Voda za 153 domaćinstva u Gornjoj Grabovici

Stabilno snabdevanje vodom za meštane Gornje Grabovice realizovano je kroz program Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji” koji realizuje Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. Radove na izgradnji vodovodne mreže izveo je valjevski Vodovod, a zahvaljujući ovom projektu vodu su dobila 153 domaćinstva.

Osnovni cilj projekta „Smanjenje dodatne ranjivosti Roma i drugih marginalizovanih grupa izazvane pandemijom COVID-19 u 18 lokalnih samouprava” je prevazilaženje izazova nastalih usled pandemije COVID-19 u oblasti obrazovanja, poboljšanje pristupa vodi i unapređenje informisanja i imunizacije protiv COVID-19, kao i tehnička podrška nadležnim lokalnim institucijama za potrebe praćenja toka pandemije. Projekat je realizovan na području 17 jedinica lokalne samouprave: Nova Crnja, Zvezdara, Kruševac, Kraljevo, Loznica, Bor, Niš, Vranje, Pirot, Vladičin Han, Stara Pazova, Kovin, Zrenjanin, Smederevska Palanka, Valjevo, Kanjiža i Alibunar.

“Grad Valjevo je i na ovom projektu pokazao da je pouzdan partner i ja se zahvaljujem donatorima sa kojima smo zajedničkim snagama uspeli da doprinesemo unapređenju života porodica u ovom delu našeg grada. Mi smo otvoreni za svaku vrstu saradnje u budućnosti i mislim da smo do sada pokazali da iskreno radimo na unapređenju života Roma na teritoriji grada Valjeva. Verujem da ćemo u narednom periodu moći da se pohvalimo rešavanjem još nekih višedecenijskih problema u Valjevu, naročito u romskoj populaciji“, rekao je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

Novi rezervoar I mrežu obišla je I ministarska za ljudska I manjinska prava Gordan ČOmić koja je ovom prilikom od meštana Grabovice zatražila da čašom vode svi meštani Grabovice posluže popisivače na prdstojećem popisu stanovništva kako bi bio poznat tačan broj pripadnika romske populacije I kako bi se na taj način znalo I kolike su I kakve njihove potrebe.

„Zajedno sa partnerima iz GIZ – a , a pre svega sa ljudima koji stanuju ovde i sa predstavnicima opštine Valjevo, danas hoćemo da podelimo informaciju da teče primena naše strategije i plana za bolji život Roma. Pijaća voda je jedan od prvih uslova i osnovno ljudsko pravo i želimo kao država Srbija da pokažemo da govorimo ono što mislimo i da radimo ono što govorimo, a to je da svi imaju pristup pijaćoj vodi. Veliki posao je pred nama, ali je puno posla i urađeno.Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog vodi računa o svim manjinama, o zaštiti i unapređenju njihovih prava i ja ću ovaj lepi, vodeni dan za mnoge kuće u ovom selu, iskoristiti i da zamolim sve Rome, da pozovu na čašu vode sve popisivače, da slobodno izađu na popis i da se slobodno izjasne, jer je važno da u popisu Srbije znamo koliko Roma živi u Srbiji”, rekla je ministarka Čomić dodajući da će nastaviti da predlažu GIZ-u da ulaže novac u Valjevo.

Radovi na izgradnji vodovoda počeli su 23. marta 2022. godine i završeni 7. jula 2022. godine, uključujući vodovod u dužini od 1.282,66 m1 i uvođenje šahtova za domaćinstva.Direktor JKP „Vodovod“ Valjevo Ivan Filipović je istakao da je izgradnjom rezervoara na Cariću i izgradnjom vodovodne mreže problem rešen i što je najvažnije, obezbeđeno je redovno snabdevanje gradskom pijaćom vodom.
„Ovaj seoski vodovod smo primili 2018. godine na upravljanje i možemo slobodno reći da on nije bio adekvatan, da smo imali jako veliki broj dana sa nestašicama vode. To se značajno odrazilo na to da smo morali besplatno da dostavljamo cisterne sa zdravom pijaćom vodom, ali to nije način. Hvala Bogu, sada smo izgradnjom rezervoara na Cariću i izgradnjom vodovodne mreže obezbedili ovde redovno snabdevanje gradskom pijaćom vodom, tako da više neće biti problema kojih je do sada bilo“, rekao je Filipović.

