Izložba kao sećanje i opomena

Povodom obeležavanja 75 godina pobede nad fašizmom u Muzeju u Valjevu otvorena je izložba „Ratna slika Srbije“. Izložba je rad grupe autora iz Istorijskog arhiva Požarevac, Vojnog arhiva, Vojnog muzeja, a pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane.

„Sedamdesetpet godina posle pobede nad fašizmom mnogo toga je zaboravljeno i započeti su negativni procesi izmene kulture sećanja i pamćenja. Čovečanstvo se seća samo onoga što kroz komunikaciju može da smesti u okvir kolektivnog pamćenja . Ova izložba kao svojevrsni oblik komunikacije ima takav koncept – istorijskim dokumentima i fotografijama doprinosi kulturi sećanja i pamćenja“, rekla je o izložbi na otvaranju dr Jasmina Nikolić, jedna od autora izložbe.

Jasmina Nikolić

Izložbu su pre Valjeva videli gradjani Požarevca, Beograda, Niša i Kraljeva , a u naš grad dolazi gotovo godinu dana nakon što je u Muzeju otvorena izložba takodje posvećena Drugom svetskom ratu, ali u kojoj je prvi put prikazano učešće četnika Draže Mihailovića. Podsećajući upravo na ovu činjenicu direktorka Muzeja Jelena Nikolić Lekić kaže: „Prošle godine na današnji dan smo otvorili salu Drugog svetskog rata. I danas 77 godina od Drugog svetskog rata , ovo je tema na osnovu koje procenjujemo čak i trenutak u kom se nalazimo . Brojne žrtve nas podsećaju na vreme koje ne smemo zaboraviti i opominje nas na očuvanje svesti o stradanju koje se više nikada ne sme ponoviti“.

Jelena Nikolić Lekić

Izložba oslikava okupaciju zemlje , uspostvaljanje odnosa izmedju jugoslovenske vojske i Crvene armije , ali i njihovu zajedničku ulogu u oslobadjanju. S druge strane izložba prikazuje i okupiranu zemlju, logore, izbeglice, ratne zarobljenike, ali stradanje stanovništva.

Goran Radovanović

Izložbu je otvorio rektor Univerziteta odbrane   general-potpukovnik vanr. prof. dr Goran Radovanović.”Izložba je priredjena povodom našeg najvećeg državnog praznika Sretenja , Dana državnosti. Srbija je prolazila kroz različite periode , menjala se I jačala . Srbija na žalost u svojoj istoriji pamti brojne oslobodilačke ratove , a jedan od onih koji je zabeležen kao jedan od najbolnijih za srpski narod je Drugi svetski rat. Ne možemo, a da se ne podsetimo svih stradalih boraca I rodoljuba u periodu od 1941 do 1945. godine ne samo na našim prostorima već I šire u čitavom slobodarskom svetu. Zato se s pijetetom sećamo svih onih koji su dali svoje živote u borbi protiv fašizma. Oživljavanje tog doba nije ni malo lako jer odjeci ratnih stradanja još uvek bole . Izložba daje odgovor na pitanje – Kakva je to ratna slika jedne zemlje, naše zemlje? Naša je zemlja iz ratova uvek izlazila kao pobednik I to je slika naše Srbije”, rekao je izmedju ostalog Radovanović.

Na izložbi je prezentovano 160 arhivskih fotografija, 80 dokumenata iz 30 fondova I zbirki koje se čuvaju u 13 kulturnih institucija iz sedam gradova Republike Srbije. Upotpunjena je predmetima iz fundusa Vojnog muzeja u Beogradu: odlikovanjima, ratnim zastavama jedinica NOV Jugoslavije , vojnim naoružanjem I opremom , delovima ratnih uniformi I odeće.

 

3 comments on “Izložba kao sećanje i opomena

  1. Neka druga Jelena

   Čudo od muzeja je napravio Vlada Krivošejev, Jelena je došla na gotovu priču. A da je žena čudo, čudo je, svugde se ugurala preko politike, od socijalista pa na dalje…

   Reply
 1. Zaboravljena istorija

  A ne znate mesto gde su pogubljeni Aleksa i Ilija,a, sećate se nekoga,rata koji je uništio Srbiju i mesto gde su pogubljeni Srpski i Valjevski kneževi

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.