Raspisani izbori – U Valjevu se za kampanju pripremaju za sada predstavnici 4 liste

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić raspisao je parlamentarne izbore za 3 . april. Za isti dan raspisani su I izbori u Beogradu I još nekoliko gradova I opština u Srbiji.

Gradjane Srbije 3. aprila očekuju parlamentarni I izvesno predsednički izbori . Lokalni izbori istovremno biće održani u Beogradu, ali I u : Aranđelovcu, Smederevskoj Palanci, Lučanima, Medveđi, Knjaževcu, Bajinoj Bašti, Doljevcu, Kuli, Kladovu, Majdanpeku i Sečnju.

“Raspisujem izbore za narodne poslanike za 3. april 2022. godine. Pozivam građane da uzmu učešće u tim izborima, da kao zemlja pokažemo svoj demokratski kapacitet, koliko je važno da prihvatimo planove i programe za budućnost. Neka najbolji pobede. Građani Srbije, neka su vam srećni izbori!”, objavljeno je na Instagram nalogu predsednika Srbije. Istovremeno ova odluka znači I raspuštanje aktuelnog skupštinskog saziva.

Početkom marta , kako je najavio predsednik Skupštine Ivica Dačić biće raspisani I izbori za predsednika države.

U medjuvremenu RIK je doneo Odluku o obrascima za podnošenje prijava za posmatranje rada organa za sprovođenje izbora za narodne poslanike. Donete su i odluke o utvrđivanju boje glasačkog listića i boje kontrolnog listića za proveru ispravnosti glasačke kutije na parlamentarnim i izborima za predsednika Srbije. RIK je usvojio i Odluku o davanju saglasnosti za određivanje biračkih mesta sa više od 2.500 i manje od 100 birača na predstojećim izborima.

Poslednji parlamentarni izbori održani su 2020. godine I na ovim ozborima nije učestvovala opozicija pa su se tako u parlamentu našli samo poslanici vladajuće koalicije. Opozicija je sada najavila učešće.

Da će izbora , ovih aprilskih biti, bilo je poznato odmah po okončanju  prethodnih 2020. godine. Naime u oktobru te 2020. godine, posle sednice Predsedništva SNS-a na kojoj se razgovaralo o sastavu nove Vlade, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao : “Vlada koja se bude formirala je ograničenog trajanja, i vanredni parlamentarni izbori biće održani zajedno sa predsedničkim, najkasnije 3. aprila 2022. godine.”

Valjevo nije na spisku za lokalne izbore tako da Valjevce očekuju samo republički I predsednički izbori . Skupština grada na poslednjoj sednici promenila je sastav Gradske izborne komisije .

Za sada je poznato da će kampanje u Valjevu voditi Udružena opozicija Valjeva u kojoj su predstavnici SSP-a, DS-a, Narodne stranke i Sindikata Sloga. Takodje u kampanji učestvuju I SNS I SPS , ali sa posebnim listama I verovatno zajedničkim kanditatom za predsednika . Lokalni front ovoga puta kampanju će voditi za listu “Moramo” koju formira Otvorena građanska platforma Akcija, pokret Ne davimo Beograd i Ekološki ustanak.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.