Čisto iz ljubavi: 2,8 tona otpada izdjubreno sa leve obale reke Gradac

Udruženje „Čepom do osmeha“ iz Novog Sada je  zajedno sa građanima i volonterima, Medicinskom školom „Dr Miša Pantić“ – III razredi sanitarno-ekološkog smera, Kancelarijom za mlade Valjevo i Društvom istraživača Vladimir Mandić, uspešno realizovalo treću od osam akcija čišćenja koju organizuje kompanija Lidl Srbija pod sloganom „Čisto iz ljubavi“.

„Čistili smo šumu, levu stranu priobalja reke Gradac koja je zbog svog bogatstva biodiverziteta i geomorfoloških karakteristika proglašena predelom izuzetnih odlika i zaštićenim prirodnim dobrom i predstavlja jedno od važnih međunarodnih predela za zaštitu ptica. Takođe, reka Gradac je najbogatija potočnom pastrmkom na ovim prostorima i pripada prvoj kategoriji i jedna je od najčistijih u Evropi. Održana je i edukativno-ekološka radionica u Drugoj OŠ „Vladika Nikolaj Velimirović u Valjevu na kojoj je bilo 120 učenika. Radionica ima za cilj podizanje ekološke svesti kod mladih i širenje empatije i solidarnosti prema osobama sa invaliditetom koju su učenici ispratili sa velikom zainteresovanošću i svojim aktivnim učešćem u radionici pokazali da shvataju značaj podrške osobama sa invaliditetom i zaštiti životne sredine.U akciji čišćenja bila su  ukupno 62 volontera“, navode realizatori akcije.

Oni dodaju da je prikupljena  izvesna količina otpada sa priobalja reke Gradac – otpadna ambalaža, PET, konzerve, staklenu ambalažu,  papir i  veći deo otpada će biti razvrstan i recikliran. Sav sakupljeni reciklabilni materijal ide u humanitarne svrhe odnosno, prikupljena sredstva će biti iskorišćena za kupovinu jednog od pomagala za decu sa posebnim potrebama.

Količina po tipu otpada  za reciklažu :

✔️ PET –200 kg – 4000 kom

✔️ Staklo – 550 kg

✔️ Limenka – 42 kg – 2310 kom

Procenjena ukupna težina reciklabilnog otpada je oko 800 kg a sakupljena je i velika količina starih traktorskih guma, televizora i drugog otpada u ukupnom iznosu od preko 2 tone.

EKO karavan nastavlja svoj uspešan put po gradovima Srbije pod sloganom „Čisto iz ljubavi“ u organizaciji kompanije Lidl Srbija i sledeća destinacija nam je Nova Pazova. Do kraja maja vidimo se u Vranju, Nišu, Subotici i Bačkoj Palanci.

 

3 comments on “Čisto iz ljubavi: 2,8 tona otpada izdjubreno sa leve obale reke Gradac

 1. miloš marjanović

  auuu koliko otpada…šta bi bilo da je Gradac dostupniji da se dođe automobilom do nekih mesta…

  Reply
 2. Nušić

  Zar ne bi trebalo bar malo da nas bude sramota? Preko 2 tone đubreta na mestu na kojem mu tu sigurno nije mesto. Stvarno mrzimo sami sebe. Sva ta priroda je naša, a sami je uništavamo.

  Reply
 3. Dusan

  Kad bi komunalna policija radila svoj posai, otkrivala I kaznjavala one koji ostavljaju I bacaju otpad, ne bi ga bilo.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.