Promenjena mala matura

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije saopštilo da je Nacionalni prosvetni savet dao pozitivno mišljenje i jednoglasno usvojio predlog Ministarstva za promenu koncepta kombinovanog testa, koji učenici polažu na kraju osnovne škole na završnom ispitu.

U saopštenju se navodi da je Nacionalni prosvetni savet u stvari dao pozitivno mišljenje na Predlog izmena Pravilnika i programa završnog ispita u osnovnom obrazovanju i vaspitanju.

Promena koncepta polaganja kombinovanog testa podrazumeva da se učenici opredeljuju za jedan test iz nekog od pet predmeta – istorija, biologija, geografija, fizika ili hemija, u skladu sa svojim interesovanjima, umesto kombinovanog testa koji su polagali do sada kada su odgovarali na pitanja iz svih pet predmeta.

U narednih desetak dana Ministarstvo će definisati rok u kome će se učenici osmog razreda izjašnjavati iz kog predmeta će polagati test na završnom ispitu.

Promena koncepta polaganja kombinovanog testa predviđena je Strategijom razvoja obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji do 2030. godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.