Nove cene za održivost poslovanja – Vozila Vidraka stara i do 34 godine

Od narednog meseca JKP Vidrak imaće nove cene svojih usluga . Odobrenje za povećanje cena dala je Skupština grada , a u Vidraku navode da će sredstva pre svega omogućiti normalno funkcionisanje , a da za velika investiranja treba mnogo više sredstava. „Niko nije za poskupljenja , ali mi nismo imali drugi izbor i nismo išli na preporučena povećanja od strane KOMDEL-a koje bi bilo preko 50% već na povećanje prema mogućnostima gradjana“, kaže Ksenija Badem direktorka JKP Vidrak.

„JKP Vidrak cene svojih usluga nije menjalo godinama unazad , primera radi cena vezana za odnošenje nepropisno parkiranog vozila nije menjana od 2014. godine. Pokušali smo ovaj put da se približimo tržišnim cenama . U poslednjih godinu dana došlo je do značajnog povećanja troškova poslovanja i stekli su se uslovi da naše cene uskladimo sa tržišnim cenama. Mi smo i dalje sa cenama daleko ispod cena koje imaju slična javna preduzeća u drugim gradovima Srbije. Uzimajući u obzir prosečene zarade u Valjevu i druge uslove mi se nismo opredelili da povećanje bude na nivou koji preporučuje KOMDEL već smo ipak išli sa manjim povećanjem. Povećanje cena je u okvirima koji treba da obezbede redovno poslovanje i na žalost neće nam omogućiti da udjemo uneki intenzivniji investiioni ciklus“, objašnjava Badem.

Najveći problem u poslovanju predstavljaju stara vozila zbog čega je Vidrak od Skupštine grada dobio i zeleno svetlo za kreditno zaduživanje u visini od 30 miliona dinara.

„Neophodna su nam dva vozila , fekalna cisterna pre svega jer je postojeća stara 34 godine i ove godine je tehnički pregled prošla tek iz sedmog puta. Pokušaćemo da gubitke smanjimo povećanjem cena . Jedno jedino vozilo nam je tri godine staro, a sva ostala vozila su stara počev od 18 do 34 godine starosti. Mi godišnje dajemo za tužbe zbog ujeda pasa lutalica oko 22 miliona dinara,  a svake godine taj iznos se povećava , ove godine izaći ćemo ako ovako nastavi na mnogo veći iznos od tih 22 miliona. Da nema takvog tereta mi bismo mogli svake godine da nabavljamo nova vozila i sredimo naš vozni park za par godina“, objašnjava direktorka.

Ona navodi da je broj pasa lutalica svake godine sve veći i da ni proširenje kapaciteta azila o kome se takodje Vidrak stara ne bi donelo značajno poboljšanje. „Mi već sada znamo koji psi su kom kraju grada, ali njih je sve više. Mi ne znamo da li su to napušteni vlasnički psi ili pak ima dovoženja iz drugih gradova i mesta. Ali ih je sve više. Ne bih se usudila da licitiram o njihovom broju.  Ako ništa sliku o tome daje i povećanje broja tužbi zbog ujeda pasa lutalica. Sa naplatom dugovanja prema Vidraku i smanjenjem novca za odštete Vidrak bi bio preduzeće bez ijednog problema .  Za taj novac od odšeta bismo svake godine kupili po bar dva vozila“, kaže Badem.

Fizička lica u ovom tenutku Vidraku duguju 43 miliona dinara dok pravna lica duguju 25 miliona što dugovanja prema Vidraku podižu na 68 miliona dinara. „Mi nemamo poput Vodovoda mogućnost izvršenja odnosno da nekom ukinemo uslugu , ali ni ne potražujemo sredstva odmah već postoji period da gradjani i pravna lica izmire svoje obaveze pre pokretanja postupaka naplate. Mi godinu dana čekamo fizička lica da izmire dug, pravna tri godine čak i nakon toga moramo da krenemo u postupak naplate. Taj postupak naplate značajno podiže trošak za gradjane , ali nemamo drugog izbora  jer dajemo i reprograme i pokušavamo da na svaki način izadjemo u susret i jednim i drugima , ali ako neko ne želi da plati dug i nije ni zainteresovan za neku od povoljnosti, šta mi možemo onda da uradimo?Imamo primer Gorenja i HK Krušik koji su velike fabrike , a koji svoje obaveze izmiruju redovno , a opet imamo primere privatnih preduzeća sa velikim dugovanjima“, objašnjava Badem.

