NOVOGODIŠNJI INTERVJU : Gradonačelnik Lazar Gojković

Za Vamediu u novogodišnjem intervjuu gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković govori o projektima čija nas realizacija očekuje u narednoj godini, šta gradjani traže u direktnom razgovoru, infrastrukturi , ali i administraciji.

Vamedia: Možda da ovaj razgovor počnemo osvrtom na godinu koja je na izmaku . Najveći utisak iz ove 2021. godine?

Gojković: Moj najveći utisak jesu dve nove strane investicije, dve nove nemačke fabrike, ugovori su potpisani i to je po meni najveći utisak ove godine i stvar koja se desila u Valjevu u zadnjih 15 godina jer realno u poslednjih 15 godina nismo imali novih stranih investicija i novih radnih mesta. Bizerba je već započela radove na izgradnji fabrike i njihov plan je da do kraja 2022. godine krenu sa proizvodnjom . Hans grohe planira da na proleće sledeće godine započnu radove ne izgradnji svoje fabrike . Još jedna dobra stvar je i najava nove investicije u Gorenju koja će sigurno doprineti ovom odličnom ubrzanom razvoju grada u tom segmentu, nova radna mesta i privredni razvoj . Ja zaista moram da se zahvalim najpre predsedniku Aleksandru Vučiću koji je prepoznao potrebe Valjeva i zaista hvala na svim ovim investicijama.  Naravno tu su brojna ministarstva koja su podržala druge projekte u Valjevu , timovi ljudi koji su mnogo radili na tome i koji i danas rade .

Vamedia: U prošlogodišnjem razgovoru za novu godinu najavili ste rekonstrukciju Ulice Vuka Karadžića, kada očekujemo završetak, puštanje u saobraćaj?

Gojković: Očekujemo da 2/3 ulice pustimo za saobraćaj od 1 januara  Te dve trećine će biti potpuno završene , a preostali poslednji deo ulice planiramo da završimo čim to vremenski uslovi dozvole . Nama je najvažnije da ulica bude uradjena kvalitetno . Dugo se čekalo na adekvatnu tehničku dokumentaciju. Prvi projekat je zahtevao seču odredjenog broja stabala , mi smo želeli da sačuvamo svako drvo u ulici i uspeli smo u tome . Ulica je gotovo završena i baš sa tim stablima izgleda još lepše. Važno je da kažemo da ulica nije samo asfalt i trotoar već i ono što se nalazi ispod ulice . Upravo te brojne instalacije donekle su usporile radove , ali smo to prevazišli, ostalo je još da taj poslednji deo završimo i pustio kompletnu uliccu u saobraćaj.

Vamedia: Da li ste informisani o tome dokle su stigli radovi na brzoj saobraćajnici?

Gojković: Informacija koju ja imam jeste da se radovi izvode na nekoliko lokacija , ostalo je da se u još jednom delu završi neophodna papirologija  Ipak, sve ide svojim predvidjenim tempom i ja se nadam da će onako kako su i najavili uspeti da se sve završi u planiranom roku .

Vamedia: U ovoj godini započeti su i radovi na Gerontološkom centru?

Gojković: I radovi na Gerontološkom centru idu planiranim tokom . Rok je 250 radnih dana . Početkom juna 2022. godine objekat će biti završen u gradjeviinskom smislu , a posle toga ide opremanje. Planirano je da Gerontološki centar bude kapaciteta za 113 korisnika , osim toga objekat će imati i 32 mesta za prihvatilište za beskućnike i dnevni boravak za stara lica i lica ometena u razvoju o čemu će brinuti Grad Valjevo preko Centra za socijalni rad.

Vamedia: Gotovo pred dolazak svake nove godine nameće se pitanje rekontrukcije ili radova na pojedinim objektima poput zgrade Radio Valjeva?

