Grafiti u Valjevu prerasli u vandalizam

Svakodnevno u Valjevu na desetinama mesta osvanu žvrljotine. U odeljenju za urbanizam kažu da se njihovo uklanjanje  često čini kao uzaludan posao jer očišćene površine vrlo brzo ponovo bivaju ispisane.

Česma kod Gimnazije gotovo da je promenila svoj izgled, ali ne zato jer je grad na njoj nešto menjao već je u toku noći neko česmu išarao u bojama Crvene zvezde.

foto:fejsbuk

„Mi ćemo to srediti, očistiti ili okrečiti , zavisi čime je to ofarbano . To inače stalno radimo. Ne samo kada je ta česma u pitanju već uopšte javne površine. Ali mi samo saniramo posledicu, mi nemamo ni mogućnosti ni resurse da bismo čuvali sve gradske površine neprestano. Kažem neprestano jer se grafiti i raznorazne žvrljotine pojavljuju na svakom mestu“, objašnjava Branko Vuković rukovodilac odeljenja za infrastrukturu.

Kada se grafiti pojavljuju na privatnim objektima onda njihovo uklanjanje mora da uradi ukoliko to želi vlasnik objekta. Ipak sa gradskih objekata kako kaže Vuković ne postavlja se pitanje da li treba ukloniti već se to radi neprestano.

„Mi imamo još jedan problem . Česta pojava u gradu jesu ispisani saobraćajni znakovi. Tako nešto praktično utiče na bezbednost gradjana i mi prvo to rešavamo. Nekada znak ne može da se očisti već mora da se zameni“, kaže Vuković.

Počinioci najčešće ostanu neidentifikovani, a po Vukovićevim rečima teret uočavanja i pronalaženja počinilaca je na policiji.

Sala Veća svojevremeno

„Verujem da je na policiji težište rešenja ovog problema odnosno na pozornicima i češćim patroliranjima. Ovako oni pišu, mi brišemo, sutradan opet ispisano. To je Sizifov posao, nekad imamo utisak da efekta našeg rada tu nema. Zanimljivo je da to i nisu najčešće pravi grafiti već u najvećoj meri žvrljotine sprejevima bez ikakve poruke“, objašnjava Vuković.

Grafiti su inače oblik ulične umetnosti, zahtevaju preciznost, umetnički izraz i uvek nose neku poruku koja je namenjena svima ili pak jednoj grupaciji ljudi. Ipak, grafiti često mogu prerasti u vandalizam.

Zgrada Muzeja svojevremeno

U Valjevu do sada nije bilo zapaženijih grafita u smislu prave i originalne  ulične umetnosti. Poruke koje se mogu videti često su uglavnom najvijačke ili pak u nekim slučajevima ljubavne, a u navećoj meri ono što imamo priliku da vidimo i nisu grafiti tako da je vrlo moguće da je ta linija izmedju grafita kao oblika umetnosti i vandalizma u Valjevu očito predjena.Zgrada nekadašnjeg Doma omladine

Dok jedni pišu, drugi brišu to je činjenica, ali šta je rešenje?

9 comments on “Grafiti u Valjevu prerasli u vandalizam

 1. miloš marjanović

  fakturisati radove sportskim klubovima čija su imena ispisana. Početi ovako pa onda postaviti mnogo kamera ultra mega giga rezolucije, skrivene negde, pa da vidimo rezultat za dve godine.

  Reply
  1. Лептир

   Какве везе имају ти клубови са овим вандалима? Мислим да ни ти сам не верујеш у то што си написао. Не слажем се са овим одвратним графитима, зна се ко треба да ради свој посао у овом граду.

   Reply
 2. Marko

  Ceo grad je izvrljan vec 10 godina, ljudi se zanimaju oko zvrljotina a ne vide kriminal u zemlji smeta im sprej 🤨

  Reply
 3. Jela

  Ima li policije u ovom selu?
  Ovo isti klinci rade, svi znaju koji, samo se policija i celnici ove selendre prave blesavi.

  Reply
 4. Dragan

  Nedirajte decu. Smeta vam kad pisu grafite a kad idu da biju demonstrante onda su vam dobri.

  Reply
 5. Scorpions

  Svi ti klubovi imaju ogranke u gradovima. Svi ti ogranci imaju vođe. Pretpostavka je da policija zna ko upravlja , odnosno ko vodi neki ogranak, i….. . Problem rešen . Sigurno 100% ne i ne može, ali dobar deo da.

  Reply
 6. sin anarhije

  Nista novo , Srbija je vec decenijama zemlja nepismenih , nekulturnih seljaka na brdovitom Balkanu , koju niko u Evropi ne moze da smisli , a ovom prilikom pozdravljam sve idiote i vuciceve pristalice koji se bore za tzv opstanak zemlje na svojim laptopovima ….

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.