Pravila glasanja na izborima

U nedelju 3. aprila biće održani republički i predsednički izbori. Pojedini gradovi Srbije imaće i lokalne izbore. Pravila glasanja na dan izbora su ista za sve oblike izbora. Pravo glasa imaće oko 6,8 miliona ljudi u zemlji i inostranstvu. Pravo glasa u Valjevu ima 75936 gradjana.

Biračka mesta biće na dan izbora otvorena od 7h so 20h. Ukoliko se u trenutku zatvaranja biračkog mesta na biralištu zateknu gradjani , njima se mora omogućiti glasanje.

Da biste glasali neophodno je da sa sobom imate važeću ličnu kartu ili putnu ispravu odnosno pasoš. Ukoliko vam je lična karta ili pasoš istekla glasanje je moguće ukoliko sa sobom imate dokument izdat od strane MUP-a kojim se potvrdjuje da je pomenuti dokument u fazi izrade.

Na biračkom mestu proverava se da li je birač već glasao, a birač se potpisuje u izvod biračkog spiska.

Svaki glasač u Valjevu dobiće dva izborna listića , jedan sa spiskom lista političkih partija i Grupa gradjana koje učestvuju na izborima za sastav budućeg republičkog parlamenta i listić na kome su imena predsedničkih kandidata. Ova dva listića su različite boje , a glasanje se vrši tako što se zaokružuje redni broj ispred naziva liste odnosno kandidata.

Glasački listić smatraće se nevažećim ukoliko je na njemu zaokruženo više lista ili kandidata.

Na glasačkom mestu nije dozvoljeno propagiranje odredjene političke stranke ili kandidata niti bilo kakav pritisak na glasača. Glasanje je tajno i svaki glasač glasa iza  za to postavljenih paravana.

Ukoliko kao gradjanin, glasač na biračkom mestu uočite neku nepravilnost istu možete prijaviti biračkom odboru ili izbornoj komisiji.

Zabranjeno je korišćenje mobilnih telefona, foto-aparata i kamera na biračkom mestu.

Zabranjeno je da se, van službene evidencije u izvodima iz biračkog spiska, prave spiskovi birača koji su izašli na glasanje (upisivanjem imena ili rednog broja iz izvoda iz biračkog spiska birača koji su izašli, ili nisu izašli na glasanje).

Zabranjeno je da članovi biračkog odbora dopisuju birače u izvod iz biračkog spiska

Izuzetno, dozvoljeno je da članovi biračkog odbora koji su zaduženi da rukuju izvodima iz biračkog spiska, upisivanjem crtica na posebnom listu hartije, vode evidenciju o izlaznosti birača i da podatke o izlaznosti saopštavaju svim članovima biračkog odbora.

Na biračkom mestu mogu boraviti medijske ekipe , ali isključivo u cilju pripreme priloga , vesti o glasanju.

Pripadnici policije takodje na biračkom mestu mogu biti prisutni isključivo ukoliko se dogodio incident koji zahteva njihovu intervenciju.

1 comment on “Pravila glasanja na izborima

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.