Za javnu rasvetu izdvajamo oko 110 miliona dinara-Rešenje u javno-privatnom partnerstvu

Gradsko veće je donelo odluku o pristupanju postupku javno – privatnog partnerstva bez elemenata koncesije za rekonstrukciju, racionalizaciju i održavanje javnog osvetljenja na teritoriji grada Valjeva . Verovali ili ne u Valjevu je 12 000 svetiljki ,a grad za rasvetu izdvaja oko 110 miliona dinara godišnje. Broj LED svetiljki medju njima na nivou je statističke greške.

Prvi put o problemu javne rasvete I ogromnim sredstvima koje grad izdvaja govorilo se 2015. Godine kada je republika prokrenula projekat pod nazivom “Unaredjenje javne rasvete u Srbiji”. Taj projekat bio je baziran na uvodjnju javno – privatnog partnerstva radi unapredjenja sistema javne rasvete. Grad Valjevo tada je  za struju izdvajao oko 30 000 evra  I ušao je  u pomenut projekat.  Projekat  je predvidjao zamenu postojećih svetiljki javne rasvete , štedljivim LED svetiljkama u zoni ulica, parkova, šetališta , na javnim površinama , spoljašnjoj dekoraciji , rasveti javnih zgrada i spomenika.
Nakon što je Zavod podneo ovakav predlog gradu objašnjeno je da javno privatno partnerstvo omogućava realizacijju novih investicija u infrastrukturne objekte i donosi značajne koristi. Zavod za urbanizam praktično nudi svoju organizacionu , stručnu i administrativnu podršku u realizaciji tog Javnog privatnog partnerstva u ovom slučaju. Saradnja tako predvidja da Zavod uradi na osnovu dostavljenih podataka Tehno-ekonomsku srtudiju opravdanosti. Celokupna investicija trebalo bi da bude finansirana sredstvima partnera bez ikakve finansijske obaveze za grad Valjevo, a naplaćuje se isključivo iz ostvarenih ušteda za potrošnju električne energije kroz period trajanja projekta . Od projekta nije bilo ništa jer je propao.

Prve LED sijalice postavjene su u Valjevu u Dušanovoj ulici 2017. Godine iz donacije Češke vlade . Postavljene ijalice trebalo je da praktično pokažu uštedu električne energije na osnovu koje bi s epotom izvela računica celokupne isplativosti zamene sijalica u celom gradu. Javnosti nikada nije predstavljen rezltata ovog praktično pilot projekta jer analiza nikada nije ni uradjena. Grad Valjevo tada je za struju izdvajao oko 50 miliona dinara.

Ipak za činjenicu da su LED svetiljke isplativije nije ni potrebna analiza grada jer je sama čnjenica I naučno I ekonomski već dokazana u svetu.

Gradsko veće sada je donelo odluku o pokretanju postupka javno privatnog patnerstva kako bi problem rasvete trajno bio rešen.

“LED svetiljke sasvim sigurno smanjuju troškove za električnu energiju , ali mi ovde govorimo o zameni 12 000 svetiljki I to je ogromno ulaganje za grad koje mi u ovom trenutku nismo u mogućnosti da isfinansiramo. Tu je I veliki problem održavanja sistema za paljenje I gašenje rasvete potom otklanjanja kvarova I slično. Rešenje za ovaj decenijski problem jeste u javno-privatnom partnerstvu”, pojašnjava za Vamediu gradonačelnik Lazar Gojković .

Poslednjih meseci nije bila retka slika da su ulične svetiljke u pojedinim delovima grada ostale upaljene tokom celog dana.  Načelnik odeljenja za infrastrukturu branko Vuković za Vamediu kaže da su u pitanju bili kvarovi. “Dešava se da osigurači jednostavno pregore I tu dolazimo do problema što pojedine kutije nisu u našoj nadležnosti već je nadležna ED Valjevo. Potom je potrebno vreme da se kvar otkloni pa smo imali situaciju da sijalice rade I u toku dana u pojedinim ulicama”, objašnjava Vuković.

Ne treba ni zaboraviti da Odeljenje za infrastrukturu nema zaposlene električare već je neophodno angažovanje trećeg lica što dodatno povećava problem pogotovo u trenutku kada  država apeluje na štednju električne energije.

