Sindikat Nezavisnost: Postoje mnogo veći problemi u Gorenju od testiranja

„Apsolutno razumemo gnev i nezadovoljstvo mnogih radnika, ali to što se ovih dana dešava u Gorenju, dešava se, nažalost, i u drugim fabrikama u Valjevu, u Srbiji i u celom svetu. Štrajk je jedno ozbiljno oružje u rukama radnika, kojim se nanosi direktna materijalna šteta poslodavcu.“, stav je Sindikata metalskih radnika  Nezavisnost .

U saopštenju za javnost se izmedju ostalog kaže da je štrajk  zakonom dozvoljen, ali samo ako se izvodi na tačno propisan način.  Saopštenje ovog Sindikata prenosimo u celosti:

„Zaposleni, u skladu sa Zakonom o štrajku, imaju pravo da organizuju štrak ukoliko se za to odluči većina zaposlenih. U tom slučaju su dužni da obrazuju štrajkački odbor, da formulišu zahteve, da odrede datum, vreme i mesto održavanja štrajka.

Štrajkački odbor je u obavezi da poslodavcu tako formulisanu odluku dostavi 24 sata pre početka štrajka upozorenja u dva primerka od kojih će jedan poslodavac potpisati i vratiti odboru kao dokaz da je obavešten o štrajku.

Organizovanje i učešće u štrajku suprotno zakonu povlači odgovornost organizatora i učesnika.

Kako Odluka o štrajku upozorenja, okačena u hali 2, ne sadrži zakonske elemente, sindikat NEZAVISNOST ne može isti da podrži i na taj način zaposlene dovede u opasnost da ostanu bez radnog mesta i egzistencije.

Poslodavac je, u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, organizovao sprečavanje širenje zaraze SARS-CoV2 19. Međutim, postavlja se pitanje da li je način na koji je to uradio u skladu sa poštovanjem ljudskih prava, pa zato smatramo da ovim problemom treba da se bave inspekcija rada, sanitarna inspekcija, zaštitnik građana i druge institucije.

Nije jasan razlog za uvođenje nekakvih kartica, ako znamo da svi koji su vakcinisani ili preležali kovid imaju validnu potvrdu nadležnog zdravstvenog organa, koja može biti dostavljena poslodavcu. Uvođenje kartica, koje bi među zaposlene uneli razliku i mogli da budu osnov za bilo kakvu podelu je kršenje Zakona o radu.

Smatramo da u našoj komaniji postoje mnogo veći problemi kao što su zarade, radno vreme , radne subote i da je neophodno o tome razgovarati. Pozivamo zaposlene da ukažu poverenje sindikatu NEZAVISNOST, da se zajedno uhvatimo u koštac sa navedenim problemima i da ih iznesemo poslodavcu i počnemo ih rešavati, pa ako je potrebno i štrajkom, o čemu će odluku, na osnovu vašeg poverenja, doneti Odbor sindikata, u skladu sa zakonom i da niko ne trpi posledice.

Granski sindikat metalaca Nezavisnost“

 

 

 

3 comments on “Sindikat Nezavisnost: Postoje mnogo veći problemi u Gorenju od testiranja

 1. Radnik Gorenja

  Radnici nisu robovi,treba imati uzajamno poštovanje,kojeg nema.Sindikat ima svoju priču,od poslodavca prima platu,zato nalazi razloge dabi opravdao poslodavca,nalazeći razne izgovore.

  Reply
 2. Che

  Provedura u štrajku mora da se poštuje, inače nelegalan štrajk ide na ruku poslodavcu.

  Reply
 3. Вероника

  ОВДЕ СЕ РАДИ О ДРАСТИЧНОМ КРШЕЊУ УСТАВА И СВИХ ЗАКОНА ОД СТРАНЕ ПОСЛОДАВЦА!!

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.