Lajkovac:Počelo I asfaltiranje u Rubribrezi

U Opštini Lajkovac u okviru projekta „Čista Srbija“ danas je započeto asfaltiranje deonice duge 1,2km nakon završetka izgradnje kanalizacione infrastrukture. Radove na počektu asfaltiranja obišao je ministar gradjevine, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović. „Plan je da u Lajkovcu bude izgradjeno 33 km kanalizacione mreže“, rekao je ministar Momirović.

Opština Lajkovac koja je medju prvim Opštinama pripremila dokumentaciju i u kojoj su medju prvim opštinama i počeli radovi na realizaciji projekta „Čista Srbija“ trenutno ima tri aktivna gradilišta: Bogovadja, Jabučje i Rubribreza. U samoj Rubribrezi do sada je izgradjeno 2,8 km kanalizacione mreže, a u toku je i priključenje tamošnjih meštana. Nakon postavljanja cevi i završetka tog dela tehničkih radova danas je počelo asfaltiranaje deonice duge 1,2 kilometra.

„Uradili smo veliki posao do sada . Na teritoriji samo Lajkovca izgradili smo 10 km kanalizacione infratrukture. Danas ovde počinje asfaltiranje , plan je da meštani dobiju potpuno nov asfalt. Plan nam je da ovde izgradimo ukupno 33km mreže, dva postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, što je jako važno kao deo celokupnog projekta jer su postrojenja neophodan deo ovakvih ekoloških projekata . Očekujem da jedno postrojenje bude završeno do kraja ove godine.   Ovde je uložen veliki trud i zato se zahvaljujem i kineksim partnerimai ljudima i Opštine i naravno mojim saradnicima u ministarstvu“, rekao je Momirović.

„Izuzetno mi je drago što je Opština Lajkovac jedna od prvih opština koja je deo projekta „Čista Srbija“ koji je sigurno jedan istorijski projekat u našoj zemlji po pitanju ekologije. Ovaj projekat ne samo da poboljšava uslove života gradjana Lajkovca već podiže i ekološku svest gradjana . Danas smo u Rubribrezi gde su maltene završeni radovi u okviru prve faze projekta . Uradjeno je ovde 2 km kanalizacije i trenutno se rade i priključci stanovništva , a u toku je vraćanje lokalnih puteva u prvobitno stanje što je veoma bitno za seosko stanovništvo . Pre svega velika zahvalnost ministru Momiroviću što su nam i tom pogledu izašli u susret“, rekao je Andrija Živković predsednik Opštine Lajkovac.

Živković je doadao da sada sledi  nastavak radova u Bogovadji u dužini od tri kilometra gde će se raditi i jedno manje postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda čiji je kapacitet oo 600 korisnika , a zatim  i rekonstrukcija postrojenja u samom Lajkovcu čiji je prijem 10 000 korisnika.

„Takodje u toku su radovi u najvećem selu Opštine Lajkovac u Jabučju . Biće izgradjena kanlizaciona mreža u dužini od preko 20 km . Time ćemo zaoružiti ovu celinu čime će u Lajkovcu biti izgradjeno preko 30 km kanalizacione mreže i dva nova postrojenja čime će više od 50% stanovnika biti priključeno i  na fekalnu i kišnu kanalizaciju , a mi ćemo kao Opština nastaviti da širimo mrežu. Ministar je nekoliko puta već bio u poseti Lajkovcu što nikada do sada nije bilo , a to je pokazatelj da u Srbiji imamo brojne radove , izgradnje fabrika , puteva i komunalne infrastrukture i da Vlada Srbije vodi računa o svemu tome,“ rekao je Živković.

Izgradnja kalizacione infrastrukture u selima do sada je bila gotovo nemoguć poduhvat. Na pitanje novinara da li je ovo jedinstven slučaj da sela dobijaju kanalizacionu mrežu Živković kaže da razvoj mora biti ravnomeran.  „Opština Lajkovac ide u korak sa razvojem ne samo grada već i sela . Veoma je bitno da se razvijaju seoske ili manje sredine . Mi smo to ovde pokazali i obuhvatili projektom dva sela . Ti ljudi takodje zaslužuju da imaju uslove za život kakve imaju i oni koji žive u gradu. Moram reći da nisu to očekivali i gradjani su zadovoljni i zaista prihvataju radove koji se sada izvode u okviru „Čiste Srbije“, rekao je Živković.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.