*Značajne uštede sa LED rasvetom
Halogene svetiljke oslobadjaju značajnu količinu toplote. Njihova efikasnost iznosi manje od 30% jer preko 70% utrošene energije odlazi na toplotnu energiju koju emituju prilikom rada.Nasuprot njima, LED sijalice su energetski efikasne jer preko 80% utrošene energije pretvaraju u osvetljenje zato što nemaju pokretne delove odnosno sijalična vlakna. Zbog toga su i izuzetno trajne. Prosečno trajanje LED GU-10 sijalice, ekvivalentne snage od 50w, je oko 25 godina (s prosečnom dnevnom upotrebom od oko četiri sata). Vek trajanja halogene sijalice iste snage je nekoliko meseci.

10 comments on “Za javnu rasvetu izdvajamo oko 110 miliona dinara-Rešenje u javno-privatnom partnerstvu

 1. Dragan Markovic Kokos

  Pa ti ces Vukovicu da sresis ceo grad kako si krenuo. Prvo asfalt, pa sijalice nove. Moj si idol. Uzdam se u tebe. Nemoj da nas izneveris.

  Reply
  1. Teta Zora

   Vukovic je divan momak. Toplina koja izlazi iz njegovih ociju, dok nam objasnjava kad ce asfalt i ostalo, ali narocito i kad pokusava da nam objasni da nema para u kasi za sve, nekako je ravna roditeljskoj i ja to cenim. Realan je, ne laze, ono sto kaze, on uradi, a sto ne. moze, on kaze da ne moze, sta cemo. Velika je buducnost pred njim i njega treba gurati u ministarstvo, jer se dokazao da zna i hoce i moze. Ja ti drzim palceve Vukovicu i zelim ti svu srecu ovog sveta, divni decace i pozdrav za tvoje divne roditelje koji su iznedrili tako sjajnog coveka.

   Reply
   1. Petar

    Polagano će valjda i doći do ministarstva, ali pravde, pa da malo obiđe sa unutrašnje strane i zatvor….

    Reply
 2. Анонимни

  To se lako resi, samo se pogase svetiljke kao na parkingu iza Socijalnog

  Reply
 3. Патриота

  Вуковић је прави пример да када се на позицију постави прави патриота да може да даје више, него неки други који то није, као код ових социјалиста, рецимо, који су само своја посла завршавали, као онај Павловић који нема ни стида ни срама? Да сам мало млађи, бар једно 20 година сад бих помогао овој деци на челу са Лазаром да ураде све што су започели.

  Reply
 4. Nušić

  Sećate li se tendera za novogodišnju rasvetu u više gradova u Srbiji? Gradovi i opštine širom Srbije su „odozgo“ bili prisiljavani da kupuju novogodišnju rasvetu od određenih firmi i da za to troše enornmne sume novca. Ovo je nastavak te priče. Sada je samo u pitanju nameštanje poslova za javnu rasvetu određenim kompanijama iz Mađarske bliskim Viktoru Orbanu. To je već viđeno u više opština, pre svega po Vojvodini. U ovom članku možete da saznate kako su prošli u tim javno-privatnim partnerstvima https://www.cetra.org.rs/javno-osvetljenje-u-juznom-banatu-u-rukama-privatnika-u-mraku-se-bolje-vidi/

  Reply
 5. Istinozborac

  Ovo je projekat na kome će grad izgubiti velike novce, a zbog sledećeg :
  – Privatno – javno partnerstvo je maltene DUPLO skuplje nego da grad uzme kredit i raspiše javnu
  nabavku za zamenu rasvete
  – Zamena je isplativa SAMO za živine sijalice, kojih skoro da više nemamo , jer su kod nas sada
  natrijumove sijalice, sve ostalo je NEISTINA !
  – Vek led sijalica jeste duži, ali one gube 5% osvetljaja godišnje ( takva je tehnologija ), i taman za 10
  godina, kada se završi projekat, istekne garancija, opet se moraju menjati !
  – Ovo će grad koštati minimalno 5-7 miliona evra , pa da li smo stvarno toliko bogati da možemo bacati novac

  A ti g-dine gradonačelniče, nemoj više zavijati grad u crno i bacati pare, daj se čoveče uzmi u pamet makar malo !!!

  Reply
 6. Valjevac

  E dok je Dzo bio zaduzen za rasvetu znalo se kako i sta…Posle njega sve ode…

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.