Proverite da li ste upisani u birački spisak

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije uputilo je  poziv svim građanima da na vreme provere da li su upisani u Jedinstveni birački spisak (JBS) i, ako jesu, da li su im upisani lični podaci tačni kako bi mogli da ostvare pravo glasa na izborima koji će biti održani 3. aprila.

Pravo na uvid u birački spisak ima svaki građanin u cilju provere ličnih podataka upisanih u birački spisak i može se izvršiti neposredno u opštinskoj, odnosno gradskoj upravi u kojoj građanin ima prebivalište, odnosno boravište za interno raseljena lica, kao i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva.

Jedinstveni birački spisak je javna isprava u kojoj se vodi jedinstvena evidencija državljana Srbije koji imaju biračko pravo. Vodi se putem savremenih tehnologija, kao elektronska baza podataka i svakodnevno se ažurira po jedinstvenoj metodologiji.

JBS vodi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, dok ažuriranje biračkog spiska za područje jedinice lokalne samouprave vrši opštinska, odnosno gradska uprava. Ažuriranje dela biračkog spiska za područje jedinice lokalne samouprave od strane opštinske, odnosno gradske uprave obuhvata: upis, brisanje, izmene, dopune ili ispravke po službenoj dužnosti ili na zahtev građana, o čemu se donosi odgovarajuće rešenje.

Upis u birački spisak je uslov za ostvarivanje biračkog prava, a birač može biti samo jednom upisan u birački spisak.

Vlada Srbije

3 comments on “Proverite da li ste upisani u birački spisak

  1. Cega se pametan stidi...

   Ne moras. Takve su anticki Grci zvali ἰδιώτης (idiotima)…

   Reply
 1. Grof od Dragodola

  Proverio. Svi iz kuce smo upisani cak i pokojni deda. Ali glasace i on iako je umro, posto mu je poslednja zelja bila da svi damo zivot za Vucica

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.