zastava naše Srbije i zastava našeg kluba na Moldoveanu 12.novembra 2022.godine.

vrh Varful

Prelep dan, obasjan Suncem dočekalo nas je na vrhu posle svih izazova i nevremena prethodnog dana i noći,a nešto kasnije pridružilo nam se još nekoliko ekipa iz Rumunije, Poljske i Češke. Uz lepe reći , novih poznanstva, srećna lica planinara, zadržali smo se na Moldoveanu skoro sat vremena, slikajući se sa novim poznanicima, razmenjujući iskustva, kontakte. Dobili smo na poklon od ekipe iz Rumunije državnu zastavu Rumunije. Posle svega, odmorni od teških vremenskih uslova na penjanju ali ispunjena srca, upisali smo se u knjigu utisaka na vrhu, pozdravili naše nove poznanike i prvi krenuli da se spuštamo sa grebena,prema početnoj tački i našem prevozu. Teških nogu, sa ogromnim rancima, nogu pred nogu, praćeni mrakom, posle 3 časa spuštanja, stigli smo do kola u dolini Stana lui Burnei, na 1400m .

Vistea Mare

Kratko zadržavanje,odmor, pakovanje i povratak u Srbiju i Valjevo gde smo stigli sutradan ujutro 13. novembra isrcpljeni putem,ali zadovoljni i ispunjeni planiranim i ostvarenim zadatkom. Visokogorska akcija je realizovana uz pomoć Grada Valjeva, te im se ovom prilikom kao SPU „VISOKOGORCI“ zahvaljujemo na podršći i pomoći. Do nekih novih avantura.

SPU Visokogorci”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.