Grad šalje pedesetoro dece sa sela prvi put na more

Pedesetoro dece iz valjevskih sela krenuće u subotu prvi put na more .  Njihov odlazak grad finansira sa dva miliona dinara iz Lokalnog plana akcije za decu , a pred odlazak sinoć je sa roditeljima dece održan i roditeljski sastanak.

Ove godine je budžetom planirano 11 miliona dinara za realizaciju Lokalnog akcionog plana za decu od čega je dva miliona izdvojeno za letovanje dece iz valjevskih sela.

„Na raspisani tender javila se agencija Rekreativa sa kojom smo i ranije imali dobru saradnju . Letovanje podrazumeva pun pansion za 50-oro dece u hotelu Zlatibor u Čanju. Deca su isključivo odabarana iz sela i to u uzrastu od četvrtog do sedmog razreda osnovnih škola. Vodilo se računa da svaka od osam osnovnih seoskih škola predloži decu . Taj posao u školama vezano za predloge bio je poveren direktorima škola koji su pronašli i predložili kandidate za odlazak na more“, rekao je Radojica Rstić predsednik Komisije za relizacju LAPD.

Radojica Rstić, predsednik Komisije

Ključni kriterijum je bio da dete ranije nikada nije išlo na more dok je drugi kriterijum bio da dete potiče iz porodice koja je na ivici materijalne ugroženosti ili materijalno ugrožena . „Moram da kažem da ovo nisu deca iz socijalno ugroženih porodica . Ovo su deca sa seoskog područja čije porodice nisu primaoci socijane pomoći , ali njihovi roditelji imaju u najvećoj meri prihode kojima ne mogu da obezbede odlazak na more za decu. Još jedan kritetijum je bio koji nije materijalni već se radi o porodicama koje zbog posla , poljoprivrede kojom se bave nisu u mogućnosti vremenski da odvedu decu na more, previše rade i nemaju vremena za to, ne mogu da ostave stoku, imaju obimne seoske poslove.“, objasnio je Rstić.

Rstić je objasnio da su u pitanju deca sa seoskog područja jer njima nisu dostupne brojne programske aktivnosti koje mogu da koriste deca iz grada. Opšti utisak roditeljskog sastanka je bio da se o svakom aspektu odlaska dece  mislilo .

roditeljski sastanak pred polazak

„Imali smo situaciju da nam je troje dece odustalo, neka su se razbolela . Taj broj smo popunili preko Centra za socijalni rad i to su deca čiji su roditelji primaoci socijalne pomoći. Imali smo veliku podršku Policijske uprave Valjevo jer su sva deca morala da dobiju pasoše  , sva su deca podigla putne isprave. Ovde smo obezbedili notara da roditelji mogu da odmah potpišu saglasnost o putovanju . Obezbedili smo po 12 000 dinara za decu koja dolaze iz materijalno ugroženih porodica jer je potrebno deci kupiti nešto, najpre i vadjenje putne isprave košta potom tu je i kupaći , a računali smo da toj deci ostane nešto i za sladoled na moru“, kaže Rstić.

Deca na letovanje kreću u subotu, a u pratnji dece su dva instruktura za obuku plivanja, dva nastavnika , lekar , a za decu je obezbedjena večera i poslednjeg dana .

Gradonačelnik Lazar Gojković

„Nema deteta koje se ne raduje odlasku na more i zaista sam srećan što posle dve godine pauze grad Valjevo ponovo može da pošalje decu na letovanje . Na ovaj način želimo da što više dece uživa u raspustu, ode na more, nauči da pliva. Obezbedili smo 11 miliona dinara za sprovodjenje Lokalnog akcionog plana kroz koji ffinansiramo pored odlaska 50-oro dece na more i besplatne udžbenike za djake prvake i besplatnu školu plivanja. Verujem da sve ove mere pomažu porodicama sa decom pogotovo onima koji su u težem materijalnom položaju . Verujem da će deca uživati na letovanju i vratitit se sa najlepšim uspomenama sa mora“, rekao je gradonačelnik Lazar Gojković.

