Sindikat Nezavisnost pozvao ostale sindikate na pregovore o platama u Gorenju

Sindikat Nezavisnost pozvao je predstavnike druga dva sindikata u fabrici Gorenje da za pregovaračkim stolom izbore veće plate za zaposlene u ovoj kompaniji. Svoj poziv Sindikat Nezavisnost istakao je na oglasnoj tabli u preduzeću:

„Prema preporuci evropskih sindikata, za isto radno mesto u različitim fabrikama, treba da bude približno ista plata jer jedan viljuškarista u Valjevu obavlja isti posao kao i njegov kolega u Velenju. Jedan radnik na traci u Valjevu obavlja potpuno isti posao kao i njegov kolega iz ,, Gorenja’’ u Velenju. Osim toga:

  • Takse koje kompanija plaća u Srbiji su neuporedivo manje od taksi koje se plaćaju u Evropskoj uniji.
  • Radnici u Srbiji su više opterećeni nego kolege u Evropskoj uniji ( samo kod nas radnici trčeći idu u WC i pritom mole kolegu da ih za to vreme menja na liniji).
  • Cene enegenata a naročito električne energije su u Srbiji znatno manje nego u Evropskoj uniji.
  • Sve što se proizvede u Srbiji, izvozi se na rusko tržište bez carina dok se na robu proizvedenu u Evropskoj uniji plaća carina od 10%.

Iz svega ovoga je evidentno da jedan radnik u Valjevu donosi veći profit svome poslodavcu nego radnik iz Velenja ali radnik ,,Gorenja’’ u Valjevu ima tri puta manju platu od svoga kolege u Sloveniji.

Zato granski sindikat ,,Nezavisnost’’ poziva druga dva sindikata u fabrici kao i njihove centrale da zajednički dogovorimo strategiju kako bismo pred poslodavca izašli složni u nameri da našim kolegama izborimo veće plate i bolje uslove rada.

Sindikalni pozdrav!

Sindikat NEZAVISNOST ,,Gorenje’’- Valjevo“

1 comment on “Sindikat Nezavisnost pozvao ostale sindikate na pregovore o platama u Gorenju

  1. Milan Blagojevic

    Jos jedna takva firma posluje u Srbiji i Vas je kooperant, radi se o firmi Elrad Serbia, situacija katastrofalna, menadzment svakim danom sve vise ugrozava ionako mala prava radnika. Pomozite nam da i mi formiramo nezavisni sindikat i suprotsavimo se ovoj hajduciji koja je zavladala u srpskim firmama!

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.