Gojković: Što se tiče Radio Valjeva i uopšte tih takvih objekata tu prvenstveno mislim na zgradu Stare železničke stanice koja se trenuto završava u smilsu spoljne rekonstrukcije , Dom vojske. Ostaje da se u narednom periodu uradi kompletna analiza svih tih objekata i da svaki dobije svoju namenu . Konkretno kad je zgrada Radio Valjeva u pitanju grad je odustao od Muzeja fantastike  i plan je da radove započenemo u 2022. godini , a namena će najverovatnije biti Gradska kuća. Nešto ćemo raditi iz sosptvenih sredstava , a za neke od pomenutih objekata ćemo konkurisati u ministarstvu. Ali analiza nam je potrebna jer svaki objekat mora imati pravu namenu. Pričali smo i o tome da zgrada Doma vojske bude Biblioteka. Poenta je da vdimo gde možemo da dobijemo sredstva , recimo kod ministarstva kulture za program „Gradovi u fokusu“. Videćemo da li ćemo da sufinansiramo nešto ili ćemo dobiti dovoljno sredstva, ali svakako grad to sve ne može iz svojih sredstava.

Vamedia: I naravno decenijsko pitanje Hale sportova?

Gojković: Ja ne znam grad u Srbiji koji više od Valjeva zaslužuje Halu sportova. Mi smo uradili urbanistički projekat sa idejnim rešenjem , imamo lokacijske uslove za izgradnju , projekat je predat Republici na pregled i očekujemo uskoro povratnu informaciju kada je realno da se krene sa prvim pripremnim radovima , a nakon toga i sa izgradnjom objekta.

Vamedia: Dok mi razgovaramo o projektima , šta gradjani u kontaktu sa Vama traže? Da li su se i njihovi zahtevi promenili?

Gojković: U principu zahtevi gradjana se nisu mnogo promenili. Oni najviše postavljaju pitanja vezana za puteve , struju , vodu. Mi u novom budžetu imao znatno više opredeljenih sredstava za razvoj infrastrukture i samim tim više ćemo moći da odgovorimo na njihove zahteve.

Vamedia: Pomenuli ste probleme sa strujom , meštani Pričevića i dalje se žale na snabdevanje strujom.

Gojković:  Veliki deo radova EPS je uradio  i novi stubovi i snopovi dalekovodi. Ja zaista razumem nezadovoljstvo gradjana i da sam na njihovom mestu verovatno bih i ja isto reagovao. Od početka sam uz njih i uočen je generalno taj problem koji teritorija Valjeva ima sa snabdevanjem električnom energijom. Kontaktirao sam direktora ED u vezi tih problema i vodova i instalacija mreže i zahtevao stabilno snabdevanje. Mislim da će dosta biti uradjeno i u narednom periodu .

Vamedia: Gradjani su burno regovali na društvenim mrežama vezano za prvi sneg ove zime , odnosno čišćenje snega. Grad koliko je poznato izvodjaču plaća i čekanje na rad. Generalno, kako se to čeka kad se ne bude spremno iako se sneg sedam dana ranije najavljivao?

Gojković: Kad kažete čekanje mislite na dežurstvo . Ja sam i rekao kada je bila ta situacija sa snegom da reakcija koja je bila nije bila loša, ali uvek može da bude bolja. Ne sme da nas iznenadi sneg u vreme  kad i treba da ga bude. Mislim da su odmah prvog dana očšćeni prvi prioriteti, potom dalje, Vidrak je bio neprestao angažovan , videli ste koliko je stabala palo . Čistili su i ono što nije u njihovoj nadležnosti, zaista su reagovali brzo i spremno. Ali mislim da moramo biti bolje organizovani i da pored ulica u prvom prioritetu možemo onda da očistimo i neki broj puteva , mislim na seoske , gde je jako teško doći. Mislim da je organizacija ključna i ona mora i može biti bolja.

Vamedia: Gradjani negoduju i zbog arozagadjenja . Kako se rešava taj problem?

