Komšije protiv pumpe: Lokacijski uslovi i pitanja za nadležne

Saopštenje za javnost izdala je neformalna Grupa gradjana „Komšije protiv pumpe“, a na temu izdavanja Lokacijskih uslova kompaniji NIS a.d. za izgradnju benzinske stanice na uglu Sindjelićeve ulice i ulice Vladike Nikolaja. Saopštenje ove neformalne gupe prenosimo u celosti:

„Gradska uprava grada Valjeva izdala je 01. septembra lokacijske uslove kompaniji NIS a.d za izgradnju benzinske stanice na prostoru između ulica Vladike Nikolaja i Železničke ulice.  U navedenim lokacijskim uslovima navedeno je da nije neophodno uputiti investitora na podnošenje zahteva za odlučivanje o potrebi izrade studije procene uticaja na životnu sredinu na osnovu obaveštenja Ministarstva za zaštitu životne sredine i mišljenja Odseka za zaštitu životne sredine pri Odeljenju za urbanizam, građevinarstvo, saobraćaj i zaštitu životne sredine od 22. jula 2022. godine.

Ono što je u lokacijskim uslovima sporno je činjenica da nisu navedena prethodna mišljenja istog ovog odeljenja,  iste gradske uprave Valjevo od 22. oktobra 2021. i 27. maja 2022. godine u kojima je jasno napisano da je neophodno uputiti investitora na obavezu sprovođenja procedure u skladu sa Zakonom o proceni uticaja na životnu sredinu.  Ovim putem pitamo načelnika odeljenja Aleksandra Purića koji dokument koji je lično potpisao u razmaku od dva meseca jeste validniji i tačniji? Onaj u kome je napisano da je potrebna studija o proceni uticaja na životnu sredinu ili onaj u kome je navedeno da nije potrebna? Šta se dogodilo za dva meseca pa je promenjeno mišljenje načelnika? Da li je možda sprovedeno neko istraživanje na temu kvaliteta vazduha u Valjevu?

Takođe, pretpostavljamo, sasvim slučajno je iz lokacijskih uslova izostavljeno rešenje Zavoda za zaštitu prirode Srbije od 01.11.2021. da je investitor dužan da pokrene proceduru o odlučivanju o potrebi izrade Studije uticaja na životnu sredinu.

Kao građani, imamo pravo da pitamo i obrađivača Lokacijskih uslova, šefa Odseka za urbanizam, saobraćaj i objedinjenu proceduru Svetislava Petrovića, zbog čega nije naloženo pokretanje procedure kompaniji NIS a.d u skladu sa navedenim rešenjem Zavoda za zaštitu prirode Srbije? Pitamo Svetislava Petrovića da li su u lokacijskim uslovima koje je obradio,  slučajno izostavljeni svi dokumenti koji ne idu u prilog interesima kompanije NIS a.d? Ako su dve pumpe na udaljenosti od 100 metara sasvim prihvatljiva činjenica, ne vidimo razlog zbog čega ne bi to isto potvrdila i Studija o proceni uticaja na životnu sredinu.

Postavljamo pitanje i gradonačelniku Lazaru Gojkoviću zbog čega dozvoljava ovakvo ponašanje zaposlenih koji zanemaruju rešenje Zavoda za zaštitu prirode Srbije ili menjaju mišljenja svakih dva meseca? Da li Gradska uprava Valjevo na čijem je čelu, zastupa interese građana ili interesnih grupa?

Pozivamo Gradsko veće da prekine ovu loše režiranu pozorišnu predstavu i da poništi skandalozne lokacijske uslove u kojima se izostavljaju rešenja i mišljenja nadležnih službi i institucija i kojima se popločava put ka još jednom zagađivaču u samom centru i onako previše zagađenog Valjeva. Vi ste nosioci vlasti i izabrani ste od strane građana da uz funkcionere i zaposlene u Gradskoj upravi, štitite interes svih Valjevaca, a da Valjevo i njegovi građani uvek budu prioritet bez obzira na brojne pritiske, „ambicije“ ili ucene pojedinaca.

