Još samo dva meseca do početka pune primene e-faktura u privredi

Privrednicima je ostalo još samo dva meseca da se pripreme i prijave na sistem elektronskih faktura (SEF). Od 1. januara 2023. razmena e-faktura biće u potpunosti obavezna i u transakcijama unutar privatnog sektora čime će proces prelaska na novi moderni način rada, započet u maju ove godine, biti završen.

U sistem je prvo ušao javni sektor uz obavezu da u međusobnim transakcijama izdaju i primaju elektronske fakture, ali i deo privatnog sektora. Privrednici koji posluju s javnim sektorom takođe su od 1. maja morali da izdaju fakture kroz SEF, a od 1. jula i da ih primaju, ne samo od subjekata javnog sektora već i od privatnika koji odaberu da im fakture dostave kroz elektronski sistem. Tako se do početka jula u SEF registrovalo više od 46.000 privrednika.

– Od 1. januara imaćemo punu primenu sistema eFaktura u Srbiji i u SEF-u se već registrovalo nešto više od 10.000 korisnika javnih sredstava i oko 173.000 privrednika, a očekujemo da će taj broj biti i veći jer i oni koji nisu obveznici PDV-a, poput preduzetnika paušalaca, mogu da se registruju u SEF i biće tretirani kao dobrovoljni korisnici. Svi oni moraju da imaju u vidu da će, ukoliko posluju s javnim sektorom, svakako morati da kroz SEF šalju elektronske fakture da bi naplatili posao – ističe Marko Danon, šef Jedinice za konkurentnost u NALED-u.

U Ministarstvu finansija sredinom novembra biće organizovana konferencija na kojoj će biti predstavljene novine u sistemu eFaktura i zakonskom okviru planirane za 2023. Događaj je podržala Nacionalna inicijativa za bezgotovinsko plaćanje – Bolji način, imajući u vidu da su uvođenje eFiskalizacije i eFaktura, kao i dalji razvoj infrastrukture za prihvat bezgotovinskih plaćanja ključni pomaci ka punoj digitalizaciji poslovanja i efikasnosti privrede i javnog sektora.

Sistemi eFiskalizacije i eFaktura obezbediće velike količine podataka tako da će njihovo povezivanje omogućiti resornim institucijama da efikasno nadziru poštovanje zakona, posebno kod privrede koja posluje i sa fakturama i sa fiskalnim računima. Takođe, mogućnost data kroz eFiskalizaciju da privrednici obezbede all-in-one uređaje za izdavanje računa i prihvat bezgotovinskih plaćanja dodatno će unaprediti vidljivost finansijskih tokova i dati im šansu da privuku nove mušterije i dalje razvijaju poslovanje.

Prema Danonovim rečima, digitalizacija prometa faktura i računa, posebno plaćenih bezgotovinski, u velikoj meri sužava i prostor za sivu ekonomiju. Sa uvođenjem eFiskalizacije unapređena je transparentnost transakcija u maloprodaji, a sa punom primenom eFaktura, to će biti postignuto i u veleprodaji. Pored sigurnije i transparentnije naplate potraživanja, eFakture će doneti veliko administrativno rasterećenje jer će papirne fakture gotovo u potpunosti otići u prošlost.

– Uvođenje sistema eFaktura jedan je od dugogodišnjih prioriteta NALED-a i kroz Sivu knjigu i Nacionalni program za suzbijanje sive ekonomije inicirano je rešavanje administrativnih izazova koje je stvaralo fakturisanje na papiru. Od ovog sistema očekuje se da unapredi proces povraćaja PDV-a što je jedan od važnih zahteva privrede. Takođe, fakture će se čuvati u elektronskom obliku što će značiti dodatno smanjenje troškova imajući u vidu da su fakture javnog sektora moraju čuvati trajno, a fakture privatnog sektora najmanje 10 godina. Ovi dokumenti biće arhivirani u SEF-u ili kod informacionog posrednika preko kojeg se šalju – dodaje Danon.

Nacionalna inicijativa za bezgotovinsko plaćanje je zajednički projekat Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH i kompanija Mastercard i Visa, koji se sprovodi pod okriljem develoPPP programa Nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) u saradnji sa NALED-om i Ministarstvom finansija Republike Srbije.

NALED

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.