Mionica uz pomoć Vlade razvija žensko preduzetništvo u poljoprivredi

Mionički poljoprivrednici u sve većem broju koriste pomoć države i lokalne samouprave za razvoj poljoprivrdne proizvodnje, a sve više pažnje se poklanja ženskom preduzetništvu u agraru. Državna sekretarka u ministarstvu poljoprivrede Jelena Blagojević posetila je  zajedno sa presednikom opštine Bobanom Jankovićem porodicu Tešanović iz mioničkog sela Đurđevca koja se već 15 godina bavi preradom proizvedenih sirovina u finalne proizvode od voća i povrća. Tešanovići su u saradnji sa opštinom Mionica uspeli su da sertifikuju oragansku proizvodnju, dobiju plasetnik i proizvode zdrave organske džemove, sokove, zimnicu.

U razgovoru sa Gordanom Tešanović i njenim suprugom Milovanom, Blagojević i Janković su zaključili da će država i lokalna samouprava pomoći u plasmanu proizvoda, kako njihovih tako i ostalih domaćinstava iz mioničkog kraja.

– Zahvaljujući podršci Vlade Republike Srbije, ministarstvu poljoprivrde, gledamo da na sve moguće načine obezbedimo kvalitetne uslove za naše poljoprivrednike. Poseban akcentat stavljamo na žensko preduzetništvo u poljoprivredi. Osnaživanje žena na selu je polje na kome takođe intenzivno radimo. Poboljšanje uslova života žena na selu je projekat koji smo započeli sa Ženskim udruženjem Kolubarskog okruga u saradnji sa Gender Knowledge Hub, a u cilju smanjenja njihovog radnog opterećenja i prosperiteta. Uskoro ćemo početi sa različitim besplatnim obukama, različitim vrstama pomoći i edikacija za žene sa sela, zaim pružanjem pravne pomoći, lekarskim pregledima, podršci u započinjanju novog posla i mnogim drugim aktivnostima koje ovaj projekat podrazumeva. Intenzivno radimo na unapređenju infrastrukture kako bi svi stanovnici opštine Mionica imali podjednake i kvalitetne uslove života. Prošle godine asfalitarali preko 50 kilometara seoskih puteva-rekao je Janković.

Državna sekretarka Jelena Blagojević istakla je da država na sve moguće načine subvencioniše poljoprivrednike.

– Drago mi je da sam danas u prilici da posetim Mionicu koja je biser Kolubarskog okruga. Ovo je stočarski kraj, država gleda da ih subvencioniše. Povećali smo premije za mleko sa 7 na 10 dinara, a prošle godine isplatili smo preko 120 miliona dinara poljoprivrednicima. Takođe, trudimo se da animiramo proizvođače da ulažu u preradu. Od sledeće godine preko IPARD 3 programa, kroz meru 6 lokalne samouprave moći će da konkurišu za sredstva koja će obezbediti razvoj infrastrukture na selu-rekla je Blagojević.

 

U Mionici, 22. februar 2022. godine

2 comments on “Mionica uz pomoć Vlade razvija žensko preduzetništvo u poljoprivredi

  1. Dragan

    Bravo za legendu bobana. Uvek je bio dobar domacin i mislio na svoju opstinu. I ugostio nas je dobro kad su bili izbori pre par godina svaka mu cast.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.