Ako bi se sabrali iznosi dugovanja prema Vidraku i sredstava koja se izdvajaju za tužbe sa skoro 90 miliona dinara Vidrak bi podmladio svoj vozni park.

„Mi svake godine imamo ulaganja u preduzeće , nabavljamo opremu za rad nekada su to veća nekada manja ulaganja . Kad toga ne bi bilo zaista ne bismo mogli da obavljamo delatnosti za koje smo zaduženi. Nije povećanje cena usluga nikada popularno, ali kada sve poskupi kao sada , mi nemamo drugog izbora.“, kaže Badem.

Jedan od primera opravdanosti povećanja cena usluga je činjenica da je gorivo koje je neophodno i za cisterne koje peru ulice i za smećare koji odvoze smeće poskupelo pa je pitanje u kojoj meri bi ove usluge samo bile održive.  „Što su vozila starija to je neophodno više delova za njihove popravke. I to je poskupelo. Ulja, maziva, sve . Pokušavamo da kroz ovo povećanje i naplatu dugovanja u redovnim zakonskim postupcima omogućimo obavljanje ovih usluga pre svega, a potom da racionalnim upravljanjem tim sredstvima dodjemo do toga da možemo da investiramo u vozni park i nabavku opreme“, objašnjava Ksenija Badem.

JKP Vidrak nabavilo je novu mašinu za obeležavanje parking mesta pa se očekuje da narednih dana parking mesta budu iscrtana i u ulicama u kojima je radjena rehabilitacija i gde su postojala parking mesta u istima ponovo budu iscrtana. „Taj posao ćemo morati da uradimo noću jer tada je manja frekvencija saobraćaja i uz asistenciju komunalne policije koja treba da nam obezbedi da na ulicama gde treba da se iznova iscrta parking poput Pijačnog keja nema parkiranih vozila , odnosno da budu uklonjena kako bismo taj posao uradili. Za sada nije u planu da broj parking mesta bude povećavan , očekujemo da spratna garaža što je investicija grada bar donekle reši problem parkiranja“, objašnjava Badem.

 

8 comments on “Nove cene za održivost poslovanja – Vozila Vidraka stara i do 34 godine

 1. Bobili

  Ja da se pitam ja bih uzeo jos jednu fekalnu, jer ako cemo vec u analizu zaista se vise i jede sad, nego ranije, ja ocekujem da ce za fekalna vozila biti sve vise posla. Generalno treba vise resursa ovoj firmi, jer je posla sve vise, a resursi sve manji.

  Reply
 2. Oficir sa ruzom

  Sta ja to cujem? Da su vozila starija od direktorke bar pet godina, sudeci po ovoj fotografiji ne verujem da direktorka ima vise od 27. Gradonacelnice! Da se sedne i da se ovoj firmi maksimalno pomogne. Bice i firma zadovoljna, a i mi gradjani zajedno sa njom. Jako je bitno da nam grad bude cist, sve vise dolazi ljudi sa strane, spajanje sa koridorom ovde ce turizam procvetati i bitno je da docekamo spremni vec sad, a ne da shvatimo tada da nam treba nesto, sto moramo te moramo nabaviti.

  Reply
 3. Cakana

  Ksenija osvetlala si obraza zenama. Pokazala da zena sposobna moze da vlada sutuacijom, da moze biti odlican kadar i da dobro reaguje pod pritiskom i ja kao zena sam ponosna na tebe.

  Reply
 4. Dragan

  Ako hocemo uspesno preduzece cene moraju biti i vece. Podrska direktorki da jos poveca cene. Ili da se privatizuje vidrak pa ce te videti koliko ce onda kostati djubre.

  Reply
 5. Pauk

  Dobra priča,koje troškove imate za parkinge osim,kantica farbe.A lova kaplje svakog minuta…

  Reply
 6. Milos

  ako su psi problem, trazite da se promeni Zakon o necemu za zivotinje. Ocas posla nema vise pasa na ulici niti tuzbi, zalbi…a vama novac ostaje za nove kamionez opremu…

  Reply
 7. Ivan

  A da se proda onaj auto što se vozika direktorka u njemu? Pa da se uloži onda u nešto pametno….ako nema službenog auta za direktorku, nema ni troškova održavanja i benzina itd….

  Reply
 8. dedagaga

  Problemi i rizici od pasa lutalica postali su državno obeležje koje ne može rešiti ni jedno lokalno komunalno preduzeće. Propise o dobrobiti životinja i o zoohigijeni treba menjati iz korena.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.