Prisutni roditelji imali su samo reči zahvalnosti za realizaciju mere Lokalnog akcionog plana.

Darko Omerović Popučke

„Imamo četvoro dece i nikada nismo ni imali vremena da vodimo decu na more , a i materijalna situacija je takva da se to baš ne može. Od njih četvoro ide najstarija ćerka . Zahvaljujem se puno gradu za ovo što su organizovali. Ovo je stvarno lepo i dobro, to znači deci mnogo , jedva čeka da krene“, kaže Darko Omerović iz Popučaka.

Ćebići -Leskovice

Porodica Ćebić  iz Donjih Leskovica šalje od dvoje jedno dete na more. „Drago nam je da je on izabran. Mi živimo na selu, nemamo vremena za tako nešto jer sad je na leto velika sezona radova , ne možemo da ostavimo sve to da bi decu vodili na more. Nemamo vremena za to . Nikad nisu bili na moru i stvarno se zahvaljujem gradu što su ovo organizovali i za naše i za ostalu decu iz škole koja idu na more“, rekla je novinarima Marina Ćebić iz Donjih Leskovica.

Pomenuta mera odlaska dece na more nije realizovana u prethodne deve godien zog epidemije korona virusa.

4 comments on “Grad šalje pedesetoro dece sa sela prvi put na more

 1. Dragan

  Bravo za grad koji misli na clanove stranke. Posle izbora treba ljude nagraditi i poslati im decu na more

  Reply
 2. kaldrmas

  Sve deca sa sa sela su ovom, nekada, gradu! Vi kupite ovo malo sto je ostalo,pa svlacite i njih na kaldrmu! A gradska neka idu da beru maline,jer nema ko u selu,a vecina mora videla nije i nece! STOKO

  Reply
 3. Darko

  Zašto neposlaste decu bez roditelja,koji se nalaze u centru ?Nego ste ih ostavili da zickaju pare kod Mirone pekare za pecivo i da decko uzica devojci i kupi joj pecivo i sok i tako zagrljeni dok ona drži taj proizvod i idu pud doma zraci tolika Steva iz njih,da bi neki od tih seljaka sto su isprodavali njive ,sume i obukli decu u skupu odeću i obuću isti provocirali i omalovažavali tog dela koji je uticao za svoju devojku ili drugim recima izveo na klipu i pice da se zargonski izrazim,i da je verbalno ili ne daj boze fiziciki odreagovao na provokacije i poništenja on bi bio kriv ,zasto ? Pa zato sto je domac,i nema kao ova Ober seljaka deca sa sela koja imaju pare da plaćaju sedenje i pica po kafićima sa poznatim licima sto zakonu sto su oni idoli toj finoj deci sa sela sto sebe nazivaju gradjani a,jer oni imaju novca …Odavno smo izgubili gradjanski sloj ljudi,koji se merio po zvanju i znanju od kako smo to izgubili sve je izgubilo svoj smisao .Nemam ja nista protiv te dece ili bilo kog deteta,sva deca su dobra ali njihovo ponašanje krevet od oponašanja iz kuce i ko je birao porodice i decu,ja znam Jos 550 kuca minimum gde ni roditelji ni deca nisu videli more ,nisu ni moja jer jedva sastavlja i kao podstanari điplomirani pravnik moja supruga sa karcinomom radi u pekari Mladenović koji joj je vise izasao u susret nego drzava i ja sa 95% invalid radim sta stignem i gde i koga stignem i sad vi ste odvojili 11 miliona za more ,bolje da su isli da upoznaju svoju državu i njene lepote ,i kulturne baštine koje treba sutra da se toj istoj deci ostavi u amanet na Ciganke i vrednovanje.

  Reply
 4. Борац против испирања мозга

  Ако је критеријум био да деца не иду на море, како се онда поткрало да је један од малих из Мијача већ био на мору пре три године, у истој овој акцији, како рекоше јутрос на РТС-у?

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.