Otkriven spomenik Belom Markoviću na Kneževom polju

Spomenik piscu Radovanu Belom Markoviću otkriven je na Kneževom polju, a svečanosti je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, lider SPS-a Ivica Dačić, vladika valjevski Isihije, nekadašnji predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica, akademik Matija Bećković, nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović .

„Lep pijedestal je dobio ovaj spomenik. Celu jednu planinu. I to opet srpski, valjevski paradoksalnu planinu. Povlen čini više vrhova, ali su tri najvažnija: mali, srednji, veliki. I naravno, mali je viši i od srednjeg i velikog. U tom kontekstu večite borbe krajnosti koja često liči na Kamijevski apsurd stvarao je Radovan Beli Marković duboko ukorenjen u svom zavičaju i veri, istovremeno duhovit i produhovljen“, izjavio je Vučić.

Vučić je ocenio da je Beli Marković u kontekstu večite borbe krajnosti, stvarao duboko usađen u svom zavičaju i veri.

Predsednik Srbije je dodao  I da ovde odvajkada vlada mišljenje da čovek umire samo ako umre sećanje na njega. “ Sudeći po onome što danas vidimo, delo Radovana Belog Markovića ostaće zauvek utkano u sećanje našeg naroda“, rekao je predsednik Srbije.

„Kada se bolje zagledamo, vidimo da je taj spomenik, oduvek i bio tu. Skulptor ga je našao u hrastu, začaranog u hrastovom jeziku, čim je Radovan otputovao Lajkovačkom prugom. Nije ga izvajao, nego je svog prijatelja izbavio iz drveta“, rekao je akademik Matija Bećković.

Skulpturu Radovana Belog Markovića otkrili su predsednik Vučić i Matija Bećković.

Manifestaciju je organizovalo Udruženje „Beli Povlen“ iz Valjeva, a u sklopu manifestacije, održani su i pomen Belom Markoviću, kao i kulturno-umetnički program i odbojkaška utakmica.

Radovan Beli Marković preminuo je 19. januara ove godine.

3 comments on “Otkriven spomenik Belom Markoviću na Kneževom polju

  1. Dragan

    Bravo za presednika koji je dosao na otvaranje spomenika belom da odrzi govor iako je beli bio za sps. To pokazuje dabpresednik miri ove dve stranke iako bi neki na lokalu da nas posvadjaju

    Reply
  2. mikica

    A kako doći do Kneževog polja kada je tamo i džipom teško doći. Predsedniče uradi nam put do te naše lepote od planine.

    Reply
  3. sin anarhije

    Gde bi kolo bez kokana. corba bez mirodjije … a tu je i onaj sto iz snke vuce konce sve ove godine u ovoj jadnoj drzavi , pogledajte seriju juzni vetar pa cete lako shvatiti sta je pisac hteo da POkaze …

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.