Janković: Danas kada predsednik Vučić brani Kosovo, Milan Rakić ima još veći značaj

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković i predsednik opštine Mionica Boban Janković otkrili su u Mionici spomenik pesniku i diplomati Milanu Rakiću.

U svom obraćanju, Janković je naglasio da je osamdeset i četiri godine Rakić čekao da dobije svoj spomenik u Mionici. Mestu gde se rodio i školovao njegov otac, poznati ekonomista Mita Rakić.

– Svaki grad ima, ili nastoji da ima svog besmrtnog ambasadora kulture, istorije i tradicije, ambasadora posvećenosti, čojstva i junaštva. Nema sumnje da je književna i ljudska veličina Milana Rakića najbolja preporuka Mionice i Srbije u najširim okvirima. Danas, kada država Srbija i predsednik Aleksandar Vučić vode istorijsku borbu za Kosovo i Metohiju, književno delo Milana Rakića, ima još veću snagu i značaj. Srbija danas, na Kosovu brani svoj teritorijalni integritet, čast i međunarodno pravo, kao i pre 110 godina, kada je Rakić, uz stihove svoje pesme „Na Gazimestanu“, otišao u dobrovoljce. Ovde, u svojoj rodnoj Mionici, na dan svog rođenja, Rakić je dobio večno obeležje. Dobio je mesto koje mu odavno pripada. Neka se ovde ne zaustavimo. I nećemo. Nastojaćemo da u narednim godinama „Dani Milana Rakića“ budu sadržajniji, sa još više programa. Sada imamo i prelep prostor za to – rekao je Janković.

Spomenik Milanu Rakiću je rad akademskog vajara i profesora Zorana Ivanović, koji je takođe prisustvovano svečanosti.

– Sa zadovoljstvom sam prihvatio poziv predsednika opštine Mionice gospodina Bobana Jankovića da danas, na dan rođenja našeg velikog diplomate, pesnika, akademika. Velikog Srbina. Milana Rakića. Ovde u mestu porekla da otkrijemo ovaj velelepni spomenik akademskoj vajara Zorana Ivanovića. Ovim pokazujemo koliko je važno da negujemo kulturu događaja. Mionica je jedna od retkih opština koja ulaže u kulturu. Rakić je službovao u našem konzulatu u Prištini. Ni tada nije imao dilemu da li se za Kosovo i Metohiju treba boriti. Tu dilemu nemamo ni mi danas. Naša borba za Kosovo i Metohiju jeste borba za naš opstanak i za naše postojanje. Tako i ova generacija, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i svako od nas nemamo dilemu. Za Kosovo i Metohiju se moramo boriti jer je to borba za Srbiju. Boriti se mudrošću i pameću. Moramo jačati našu privredu i našu nauku – rekao je Selaković.

Svečanom otkrivanju spomenika prisustvovali su predstavnici Srpske pravoslavne crkve, narodni poslanici , članovi Odbora za kulturu Skuštine Srbije, predstavnici Opštinske uprave Mionica, direktori javnih ustanova opštine Mionica, veliki broj učenika i građana Mionice.

 

4 comments on “Janković: Danas kada predsednik Vučić brani Kosovo, Milan Rakić ima još veći značaj

  1. bobanturčine@@gmail.com

    Sunce ti kalaisano pa Ovo je Dno Dna. Polu pismeni kupci diploma drže vakelu i slovo…. ipod Ovih nema , možda ima samo gorih od Kineza i Turaka.

    Reply
  2. Predrag Savić

    Nekad se Srbija branila u Kninu. Sada se Kosovo brani iz Beograda. I opet ga brane isti oni koji su iz Beograda branili i Knin…

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.