Ublažene mere,od subote ne važe kovid propusnice

Kovid propusnice biće ukinujte od subote. Na sednici Kriznog štaba doneta i odluka o vraćanju u normalan režim rada bioskopa, pozorišta . Maske ostaju kao preporuka.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Darija Kisić saopštila je da je taj štab danas doneo odluku o ublažavanju kovid mera, tako da se od subote ukida važenje kovid propusnica, ali i ograničenje broja ljudi u zatvorenim prostorima.

Kisić je, nakon sednice Kriznog štaba, ukazala na to da je zabeleženo smanjenje svih parametara, od broja pregleda, do broja hospitalizovanih u odnosu na broj potvrđenih kovid slučajeva, kao i da su bolnice počele da se vraćaju normalnom režimu rada.

Sve to je uslovilo da se dođe do ublažavanja svih protivepidemijskih mera. Od subote ukida se važenje kovid propusnica. Na skupovima u zatvorenim prostorijama ukida se limit broja osoba, tako da će svi bioskopi i pozorišta moći da rade po normalnom režimu, precizirala je ona.

Takođe, kako je prenela, odlučeno je da ostaje preporuka nošenja maski u zatvorenim prostorima, dok je karantin i dalje na snazi u trajanju od sedam dana.

Kisić je, kada je reč o putnicima u međunarodnom saobraćaju, rekla da mere ostaju na snazi, odnosno da su za ulazak u zemlju obavezni dokaz o vakcinaciji, dokaz o preležanoj bolesti ili odgovarajući serološki test.

Preporuka Nacionalnog komiteta za imunizaciju je uvođenje dodatne, četvrte, buster doze, za starije od 18 godina, koja može da se dobije pet meseci posle prve, a odnosi se, pre svega, na one koji su pod većim rizikom od težeg oboljenja, navela je ministarka.

Ona je dodala da je preporuka Komiteta i uvođenje buster doze za vakcinaciju dece od 12 do 18 godine.

Po podacima Zavoda za javno zdravlje na dan 10.mart u 13 h u Valjevu je registrovano 20 slučajeva korona virusa.

U OB Valjevo hospitalizovana su  32 pacijenata sa kliničkom slikom kovid 19 dok je broj obolelih u Valjevu trenutno 332. U Valjevu je od korona virusa od početka  ove godine obolelo 8 116  osoba. Ukupan broj umrlih  od  početka ove godine  od posledica korona virusa :  105 osoba.

Ostale opštine KO: Lajkovac 2, Ljig 2, Mionica 2, Osečina 0, Ub 5.

U Republici Srbiji je do 15 časova 10.marta 2022. godine registrovano ukupno  1,934,953 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci  13,892 osoba od kojih je   2,139 pozitivno.

Na respiratorima je ukupno 74 pacijenta.

U Republici Srbiji testirano je ukupno 8,891,431 osoba.

U poslednja 24 časa preminula je 21 osoba usled posledica izazvanih virusom COVID 19.

Trenutno je u zdravstvenim ustanovama i privremenim bolnicama u Republici Srbiji ukupno hospitalizovano 1,467 pacijenata kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa, odnosno koji su suspektni na novi korona virus.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.