Odbornici ubuduće glasaju elektronski?

Da li će već na narednoj sednici Skupštine gradski odbornici glasati elektronski ili kao I dalje dizanjem ruke , sada zavisi samo od realizacije uvodjenja elektronskog sistema glasanja za koji je već sprovedena javna nabavka.

Grad Valjevo u postupku javne nabavke potpisao je ugovor sa preduzećem Globomax iz Sente po ceni od 8.660.000 dinara bez Pdv za uvođenje sistema za elektronsko glasanje i elektronsku dostavu materijala Skupštine grada Valjeva. Kako se navodi u Ugovoru rok za realizaciju je 20 radnih dana od potpisivanja ugovora .

Prijavljivanje prisutnosti na sednici Skupštine odbornici su do sada potvrdjivali prozivkom dok se glasanje obavlja podizanjem ruku, a glasove broji lice koje je za to odredjeno , mahom iz odeljenja skupštinskih poslova. Ova procedura sada bi mogla biti promenjena uvodjenjem sistema za elektronsko glasanje pri čemu će se mogućnost zloupotrebe glasa svesti na minimum jer je do sada evidencija glasanja zavisila samo od lica koje glasove broji.

Istovremeno na sednicama Skupštine vrlo često se dešavalo da u Sali nema kvoruma što praktično znači nemogućnost Skupštine da radi I odlučuje . Prebrojavanje prisutnih odbornika radi utvdjivanja kvoruma ponovo se radilo na stari način , a odbornicima koji bi se u tom trenutku našli ispred sale I u zgradi na ovaj način bilo bi praktično ostavljeno vreme da u salu udju. Ovakva mogućnost po svemu sudeći više neće biti dostupna već će se kvorum utvrdjivati značajno brže što će ići u prilog verodostojnosti broja prisutnih odbornika.

Kako Vamedia saznaje realizacijom ove javne nabavke biće omogućena I elektronska dostava materijala na šta su odbornici uglavnom imali primedbe , a istovremeno rad Skupštine, trebalo bi da bude ekspeditivniji u slučaju dostavljanja dopunskog materijala odnosno prihvatanja predloga za dopunu dnevnog reda.

Poslednje aktivnosti vezane za samu skupštinsku salu bile su vezane za njenu rekonstrukciju pre skoro 20 godina kada je sala praktično zarotirana, promenjeni stolice I stolovi za kojima odbornici sede. Naredna promena odnosila se na mogućnost pristupa medijima posebnom linku za prenos ili snimanje sednice I postavljanje ozvučenja  u samoj Sali  . Sama sala nikada nije imala posebne prostore za zapisničare I medije već se isti nalaze u samoj skupštinskoj sali.

Nova investicija nije male vrednosti , ali će kako kažu u Upravi doprineti većoj transparetnosti u samom radu Skupštine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.