„Bele žive prirode“ – Otvaranje izložbe

Otvaranje izložbe Ljubice Mrkalj „Bele žive prirode“ biće održano u subotu 19 marta 2022. godine  u 12časova u Modernoj galeriji.

Ljubica Mrkalj je rođena 30. juna 1946. godine u Odžacima.

1966 -1971: Studije na Akademiji za likovne umetnosti u Beogradu.

1971-1973: Postdiplomske studije u klasi profesora Mladena Srbinovića. Studijska putovanja: Italija, Grčka, Bugarska, Francuska, Engleska, Španija, Portugalija, Belgija, Holandija, Nemačka, Egipat i Maroko.

  1. Prva nagrada za slikarstvo Akademije likovnih umetnosti u Beogradu.

Od 1973. godine živi i radi u Parizu. Pored slikarstva piše poeziju i prozu: „Arijadnino klupko“, Beograd 2004, „Pancir – košulja duginog sjaja“, Beograd 2009, „Ikonolatrija“, Beograd 2014. Bavi se umetničkom fotografijom i performansom. Član je ULUS-a (1971), Francuskog udruženja umetnika „Kuća umetnika“ (1974), Udruženja srpskih književnika (2012).

Tekst za katalog ove izložbe je pisala naša sugrađanka istoričarka umetnosti Jelena Matić i francuski kritičar Iv Kobri.

Istoriju nastanka „belih živih priroda“ opisala je sama umetnica. U nastojanju da razreši egzistencijalna pitanja, tokom postdiplomskih studija u Beogradu, umetnica je oformila prostor koji je doživljavala kao monašku ćeliju – prostor izolacije i kontemplacije. Prostor omeđen belim zastorima izrodio je važan prizor jednim slučajnim događajem. Plodovi pribavljeni za posmatranje i prehranu akcidencijom su razasuti po beloj površini pobuđujući kod umetnice niz asocijacija – od onih da su, nezavisno od propadanji, ti plodovi slika života do usmeravanja pogleda ka istoriji slikarstva. Posmatranje prizora izrodilo je razumevanje imanentnosti života i smrti i saznanje da su prosuti plodovi „mogli da figuriraju na platnu kao klasična mrtva priroda, u punom sjaju holandskog slikarstva“.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.