Parking kod pumpe nije parking za autobuse-Gde jeste?

Svaka ekskurzija koja dolazi u Valjevo, polazak na ekskurzije ili putovanja u Valjevu se uglavnom odvija sa parking kod pumpe NIS1. Kada je 2015. godine samo pukom srećom izbegnuto da na ovom parkingu nastrada mališan, grad je tada saopštio da je prostor za autobuse predvidjen na parkingu kod Hrama I stočne pijace. U izgledu je bila I nova saobraćajnica , ali takav parking za autobuse I teretna vozila nikada u gradu nije formiran I označen.

U Valjevu je lutrija naći slobodno parking mesto za automobil , a problem sa parkiranjem tek imaju autobusi. Gotovo ustaljena praksa jeste da se autobusi parkiraju na parking kod Tešnjara . Zakon o bezbednosti saobraćaja izričito zabranjuje I smatra prekršajem ulazak autobusa na parking za automobile , a kamoli parkiranje autobusa na takvim parkinzima.

Ipak slika više autobusa koji dovoze ekskurzije, odvoze ljude na akeskurzije I putovanja sa upravo pomenutog parkinga je vrlo česta.

U JKP Vidrak saznajemo da ne postoji specifično odredjeno mesto kao parking za autobuse. U Gradskoj upravi ovu informaciju potvrdjuju dodajući da nikada niko nije zatražio od organizatora putovanja da se izda rešenje za parkiranje autobusa. Zakon dozvoljav lokalnoj samoupravi da rešenjem u odredjenom vremenskom trajanju I ceo parking može odrediti samo za autobuse ili teretna vozila. Ipak takav zahtev niko nikada nije dao.

U ulozi dobrog domaćina grad praktično “žmuri” na jedno oko kada se radi o doalsku ekskurzija jer je pomenuti parking u blizini I Muzeja I Tešnjara kao lokacija koje se organizovano posećuju. To ipak ne znači da je takvo parkiranje I na taj način korišćenje parking dozvoljeno.

Da parking nije bezbedno mesto za decu potvrdjuje pomenuti slučaj iz 2015. godine kada se grad oglasio rekavši da se autobusi mogu parkirati kod Hrama I na stočnoj pijaci. Grad je tada najavio izgradnju kružne saobraćajnice oko parkinga kod Hrama I samo uredjenje pomenutog parkinga za tu namenu. Saobraćajnica nikada nije izgradjena niti je parking kod Hrama upodobljen za autobuse.

Tragom odgovora na pitanje gde se onda po slovu zakona , a zbog bezbednosti svih autobusi mogu parkirati, saznajemo da je mesto za to autobuska stanica . Na pitanje, zašto se tamo ipak ne parkiraju odgovor je : Jer se plaća!

Svaki gradjanin Valjeva mora platiti parking , ali očito tu obavezu nemaju autobusi u prolasku kroz grad. Tačnije organizatori putovanja o tome ni ne razmišljaju.

Ako se složimo da je parking na stočnoj pijaci udaljen od grada za dolazak ekskurzija lako ćemo doći do zaključka da je gradu neophodno sistemsko rešenje za postojeći problem.

Nije Valjevo jedini grad koji ima ovaj problem, ali je činjenica da Valjevo ima zaista veliki problem sa parkiranjem zbog velikog broja automobila. Autobus na parkingu često blokira slobodna parking mesta, a za vozače koji ulaze I izlaze sa parkinga su prava noća mora jer najčešće deca dok čekaju autobus ili su tek izašli smatraju da se na parkingu mogu slobodno kretati što I čine. To niti je bezbedno niti realno rešenje.

Dok problem ne bude konačno rešen, prelazno rešenje jeste , kako saznajemo, preusmeravanje autobusa na autobusku stanicu kao prostor koji je I predvidjen za te namene I gde postoji mogućnost za prostorno kretanje autobusa. A organizatori putovanja moraće da plate parking kao što to čine I svi ostali u Valjevu. Ako ništa drugo, kazne za ulazak autobusa na parking za automobile i parkiranje na istom daleko su veće nego parking na autobuskoj. Nečiji život s druge strane, nema cenu.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.