Traži se zabrana rada rudarskih kompanija za područje Valjevo – Sever

Iako je Vlada Srbije donela odluku o ukidanju Uredbe o utvrdjivanju Prostornog plana Jadar, ekološke organizacije ipak će danas u Loznici održati protest. Blokade puteva neće biti . Advokat Sreten Djordjević kaže da bi moratorijum bio rešenje.

Premijerka Srbije Ana Brnabić na konferenciji za medije je obavestila javnost da je Vlada Srbije ukinula  Uredbu o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita “Jadar”, usvojenu 13. marta 2020.

Kako prenose nacionalni mediji predstavnici udruženja „Ekološki ustanak“ i „Ne damo Jadar“ preuzeli su  u Vladi Srbije dokumentaciju o projektu istraživanja litijuma kompanije Rio Tinto, nakon što je Vlada u četvrtak ukinula Uredbu o Prostornom planu područja posebne namene kojim je Rio Tintu bila omogućena realizacija projekta „Jadar“ o otvaranju rudnika litijuma, a time i sva rešenja i dozvole, dok ugovor o eksploataciji nije ni bio potpisan.

Ipak protest će biti održan , ali ovoga puta samo u Loznici i bez blokade puteva.

Kako se najavljuje na ovom protestu biće rezimirana prethodna dešavanja i najavljeni naredni koraci. Stav udruženja Ne damo Jadar je je gotovo a Rio Tintom kada se saniraju bušotine u poljima i kad država od Rio Tinta otkupi zemljište koje su oni prethodno kupili od građana i da ih onda proda meštanima. Kokanović je upozorio da meštani tog kraja neće dozvoliti da više bilo ko pokuša da tamo pravi rudnike, i da će tražiti zabranu iskopavanja litijuma u celoj Srbiji.

Dok jedni ne veruju Vladi,  jedni veruju, ostaje nejasno I pitanje bez odgovora za sada – Šta se dešava sa Euro Lithiumom I konkretno najavom rudarenja litijuma I bora na teritoriji Valjeva? Od ranije poznata informaacija  jeste da je advokat Sreten Djordjević na svom tviter profilu objavio je da je potvrdjena privremena mera zabrane geoloških istraživanja bora i litijuma u valjevsko-mioničkom basenu.

Gostujući na TV Valjevo Djordjević je sada  pojasnio da je stvoren  takav ambijent za koji je kriva vlast koja je godinama podešavala zakone kojima bi se rudarenje nastavilo. Po njegovom mišljenju moratorijum bi bio važan jer bi na taj način ostavili naše prirodno blago narednim generacijama. Moratorijum bi se odnosio na čitavu teritoriju Srbije. “ Ovako kako je ostavljeno naše rudno blago bi bilo dato strancima , a Srbija od toga ne bi imala ništa . Zato je potrebna potpuna izmena Zakona o rudarstvu”, rekao je Djordjević.

On je naglasio da je potrebno da se gradjani Srbije potpuno zaštite od svih rudarskih kompanija ne samo vezano za eksploataciju litijuma I bora.

“Pripremamo čitav niz postupaka radi zabrane rada ovih kompanija na području Valjevo Sever , pregovaramo da gradjani budu obeštećeni da im se pod hitno omogući snabdevanje vodom. Čitavo područje od Divčibara prema Kosjeriću je po Prostornom planu Srbije jedno ogromno rudarsko područje. Postoji velika bojazan da je u obuhvatu zaštićenog područja jedan minoran deo posmatran sa aspekta zaštite što govori o tadašnjoj nameri vlasti da intenzivno razvija rudarstvo što nije u interesu gradjana. Bojim se da ćemo mi Valjevci u jednom dužem periodu morati širom da otvorimo oči I pratimo šta se dešava”, rekao je Djordjević.

On je naveo da se sada traži da se Euro lithiumu odbije zahtev za produženjem dozvole za istraživanje. Po njegovom mišljenju to će trajati još par godina što će ostaviti dovoljno vremena da se prikupi još dokaza da I samo istraživanje ugrožava život gradjana.

“Imamo bunare koji su već zagadjeni I dokaze da je voda konatminirana u ovoj fazi istraživanja . Imamo duboki arterški bunar dubine oko 120 metara , nema površinskog curenja , ali imamo istraživanje laboratorije Poljoprirednog fakulteta iz Beograda u kome je pronadjeno 18 puta veća količina bora od dozvoljene . To predstavlja najsnažniju moguću indiciju da su se vode iz dubokih rudarskih slojeva   koje su kontaminirane ogromnim koncentracijama bora , stroncijuma, natrijuma pomešale sa gornjim slojem pitke vode valjevskog kraja . Mi imamo podzemne pitke vode koje su naše blago . Na dubini od 100 metara ta voda je sada kontamiirana što je užasno I potencijalno pogubno za snabdevanje Valjeva.Ovakve štete su pogubne I nenadokadive”, naveo je Djordjević u gostovanju na TV Valjevo.

 

4 comments on “Traži se zabrana rada rudarskih kompanija za područje Valjevo – Sever

 1. jovan

  Ovog coveka su isterali iz Ekoloskog drustva u Valjevu .
  Prosto je neverovatno da on ima ovoliku medijsku paznju. Ovo smo mi. Nazalost!

  Reply
 2. Miloš Marjanović

  Jeste li podnosili moratorijum ranijih godina? Istraživanja se ne vrše od 01.01.2020.

  Reply
 3. Bunt

  Čovek, koji je isteran iz EKOD Gradac prica o ekologiji, čovek koji zastupa cementare, koji nije cenjen kod kolega priča o bilo čemu, Valjevo dobro zna Sreju i o kojoj poštenjačini se radi.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.