Jedan od prioriteta projekta bio je podrška lokalnim samoupravama i javno-komunalnim preduzećima u obezbeđivanju trajnog pristupa vodi za više od 500 romskih i drugih marginalizovanih porodica u više od 10 podstandardnih naselja u sedam jedinica lokalne samouprave: Kanjiža, Smederevska Palanka, Stara Pazova, Zrenjanin, Kovin, Alibunar i Valjevo.

“Zadovoljstvo mi je da mogu da vas pozdravim u ime programa Nemačke razvojne saradnje i Inkluzije Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji. Još sa početkom pandemije Korona virusa, ali i inače teški stambeni i životni uslovi Roma širom Srbije su itekako bili dodatno otežani. Program je sproveden u sedam jedinica lokalne samouprave i nakog više od godinu dana, više od 520 porodica je po prvi put dobilo ispravnu pijaću vodu u svojim domovima. Danas, ovde u Gornjoj Grabovici, svedoci smo toga da posle više od 20 godina ovi ljudi u svojim domovima, imaju prvi put pijaću vodu“, istakla jeu ime projektnog tima  Sanela Bahtijarević

U okviru intervencije ukupno je 153 domaćinstva u selu Gornja Grabovica priključeno na vodovodnu mrežu čime su dobili stalan pristup vodi za piće. Osim toga, omogućeno je priključenje na vodovodnu mrežu i područnom odeljenju OŠ Andra Savčić u Gornjoj Grabovici, koje pohađa oko 40 učenika od 1. do 4. razreda. Ove činjenice bile su povod da se u ime meštana Gornje Grabovice na stabilnom vodosnabdevanju zahvali Grujica Petrović.

„Samo reči zahvanosti imamo i zato se zahvaljujem svima koji su učestvovali u ovom projektu u ime svih nas jer mi smo dugo imali vodu koja nije ispravna, nije to bilo lako. Bez vode nema ni budućnosti i nema zdravlja naše dece i nas samih, zato još jednom veliko hvala“, rekao je Petrović.

12 comments on “Voda za 153 domaćinstva u Gornjoj Grabovici

  1. Патриота

   Урадиће се и тамо. Није све у кукању и сејању мржње. Као што нико никад није ту урадио, па урадише, урадиће ови и у Лелићу, запамтите и моје и ваше речи.

   Reply
  2. Uki

   Vi koji im niste ni uradili vodu sad se tu predstavljate kao dusebriznici i hocete da se pojedete sto oni urade nesto za razliku od vas koji ste nas samo kostali.

   Reply
 1. Патриота

  Свака част. Сви су само деценијама обећавали, а ови раде. Браво.

  Reply
 2. Mitar prijatelj

  Za ovakve stvari moze samo zao covek da kaze nesto lose. To je nesto sto generacije cekaju i zaista mi je drago zbog njih kao i ja da sam tu da zivim sa njima.

  Reply
 3. Pozdrav iz Grabovice

  Lazare ruke ti se pozlatile i Ivane i ti si se pokazao kao covek imate nase postpvanje dok smo zivi i ja i moji svi.

  Reply
 4. Stefan

  Samo da se zna da SNS resava dugogodisnje probleme sa vodom koje prethodnici nisu. Toliko.

  Reply
 5. Dejan

  Svako ima pravo na pristup kvalitetnoj vodi za piće. Obaveza je grada da to pruži najširem mogućem krugu stanovništva. Nadam se da će grad nastaviti da ulaže u novu i obnovu starih delova vodovodne mreže i da je ovaj projekat bio samo 1 od mnogih koji će se realizovati.

  Reply
 6. Miki

  Cestitam i neka je sa srecom. Vezan sam za GG preko zene i milo mi zbog njih i da me vise tast ne davi oko toga.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.