Lokalni front Valjevo: Šta se sve može na Divčibarama kad ste…

Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo, saobraćaj i zaštitu životne sredine izdalo је dozvolu za gradnju objekta na Divčibarama površine preko hiljadu i po kvadrata, sa 30 apartmana i pomoćnim prostorijama. Investitor je čekao svega 78 sati da bude rešen zahtev podnet 19. jula u 9 sati i 13 minuta. Ovu informaciju izneo je aktivista Lokalnog fronta Valjevo Ljubomir Radović na konferenciji za medije održanoj juče ispred zgrade Gradske uprave skrenuvši pažnju javnosti da je građevinska dozvola izdata pre nego što je istekao rok za prigovore na izdate lokacijske uslove!

„Jedan ovakav prigovor Lokalni front je u zakonskom roku dostavio Sektoru za inspekcijski nadzor Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Zašto prigovor nismo uputili i nadležnim inspekcijskim službama Grada Valjeva? Oni koji prate rad Lokalnog fronta brzo će se setiti da smo baš tim službama pre tačno četiri godine prijavili bespravnu gradnju betonske brane u strogom centru Divčibara. Reakcija nadležnih je izostala. Dakle, pisati ovim službama i njihovom načelniku očevidno je gubljenje vremena“, podsetio je Radović i pojasio šta nije u redu u lokacijskim uslovima izdatim za spornu parcelu na Divčibarama.

„Ne postoje uslovi za uređenje zelenih površina, na mnogo mesta idejno rešenje samog urbanističkog projekta ne odgovara važećem planskom osnovu, mnogi parametri projekta odstupaju od parametara naznačenih u lokacijskim uslovima, i, najzad, postoji neusaglašenost sa uslovima za priključenje na vodovodnu i kanalizacionu mrežu. Ovoj poslednjoj činjenici, kao i do sada, posvetićemo posebnu pažnju. Poznato je, uostalom, da se Lokalni front ozbiljno bavi problemom divčibarske kanalizacije otkako je u nju  pre nekoliko godina utrošeno oko 40 miliona dinara. Bolje rečeno protraćeno. Dokaz za ovu ocenu je Zapisnik od  1. aprila ove godine u kojem je inspektor Ministarstva zaštite životne sredine utvrdio sledeće nezakonitosti: nema tretmana otpadnih voda, uređaj za prečišćavanje otpadnih voda nije u funkciji, ne radi se ispitivanje otpadnih voda. Pročitali smo tačku 6.3. lokacijskih uslova: „Kako ne postoje uslovi za priključenje na kanalizacionu mrežu, obavezna je izgradnja vodonepropusne septičke jame u skladu sa važećom planskim dokumentom“. Međutim, u tački 9.1. urbanističkog projekta, verovali ili ne, piše nešto savim deveto: „U neposrednoj blizini, na susednoj parceli 887/3, postoji izgrađena kanalizaciona mreža preko koje će se objekt priključiti na javnu kanalizacionu mrežu“, izneo je Ljubomir Radović i naglasio da „ovo što se radi sa Divčubarima, a javna je tajna da je ova vlast na Divčubarima i nastala, šteti direktno razvoju i turizma i prosperitetu i onome što mi svi kao građani očekujemo od Divčibara“.

Po rečima Željka Trifunovića iz Lokalnog fronta Valjevo u projektu je, prema važećim uslovima Zavoda za zaštitu prirode i s obzirom da će se graditi 30 apartmana za stotinak korisnika, bilo neophodno postavljanje individualnih prečistača otpadnih voda, a ne septičke jame, kako tvrde lokacijski uslovi izdati od Gradske uprave. Osim toga, Trifunović ukazuje da invesitor nije čekao da istekne zakonskih petnaest dana i  da prođe rok za prigovore kako bi urbanistički projekt postao punovažan.

„Tek tada može se podneti prijava početka radova, gradilište ograditi, postaviti gradilišna tabla i činiti sve ono što zakon dopušta i propisuje. Fotografije koje smo dobili sa lica mesta načinjene su u četvrtak, 21. jula, čitav dan pre nego što je građevinska dozvola uopšte izdata. Na njima se veoma jasno vidi da su na parceli 887/2 radovi uveliko počeli. Samouvereni investitor očigledno smatra da za njega neki propisi ne važe; on je siguran da se neće pojaviti nikakav inspektor, naložiti zatvaranje gradilišta, postaviti znak „zatvoreno gradilište“, zapečatiti građevinske mašine  i činiti sve što inače propisuje član 181 Zakona o planiranju i gradnji. A možda investitor neke stvari zna bolje i od nas i od zakonodavaca? Možda se na parceli 887/2 neće pojaviti nikakav inspektor, pa će Divčibare dobiti novih 30 apartmana čiji će budući gosti obilato dopunjavati i obogaćivati sadržaj otpadnih voda koje na kraju balade završavaju  u Zapadnoj Moravi. Ili u Gradcu?“, pita se Trifunović.

3 comments on “Lokalni front Valjevo: Šta se sve može na Divčibarama kad ste…

  1. Pera

    Šta bi sa onim Predsednikom arhitekata Valjeva što ispriča onu srceparajuću priču za Divčibare ??? 🙂

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.