Ako se testirate privatno – nema upisa u registar pa ni u propusnice

Još od trenutka kada je država dozvolila privatnim laboratorijama antigensko testiranje mnogi gradjani su koristili njihove usluge. Mnogi od njjih potom su zbog velikih gužvi i dugog čekanja u DZ odlučili da se leče privatno. Oni koji su to učinili nevidljivi su za zdravstveni sistem .

Iznenadjenje je sačekalo mnoge kada su prilikom vadjenja kovid propusnica shvatili da se u propusnici ne navodi vreme pozitivnog antigenskog testa na korona virus.
Istovremeno , istim licima Zavod za javno zdravlje je odredio izolaciju propisanu Uredbom. Ključno pitanje koje gradjani postavljaju jeste , ako me nema u sistemu na osnovu čega je odredjena izolacija?

Kako Vamedia saznaje , sve gradske privatne laboratorije koje rade testiranja dostavljaju Zavodu spiskove pozitivnih na korona virus , a koji su se testirali u njihovim laboratorijama. Ipak Zavod nema mogućnost unošenja podataka u sistem Doma zdravlja , a za kovid propusnice validan je registar javnih zdravstvenih ustanova . Paušalne su procene da je više stotina ljudi praktično na ovaj način ostalo van sistema registra obolelih .

Iz svega navedenog najbolje rešenje za one sa simptomima korona virusa jeste testiranje i lečenje u javnim zdravstvenim ustanovama.

Ispred valjevskog Doma zdravlja ponovo se može videti gužva , a broj obolelih na dnevnom nivou je blizu 300 . Ne treba zaboraviti da ukoliko se lečite u privatnoj ordinaciji lekar Vam ne može otvoriti bolovanje.

4 comments on “Ako se testirate privatno – nema upisa u registar pa ni u propusnice

 1. Gordana

  A kada zdravstvene ustanove za bilo koje druge bolesti nisu imale potrebne materijale ili reagense za laboratorijske analize, upućivali su nas u privatne laboratorije i prihvatali te izveštaje? Tada je moglo, a biće toga i dalje. Radila sam analize u bolničkoj laboratoriji ali sam za neke parametre za npr.štitnu žlezdu sa epruvetom upućena u privatnu laboratoriju. Ovo je cirkus!

  Reply
 2. Vlada

  Pa normalno da nema, samo javne ustanove poput Doma Zdravlja i ZZJZ Valjevo to mogu upisati. Neka sledeći put ponovo idu u privatne laboratorije…

  Reply
 3. Zbhnjen

  Cek cek ja zbunjen ,posto nissm isao u kovid ambulantu vec se testirao u laboratoriji koja ima sve dozvole i bio pozitivan ,znaci nissm bio bolestan od covida .Znaci svi koji su imali karcinom i lece se u bolnicama a radili u privatnim laboratorijama nisu bolesni .Pa sto mi niste to rekli da ne sedim kuci .Znaci ja bio zdrav i sedeo bezveze .

  Reply
 4. Joca

  Kakva glupost, svi koji su pozitivni na Korona virus se prijavljuju Republickom zdravstvenom sistemu.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.