Vode valjevskih reka lošeg kvaliteta

Aktivistkinje neformalne grupe VIVA predstavile su svoj projekat “Ko to tamo zagađuje – građanska kontrola kvaliteta površinskih voda u Valjevu” i tom prilikom  uzele uzorke vode izreke Gradac radi analize kvaliteta. Do sada ispitani uzorci iz Kolubare, Kamenice I Bukovske reke su po rečima članica ove grupe  pokazali loš kvalitet vode , a u nekim slučajevima voda nije uopšte za korišćenje.

“Valjevska javnost nema dovoljno informacija o stanju površinskih voda u Valjevu, ne znamo ni ko vode zagadjuje. Istovremeno ne postoji ni kontrola niti prekršajnih I krivičnih prijava protiv onih koji zagadjuju naše vode. Ono što je najvažnije , ne postoji javna svest da postoji zagadjenje površinskih voda”, rekla je Slavica Pantić.

U okviru projekta uzorci vode biće uzeti iz 12 reka od čega su  10 valjevskih I dve divčibarske reke. Nakon analize cilj je da se okrene javna debata kako bi se došlo I do rešenja, a reke zaštitile. VIVA je pokrenula svojevrsnu građansku, neformalnu inspekciju (kontrolu kvaliteta površinskih voda) i preko društvenih mreža i medija informisaće građane Valjeva o rezultatima i problemima koji postoje po pitanju zagađenja voda. Dugoročno, cilj je podsticaj građana i građanki Valjeva da učestvuju u pripremi i realizaciji lokalne politike koja se tiče zaštite voda.

Kako kaže Pantićeva već dostupni podaci o stanju površinskih voda uzorkovanih sa nekoliko reka u našem gradu svedoče dda se radi o vodama 4 I 5 kategorije što znači da se ne mogu koristiti ni za piće, ali ni za zalivanje , pranje.

O rezultatima uzetih uzoraka grupe VIVA iz reka Kolubare u delu nakon ispuštanja vode iz fabrike za preradu vode, Bukovke reke I reke Kamenice na Divčibarama govorila je Biljana Mladenović diplomirani fizikohemičar:

“Sve vode koje se nalaze na području grada pod ingerencijom su Srbijavoda . Naši rezultati pokazuju prema uredbi o graničnim vrednostima zagadjujućih materija u površinskim vodama da uzorak iz Kolubare pripada 4 klasi I slabog je ekološkog statusa , ali kroz obradu može biti korišćena. Kada je u pitanju uzorak uzet nakon uliva vode iz fabrike za prečišćavanje klasa je promenjena u 5-tu klasu odnosno ne može biti korišćena ni u kakve svrhe. U zavisnosti od doba godine I vodostaja vode se kreću u kategorijama od 3. do 5-te kategorije. Ali generalno vode Kolubare nisu dobre. Prvi uzorak sa reke Kamenice na Divčibarama takodje pokazuje da je stanje loše I u pitanju je 4 klasa, a Bukovska reka pripada kategoriji voda 4 klase, a prema mikrobiološkim pokazateljima pripada vodama 2 kategorije”.

Neformalnu grupu VIVA čine Valjevke, aktivistkinje, Biljana Mladenović, diplomirani fizikohemičar, Slađana Stanković, sanitorno-ekološki inženjer  Zorica Vuković, diplomirani geolog, Mirjana Đorđević, diplomirani inženjer poljoprivrede i voditeljka grupe Slavica Pantić, diplomirana pravnica. Podršku  pružaju nastavnica sanitarno-ekološke struke Aleksandra Đurić iz Medicinske škole „Dr Miša Pantić“ i njene učenice sanitarnog smera koje su i pomagale oko uzimanja uzoraka: Kristina Tanasković i Aleksandra Urošević (na reci Gradac), Sara Ristić i Ana Jevtić (na reci Kolubari). Analizu uzoraka vode obavlja Zavod za javno zdravlje iz Valjeva.

8 comments on “Vode valjevskih reka lošeg kvaliteta

 1. Предлагач

  Било би више него корисно тим водама залити „сиви дом“ и попрскати све у њему, па да нас Бог види.

  Reply
 2. Istina

  Šta u Valjevu ima čistoi uredno, ništa kao i u celoj Srbiji, osim destinacija kojima ne može da priđe 80% građana zbog minimalnih primanja…
  Smrad, tuga i jad. Država u kojoj većina građana preživljava, možda ne treba ni da postoji?
  Bežite omladino dok je još vreme.

  Reply
 3. Ribolovac

  Bravo,prava stvar samo hrabro,a ne da za vode Valjevu bude zadužena Smederevska Palanka

  Reply
 4. M.M.

  Zar je moguce?Prosto me iznenađuje.Bez ikakve analize,vidi se golim okom.Jad i cemer od celog grada,a vode i ne pominjati.

  Reply
 5. Predrag m.

  za pohvalu je aktivnost ovih savesnih gradjana,volontera. Za osudu su ponašanja gradjana koji primaju budžetski novac da brinu o rekama i biodiverzitetu. Nije ih stid,misle da je neko drugi kriv za nemar. Sistemski nije regulisana oblast zaštite šuma,voda,rudnih bogatstava, vazduha . Divljač je data na „upravljanje“ tzv
  lovačkim udruženjima,kaja žare i pale po prirodi sve pod parolom brige o njima,a u stvari pune zamrzivače i skrnave prirodu. Bilo bi u redu da lovci iz entuzijazma brinu o divljači ,a da im oružje stoji u policijskim soškama,pa kada je potrebno izvršiti sanitarni odstrel onda mogu da pucaju sa dozvolom.
  Isti slučaj ,a možda i gori ,je sa ribolovom. Osnuješ sa drugarima udruženje ,blizu si vlasti,dobiješ reviri i pecaj do mile volje,dok uz put proganjaš i kažnjavaš savesne i nesavesne ribolovce. Ribolov je sport koji treba da bude dostupan svima ali za velike pare i uz strogo kontrolisana pravila. Toga ,prvo moraju biti svesni ribočuvari jer jedu ribu iz sengrupa i izloženi su svim mogućim zaradama.
  Reka Gradac je zagadjena ,sve fekalne vode u slivu su povezane cevima sa rekom,a grad uzima 300 l vode u sekundi za piće. iznad Penzionera je vidljiva fekalne cev koja nikoga ne brine.
  Rešenje je da sva domaćinstva i kuće za odmor u slivu reka valjevskog kraja imaju sopstvene uredjaje za prečišćavanje otpadnih voda. Divčibare su zagadile Crnu reku do te mere da i sami vikendaši ne mogu da žive od smrada,tako će biti i sa slivom Jablanice.
  Svi potoci u slivu tri reke su mrtva priroda.
  Sve se to da rešiti Prostornim planovima koji treba da budu izradjeni na ekonomskim principima,a ne po principu štapa i kanapa,voluntarizma i nasledjenih privilegija.

  Reply
 6. Kingston78

  Sta bre ne znate? Idite u Valjevski sud pa vidite koliko krivicnih prijava ima!!!Samo nema sudije koji radi svoj posao ili su to igrac ii pristalice pojedinih stranaka

  Reply
 7. sin anarhije

  Valjevsku vodu ne pijem godinama sto savetujem svima , samo domaca rakija i kisela voda … ovo stanje traje odavno , sad je samo eskaliralo , posto sns sekta ne radi svoj posao ni u jednom segmentu …

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.