Kako održavamo naša groblja?

Dok se Vidrak stara o javnim površinama groblja , gradjani su dužni da uredjuju svoje zakupljene parcele. “Ukoliko gradjani ne mogu sami da se staraju o grobnom mestu mogu zatražiti od preduzeća tu uslugu”, kaže direkorka Vidraka Ksenija Badem.

JKP „VIDRAK“ se stara o javnim površinama koja se nalaze u sastavu groblja izuzev parcela koja se nalaze u zakupu od strane nosioca prava korišćenja grobnih mesta. Ukoliko nosioci prava korišćenja na grobnim mestima iz različitih razloga nisu u mogućnosti da održavaju grobna mesta mogu zatražiti da pored zakup grobnog mesta plaćaju dodatno uslugu održavanja grobnih mesta koja obuhvata širok spektar usluga : košenje grobnih mesta, pranje spomenika, nasipanje zemlje, kamena i dr. Po važećem cenovniku zakup grobnog mesta iznosi 372,00 dinara kao i uslugu održavanja po grobnom mestu od 246,00 dinara što iznosi ukupno  618,00 dinara na godišnjem nivou što morate priznati ne predstavlja veliki iznos.Ukoliko nosioci prava korišćenja ne plaćaju zakup grobnih mesta u periodu dužem od 10 godina JKP „VIDRAK“ stiče pravo raspolaganja grobnim mestima i primenu odredjenih članova Odluke o sahranjivanju i grobljima, kažu u Vidraku.

Odlukom o sahranjivanju i grobljima JKP „VIDRAK“ Valjevo je povereno na upravljanje šest grobalja i to : Novo groblje, Gradačko, Kličevačko, Gorićko, Boričevačko i Poparsko groblje.2017.godine na Gradskom veću je razmatrano stanje na valjevskim grobljima i tom prilikom se moglo čuti da su groblja koja su poverena vršiocu komunalne delatnosti na upravljanje teška za održavanje. „Razlog za ovakvo stanje leži u činjenici da su u periodu pre poveravanja na upravljanje grobalja građani bez ikakvog plana i bez posebnih projekata formirali parcele pri čemu se posebno nije vodilo računa o razmaku izmedju redova i izmedju grobnih mesta što uslovljava otežane uslove za sahranjivanje i održavanje grobnih mesta.Većina grobalja su prostorno popunjena izuzev Novog groblja koje se periodično eksproprijacijom proširuje usled povećanog broja umrlih u periodu 2020.-2022.god. Sahranjivanje se i dalje vrši na svim grobljima kojima upravlja JKP Vidrak Valjevo, s tim što mogućnost zakupa novih grobnih mesta pored Novog groblja ima na Gorićkom groblju“, objašnjava direkorka Vidraka Ksenija Badem.

Groblja koja su prostorno popunjena izuzev Novog groblja su specifična u pogledu konfiguracije terena  kao npr.Poparsko groblje koje je stenovito, dok je kod ostalih grobalja velika većina grobnih mesta zauzeta ili pod zakupom od strane nosioca prava korišćenja.

„Održavanje grobalja je naročito intenzivirano u letnjim mesecima usled porasta vegetacije.Kad imamo smanjen intenzitet ukopa iskoristimo vreme da angažujemo radnike na poslovima održavanja zelenih površina i čišćenja smeća.Ovog puta moram da pomenem i običaje koji su zastupljeni u našem narodu koji se ogledaju u ostavljanju hrane i pića na grobnim mestima što privlači pse lutalice koji  razvlače ambalažu, plastiku  po groblju i doprinose stvaranju ružne slike u pogledu održavanja groblja u celini“, kaže Badem.

Istovremeno JKP Vidrak nikada, od osnivanja, nije imao kapacitete niti se bavio uredjenjem I održavanjem seoskih groblja.

 

5 comments on “Kako održavamo naša groblja?

 1. Milica

  Ja i ne mislim da treba da peru spomenik i grobnu ploču, ali se pitam kako doći do grobnog mesta.

  Reply
 2. Milos

  Ako jednog dana bude novo groblje treba zabraniti cokla samo spomenik i trava kao park.

  Reply
 3. milos marjanovic

  sto se zalite na pse lutalice? Pa oni su u vasoj nadleznosti. Dobra kontradiktornost.
  sta znaci uredjivanje grobnih mesta kad ja moram da kosim travu a i kada Vidrak kosi izmedju grobnica, pokosi i na samim grobnim mestima. Ne razumem zasto ako nisu duzni jer se ne placa. Ovo preduzece je puno nekih nejasnih poslova

  Reply
 4. Spasoje

  Срам вас било, направили сте прашуму од гробља, косите само у центру око цркве, а кроз парцеле не може да се прође.откосе траве остављате по стазама, немате канте за смеће, него три-четири контејнера и три чесме на онолику површину.Шта наплаћујете?? То што сами чупамо траву, косимо, чистимо, носимо смеће које бацају ваши пијани гробари? Ко зна колико пута сам лично бацала пивске флаше које оставе на гробу јер су у близини некога сахрањивали.Запослени само што те не ритну ногом кад уђеш да нешто питаш или платиш.Једино онај момак који је ту неки шеф је пристојан и хоће да саслуша ако му се обратиш.Иначе је Видрак једна брука овог града.

  Reply
 5. Dragan

  Ako dobro razumem nemoramo da placamo 10 godina sto i nije losa odluka da se gradjanima izadje u susret.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.