Mreža nevladinih organizacija: Slobodno učešće građana u izbornom procesu ključno za demokratiju

Mreža nevladinih organizacija za demokratiju, razvoj i bezbednost poziva građane i građanke Srbije da iskoriste svoje biračko pravo, izađu na izbore 3. aprila i glasaju slobodno, u skladu sa svojim uverenjima i oslobođeni od bilo kakvih pritisaka.

Biračko pravo jedno je od najjačih oružja koje građanima i građankama stoji na raspolaganju, a učešće u izbornim procesima što većeg broja građana garantuje kredibilnost demokratskih izbora.
Očekujemo da sve institucije uključene u izborni proces svoj posao rade u skladu sa zakonom i da iskoriste sva svoja zakonska ovlašćenja da sprovedu regularno, fer i demokratsko glasanje i obezbede poštovanje izborne volje građana i građanki.
Pozivamo sve nadležne organe da osiguraju primenu zakona, da reaguju u svim slučajevima kršenja zakona bez izuzetka i da na taj način doprinesu regularnosti izbornog procesa. Isto tako, pozivamo sve članove biračkih odbora da u skladu sa zakonom prate glasanje, reaguju na sve nepravilnosti ili povrede biračkog prava i sve prigovore unesu u zapisnike sa biračkih mesta, budući da su upravo biračka mesta ta na kojima se sabira volja građanki i građana.
Ostajemo posvećeni izgradnji demokratskog društva, demokratskih predstavničkih institucija.

Mreža nevladinih organizacija za demokratiju, razvoj i bezbednost
Savet za strateške politike
Centar modernih veština
Centar za spoljnu politiku
Fondacija Centar za demokratiju
Akademija za demokratski razvoj

1 comment on “Mreža nevladinih organizacija: Slobodno učešće građana u izbornom procesu ključno za demokratiju

  1. Dragan

    Овом позиву/саопштењу придружује се и Удружење ваљевских потрошача (ВАПОТ) као добровољна, ванстраначка и недобитна организацја грађанске оријентације.
    Изађимо на изборе – гласајмо.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.