U septembru u Valjevu besplatni udžbenici za djake prvake

Valjevski djaci prvaci u septembru dobiće besplatne udžbenike, predvidjeno je u budžetu za 2022. godinu. Za ovu namenu grad je opredelio 6 miliona dinara .

Grad Valjevo će u 2022. Godini u okviru podrške  deci i porodicama sa decom izdvojiti 66.136.000 dinara koje su namenjene za rad interesorne komisije, realizaciju LPA za decu i LAP za Rome i naknadu za nezaposlene porodilje, posebnom podsticaju rađanja dece, finansiranje troškova vantelesne oplodnje, članarine za majke trećeg deteta, kao i besplatni udžbenici za učenike prvog razreda osnovne škole. U okviru navedenih sredstava planirana su i sredstva za ostvarivanje prava na novčanu pomoć  za svako prvorođeno  dete u porodici.

U okviru ovih sredstava , a kroz realizaciju Lokalnog akcionog plana za decu koji u svojoj sadržini predvidja aktivnost nabavke udžbenika, grad Valjevo će izdvojiti 6 miliona za besplatne udžbenike za djake prvake.

“Zaista sam posebno srećan zbog ove mogućnosti kojom pored brojnih drugih izdvajanja kao oblika podrške porodici I deci možemo za naše male školarce, djake prvake, sledećeg septembra da obezbedimo besplatne udžbenike.  Za narednu godinu na poziciji vezanoj za socijalnu I dečiju zaštitu izdvojićemo skoro 250 miliona I uvek smo otvoreni za izdvajanja u ovoj oblasti , naravno u okviru zakonskih mogućnosti”, kaže gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

U protekloj godini grad je realizovao dve potpuno nove aktivnosti , najpre izdvajanja u visini od 40 000 dinara za svako prvorodjeno dete u porodici I pokrenuo SOS telefon za žrtve nasilja u porodici.

 

14 comments on “U septembru u Valjevu besplatni udžbenici za djake prvake

 1. Taki

  Odgovorna socijalna i populaciona politika je jedna od osnovnih funkcija svakog rukovodstva, bilo da se radi o lokalu ili državnom nivou. Svi smo svesni da udžbenici i druga oprema za školu postaju veliki izdatak za mnoge porodice, tako da je ova odluka o besplatnim udžbenicima za prvačiće odlična. Može se razmisliti da ubuduće budu obuhvaćena sva četiri prva razreda. Svaka čast i na finansiranju vantelesne oplodnje, jer kako mi se čini, Valjevo je jedan od boljih centara u toj oblasti medicine.

  Reply
 2. Brdjani

  Roditelj sa troje dece,nisam ove godine imao pravo na besplatne udžbenike za prvi razred.Razlog ,starije dete punoletno i završilo srednju školu..Netreba meni država da školuje dete,mogu ja,a nemojte da lažete da treće dete ima besplatne knjige ili dečiji..A zato romska deca dobijaju sve,i onda vidiš da treće dete nema pravo ko neko drugo treće dete ima pravo..Tako je u svemu !!!

  Reply
  1. Stoja

   Ja sam se jednom prijavila, ali onda sam čula od učitelja da ti udžbenici kasne i da ne stižu celi kompleti, tako da sam odustala. Bitno je da se pompezno najavljuje podrška porodici. Deca u Beogradu već godinama dobijaju sve i svašta, ali to su izgleda neka druga deca…

   Reply
 3. Jole

  Moje dete je pre tri godine od grada dobilo ranac na kojem je grb grada, Stevan Filipović i još koješta. Izgleda toliko kič da ga nikada nismo upotrebili, kao ni većina druge dece. Neko je tu uzeo dosta novca od grada za loše rančeve, lošu štampu i jeziv dizajn. I u ovom slučaju se treba pitati kome će novac otići, čijoj knjižari i kojem distributeru? Posle toliko nebrige o deci i porodici, sumnjam da im je prioritet podrška istim.

  Reply
  1. Pirlo

   Gospodjo, da li mislite da će neko da štampa grb grada i da kiti već odštampane knjige?! Knjige su knjige, niko do sada nije pravio problem sa podeljenim knjigama, nisam čuo u drugim opštinama da su se roditelji žalili na kvalitet knjiga jer to su knjige kao i sve druge pobogu, neće ove štampati Pera ili Žika. Ovu akciju treba pohvaliti u od mene naklon do poda za čelnike grada jer sam se načitao komentara prethodnih godina kako smo jedina opština/grad koja ne misli na djake prvake, evo sad mislimo na djake prvake pa hajde da pohvalimo ovu akciju bez obzira ko je kog stranačkog ubedjenja, ovo je za dobrobit čitave zajednice.

   Reply
   1. Jole

    За тебе знамо да им се наклањаш до пода. Постоје људи који желе кроз живот да ходају усправно.

    Reply
 4. Aca

  Ovo je dokaz brige o najmlađima. Besplatni udžbenici za prvi razred biće podrška grada na koju će moći uvek da računaju.

  Reply
  1. Анонимни

   Udžbenici su već besplatni za sve osnovce u Srbiji. Da li će grad da plaća te besplatne udžbenike(!?) ili će da plaća neke druge i skuplje udžbenike i zašto???

   Reply
 5. Djordje

  Bravo Lazare, prvi si u Valjevu koji je to uradio. Verujem da ce tvoji rezultati tek da budu vidljivi narodu.

  Reply
 6. Pera

  Do sada ovi to nikad nisu radili !!! Sad se setili, valjda zbog predizborne kampanje 🙂

  Dugo je do septembra ? Videćemo ?

  Reply
 7. Mira

  Moje dete je u prva tri razreda imalo besplatne udžbenike u Prvoj osnovnoj školi i odjednom su to ukinuli. Za drugo dete sam kupovala i jos kupuje. Interesantno je gde su te knjige nestale.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.