Srbija je među najvećim svetskim proizvođačima frižidera

Koje su zemlje najveći izvoznici frižidera na svetu?

Godišnje se u svetu proda oko 200 miliona frižidera. Prema WITS izveštaju Svetske banke, najveći svetski izvoznici frižidera i zamrzivača su Kina, Meksiko i Poljska. Prema ovom izveštaju, Srbija se sa svojom proizvodnjom rashladnih uređaja u fabrici Gorenje Valjevo nalazi na 14. mestu na svetu po vrednosti izvezenih uređaja. Kapacitet proizvodnje fabrike u Valjevu sada je 960.000 komada rashladnih uređaja godišnje, dok će nakon izgradnje fabrike Valjevo 3 taj kapacitet biti podignut na 1,7 miliona uređaja godišnje. Nova fabrika Valjevo 3 proizvodiće rashladne uređaje brendova Hisense, Gorenje i Asko.

Proizvodnja »side by side« frižidera najnovije generacije biće pokrenuta u fabrici Gorenja u Valjevu početkom 2023. godine, a trenutno su u toku radovi na izgradnji novog pogona, koji će biti opremljen najsavremenijom tehnologijom za proizvodnju ovih rashladnih uređaja. Sa izgradnjom pogona Valjevo 3 i povećanjem proizvodnih kapaciteta Srbija će biti na 6. mestu najvećih svetskih izvoznika frižidera. Gorenje uspešno posluje u Valjevu već 16 godina, a sa otvaranjem nove fabrike zapošljavaće blizu 3.000 radnika.

Šta je »side by side« ili »američki frižider« koji će se proizvoditi u Valjevu?

„Side by side“ frižideri, poznati i kao američki frižideri imaju dve odvojene vertikalno podeljene pregrade za svežu i smrznutu hranu koje su jedna pored druge. „Side by side“ frižideri obično imaju više prostora za skladištenje od klasičnih frižidera. Jedna od prednosti ovih frižidera je što možete odmah da vidite sve namirnice smeštene u oba dela. Total No Frost sprečava nakupljanje leda u oba odeljka, održavajući zidove čistim i tako stvara savršene uslove za slobodnu cirkulaciju vazduha. Zahvaljujući ugrađenom sistemu Multi Air Flow, temperatura je ista u celom odeljenju frižidera. »Side by side« frižideri imaju fioku Fresh Crisper namenjenu svežem voću i povrću sa temperaturom malo višom od ostatka frižidera. Napredni modeli imaju poseban Moisture Fresh Crisper gde možete podesiti nivo vlažnosti u zavisnosti od toga koju vrstu proizvoda želite da čuvate. Neki Hisensovi frižideri imaju i ugrađen ledomat i dozator za vodu, kao i druge brojne napredne funkcije.

Istorija frižidera duga 250 godina
Davne 1756. godine škotski profesor Vilijam Kalen je na javnoj prezentaciji na Univerzitetu u Glazgovu prikazao je malu mašinu za hlađenje, koja je i bila prvi moderni analog za frižidere kakve poznajemo danas. Tokom 19. i 20. veka pojavila su se brojna tehnološka otkrića koja su u znatnoj meri doprinela razvoju rashladnih aparata. Alfred Melous je 1916. godine napravio je svoju varijantu frižidera sa kompresorom, što je bio prelomni momenat u istoriji rashladnih uređaja. Njegova patent je 1918. godine otkupila kompanija Frigidaire i započela prvu masovnu proizvodnju frižidera.

Gorenje je od 2018. godine deo multinacionalne korporacije Hisense, jednog od vodećih svetskih proizvođača potrošačke elektronike i kućnih aparata, sa preko 90.000 zaposlenih širom sveta. Korporacija Hisense fokusirana je na najnovije tehnološke trendove kako bi razvila inovativna rešenja prilagođena kupcima, koja mogu značajno povećati kvalitet života. Svoje aktivnosti zasniva na snažnoj distributivnoj mreži širom sveta, posebno u Evropi.
Hisense Europe, kao evropski deo grupe Hisense, obuhvata proizvodne pogone u Srbiji, Sloveniji i Češkoj, razvojne centre u Švedskoj, Holandiji, Češkoj i Sloveniji, kao i 27 prodajnih kompanija.
Korporacija Hisense kontinuirano ulaže u jačanje evropske proizvodnje i razvojne baze. Osim ulaganja u novu fabriku u Valjevu, značajne investicije su uložene u uspostavljanje fabrike Hisense Europe Electronics u Velenju, koja proizvodi televizore robne marke Hisense za evropska tržšita, a ove godine biće otvoren i R&D centar Hisense Europe, u kome će se razvijati aparati brendova Hisense, Gorenje i Asko za globalno tržište.

3 comments on “Srbija je među najvećim svetskim proizvođačima frižidera

 1. Valjevac

  i najeftinije radne snage. Srbija je neokolonizovana prodajući svoja blaga u bescenje.

  Reply
 2. Pjerili

  KINA sa proizvodnim kapacitetima u Srbiji i JEVTINOM SRPSKOM RADNOM SNAGOM među najvećim je svetskim proizvođačima frižidera. U dogledno vreme možda će mo imati armiju socijalnih slučajeva ako dočekaju penziju.Od penzije dal će moći da se plate komunalne usluge. Šta će ostati za ishranu,odeću obuću… Mnogi su svesni toga pa zbog malih zarada ne zasnivaju brakove i ne razmišljaju o potomstvu. POD HITNO OVAKVO STANJE SA MINORNIM ZARADAMA TREBA MENJATI.

  Reply
 3. Graver

  koga Kinezi hrane i Rusi brane ……. naj.. je. Rudnik zlata u Boru dali Kinezima jel Srbi neznaju zlato da kopaju. OKUPACIJA

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.