Prvih 50 diploma za male plivače

Pedesetoro valjevskih mališana uspešno je savladalo obuku plivanja. Ove godine u okviru Lokalnog plana akcije za decu 180 –oro dece završiće ovu obuku.

Jedna od aktivnosti iz Lokalnog plana akcije za decu jeste i školica plivanja za sve učenike koji su završili prvi razred osnovne škole , a koji su se preko svojih škola prijavili da su neplivači.

„Nakon završene prve aktivnosti iz LPAD , odlaska dece sa sela na more, sada realizujemo i drugu aktivnost, obuka dece neplivača. Ovde su u pitanju deca iz gradskih škola i grad je izdvojio 1,2 miliona dinara za realizaciju ove aktivnosti. Ukupno ove godine za ovu dvomesečnu aktivnost, školicu plivanja proći će 180-oro dece. Škola plivanja realizuje se radnim danima i to na način da deca organizovano o trošku grada dolaze autobusom u SRC Petnicu i nakon obuke bivaju vraćena u grad“, rekao je Radojica Rstić predsednik Komisije za realizaciju LAPD.

Za razliku od prethodnih godina kada je ova mera LAPD bila namenjena samodeci iz materijalno ugroženih porodica, sada se za školicu plivanja moglo prijaviti svako dete neplivač.

„Za više godina koliko se ova akcija sprovodi nekoliko hiljada dece je prošlo kroz ovu aktivnost. Na početku se prepoznavala kao socijalna mera, sada to nije tako i važi za svu decu. Moguće je da učitejice u školama imaju i taj parametar , ali obuka je dostupna za svako dete neplivača. I ne samo neplivača već i dece koja možda znaju da plivaju ,ali ne poznaju dobro tehniku plivanja. Spiskovi su zaključeni na kraju školske godine , ali moguće je da je neko dete odustalo i ukolikoima potrebe roditelji se mogu interesovati za učešće deteta u naredne dve grupe“, kaže Rstić.

Sama realizacija školice plivanja poverena je UFK Valis. „Naše je da obezbedimo uslove za reaizaciju ovog programa i kadrovski i na svaki drugi način da deca budu bezbedna i u jednom leom okruženju, a da sadruge strane ne smetaju ostali posetioci Petnice“, rekao je Željko Ostojić direktor Valisa.

Instruktori koji decu uče plivanju angažovani su iz redova PK Valis , a Branislav Kovačević kaže da je obuka organizovana tako da tempo bude prilagodjen uzrastu dece.

„Naša je bila organizacija počev od učiteljica koje čekaju decu u samom gradu do dolaska dece u Petnicu. Nakon toga deca bivaju podeljena u dve grupe i  naši instrukturi sprovode aktivnost obuke u trajanju jednog školskog časa najpre sa jednom , a potom sa drugom grupom. Imali smo dovoljno instruktora tako da na svakih desetoro dece praktično dodje jedan instruktor što zadovoljava mere bezbednosti vezano za rad sa decom“, kaže Kovačević.

On je dodao da je izuzetno važno što je grad prepoznao potrebu za obukom dece neplivača. „Još bi bolje bilo kada bi plivanje bilo uvršćeno i u redovnu nastavu  pogotovo što je poslednje istraživanje pokazalo da su samo 20% naše populacije plivači , ostalo su neplivači.  Dakle 80% naše populacije su neplivači što je jako loše i praktično znači da je 80% gradjana životno ugroženo kada se nadjena vodenim površinama“, zaključio je Kovačević.

 

1 comment on “Prvih 50 diploma za male plivače

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.