Komšije protiv pumpe,
ujedinjeni stanari ulica Železnička, Mišarska, Vlade Danilovića, Sinđelićeva“

8 comments on “Komšije protiv pumpe: Lokacijski uslovi i pitanja za nadležne

  1. Lole

    odgovora nema zato sto tehnicka vlada ne moze da ih izda u ime nove vlade i ujedno to je jedino sto ne moze… jedan od razloga sto nam je inflacija dupla u odnosu na ostale zemlje.
    o ovome treba vise da se pise… nis ce tu biti pa biti…

    Reply
    1. Анонимни

      Živimo u državi kojoj nisu potrebni izbori, nije potrebna Vlada, ni ministri, jedan je preuzeo svu vlast i sve nadležnosti! Mislite o tome.

      Reply
  2. Istina

    Nemate muda da se potpišete ko stoji iza tog negodovanja?
    To je jedna stvar, a druga je gde pišete da su izabrani Laza i ostali da rade u interesu građana, e pa vidite već 12 godina vi iste komšije birate ljude na lokalu i na Republici one koji samo štite Vučića i njegove interesne grupe… Država se zadužila sa 14.7 milijardi dolara na skoro 50 milijardi dolara i vi opet glasate Vučića…
    Država sa najjeftinijom radnom snagom i najvećom socijalnom razlikom u Evropi i vi opet glasate vučića. Država sa najmanjom kupovnom moći stanovnikau Evropi i vi opet glasate Vučića i Lazu…
    Grad u kome, kao i u državi, vlast dozvoljava da se sve više bogate pojedinci preko mita i korupcije, grad u kome je nemoguće izvršiti speijalistički pregled u bolnici ako ne poznajete nekoga, grad koji ima najveću smrtnost od zagađenja, grad koji ima privremenu deponiju već 18 godina koja je nadmašila višespratnice, grad u kome se po centru zidaju višespratnice i ono malo zelenila pretvara u beton i asfalt, grad u kome više nema mesta za parkiranje ni na trotoaru gde prolaze pešaci, grad koji ima odluku da zgrada koja ima 50 stanova nije obavezna i bar toliko da napravi parkin mesta, nego 70%, grad koji se hvali prilivom sredstava od snimaka sa kamere koja će beležiti pogrešan saobraćaj vozača na raskrsnici, dok svugde u svetu te kamere služe preventivno i za smanjenje prekršaja, grad koji ne može da očisti, opere svoje ulice, grad koji ne može na vreme da pokosi zelene površine, da osvetli jedinu pešačku stazu… Ovako može do sutra…
    I vama komšijama smeta jedna mala pumpica gde ćete samo malo više udisati otrova nego što udišete svaki dan i na sve navedeno ćutite. E pa kad zaigra mečka pred vašom kapijom, bojim se da je malo kasno… Setite se koliko vas je učestvovalo u oslobađanju vašeg sugrađanina Obradovića, 100-200?
    Kako vam nije jasno da se naš grad gasi, ali najviše zbog nas samih, kao i država Srbija!

    Reply
  3. miki

    Nije mi jasno da neko otvara benzinsku pumpu i sirem centru grada,a propagira se zelena agenda o zastiti zivotne sredine u EU a i Brnabicka to isto papagajski ponavlja.Pa stim gde su zeleni,gde su oni sto se bune protiv aerozagadjenja,gde je i SNS da potvrdi stavove svoje vlade i premijerke ?

    Reply
  4. Коста

    Kaда би сви подржали ИСТИНУ и само ИСТИНУ, ми би одавно били у Европи и живели као сав нормалан свет. Овако смо сами себи одавно појели и образ и дупе.

    Reply
    1. Istina

      Тако је!
      Ваљево увози архитекте, економисте, док се наша деца са коферима упућују у свет.
      Тако треба. Омладино, док је још време, идите тамо где ће вас уважавати, где ће ценити ваш труд и знање, где ћете удисати чист ваздух, где нећете морати да преврћете по новчанику када уђете у неку радњу, где су одмори летовања и зимовања саставни део живота… Идите, из ове проклете авлије, тамо где се живот живи, а не преживљава!

      Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.