Gradsko veće usvojilo novi Lokalni akcioni plan za decu

Gradsko veće usvojilo je novi Lokalni akcioni plan za decu. Cilj ovog strateškog dokumenta jeste pobojšanje položaja dece , unapredjenje životnog ambijenta kroz niz različitih aktivnosti.

Lokalni plan akcije za decu grada Valjeva predstavlja strateški dokument kojim se definiše i reguliše opšta politika Grada prema deci za period 2022 – 2027. godine i zasnovan je na ključnim principima Nacionalnog plana akcije za decu koji je usvojila Vlada Republike Srbije.

“Kao jednu od značajnih mera posebno bih istakao nabavku udžbenika za učenike prvog razreda. Ali nećemo se zaustaviti samo na tome već ćemo u budućnosti dosledno sprovoditi sve predložene mere Lokalnim akcionim planom”, rekao je gradonačenik Lazar Gojković.

Naćelnica odeljenja društvenih delatnosti Zora Bojičić na sednici Veća posebno je izdvojila dve mere koje su se ponovo našle u LAPD , a to je besplatna obuka plivanja za koju je iznela podatak da ju je do sada pohadjalo oko 2000 dece . Druga mera koja će biti realizovana već ovog leta jeste odlazak na more za 50 –oro dece iz socijalno ugroženih porodica sa seoskog područja.

Pomenuti dokument sadrži sledeće komponente: smanjenje siromašva dece, unapređenje obrazovanja i kulture dece, unapređenje zdravlja dece, unapređenje položaja dece sa posebnim potrebama, zaštita dece od zlostavljanja, zanemarivanja i zloupotrebe, položaj i prava dece bez roditeljskog staranja, smanjenje asocijalnog ponašanja i informisanost dece i roditelja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.