Gojković: Ove godine smo povećali tri puta sredstva za energetsku efikasnost . Planiramo da ukoliko to bude moguće , možda i ta sredstva dodatno povećamo. Videćemo sa kojim maksimalnim iznosom je moguće konkurisati kod ministarstva rudarstva i energetike jer to je ove godine bio pilot projekat i mi smo učestvovali sa maksimalnim iznosom . Ove godine idemo i na više. Niko ne beži od problema aerozagadjenja. To je problem koji se mora rešavati sistemski . Moram da kažem da smo u ovoj godini po pitanju zaštite životne sredine po više osnova uložili zajedno sa ministasrstvima više od milion evra. Tu je uradjena i zamena energetna na kotlu od 50 MGW u Toplani , proširenje toplovodne mreže primarnog toplovoda i priključenej objekata javnih ustanova , a u drugoj fazi nas očekuje i sve je pripremljeno za priključenje kasarne Živojin Mišić.  Razgovaramo sa Krušikom i oni su u fazi izrade idejnog rešenja za njihovu kotlarnicu na ekološki prihvatljiv energent . Ono što je najvažnije u celoj priči jeste da je Valjevo u fokusu i prvi prioritet države kad je u pitanju gasifikacija , odnosno izgradnja transportnog gasovoda koja je planirana do kraja 2022. godine , a nakon toga druga faza , gasifikacija grada.

Vamedia: Sada smo na konferenciji za novinare čuli ljude iz Sveta za čist vazudh kako kažu da Vi jeste , ali administarcija nije zaintersovana za rešavanje problema. Slične smo izjave čuli i na sednicama Skupštine. Gde se najčešće „sudarate“ sa administracijom?

Gojković: Pa ja ne bih rekao da administarcija nije zainteresovana. Možda nema kapacitet da sve odradi onako kako treba. Grad je spreman da preduzme sve što je u našoj moći da se problem rešava, govorim o aerozagadjenju.  Najčešće da kažem „sudaranje“ sa administracijom je vezano za dokumentaciju. Najbitnije nam je da imamo ispravnu tehničku dokumentaciju ,a dogodi se suprotno pa nam treba vreme da se greške isprave. To je potrebno za bilo koji projekat.

Vamedia: 44 arhitekte potpisali su dokument u kom naavode da izmena plana Divčibara nije dobra. Da li ćete ipak usvajati plan ili pak ne?

Gojković: Dobio sam od njih dopis i znam njihov stav. Mi smo u izmene i dopune plana krenuli zbog infrastrukture. Isključivo smo izmenu plana radili zbog toga , zbog kanalizacije i vode . Moram da kažem da niko ne želi da zastavi razvoj Divčibara ili pak da od njega napravi urbanu gradsku sredinu. Divčibare moraju zadržati svoju posebnost uz razvoj kome težimo. Možda nije loše rešenje da uradimo elaborat ili studiju u kojoj bismo jasno definisali ciljeve razvoja pa samim tim i pravce . Upravo iz tog razloga sve će biti preispitano u narednom periodu, plan će biti usvojen tek onda kada , da kažem , svi budu zadovoljni. Teško je da svi budu zadovoljni , ali da uvažimo struku i plan će biti usvojen tek kada bude uradjen najbolje moguće . Tek tada , ali ponavljam prioritet je infrastruktura što je i bio povod da se uradi izmena, tek tada cemo ga usvajati.

Vamedia: Kakva su Vam očekivanja od naredne godine?

Gojković: Očekivanja su mi velika . Verujem da ćemo mnoge projekte koje nismo uspeli da započnemo i uradimo u ovoj godini to učiniti u sledećoj. Očekujem da krenemo u realizaciju , ako ne i da završimo. Tu prvenstveno mislim na sportsku halu, na izgradnju vrtića , rekonsktrukciju bolnice , da ćemo se i tu značajno pomeriti . To su po meni tri strateški važna projekta gde očekujemo i veliku pomoć države. Zašto imam velika očekivanja? Zato što će jedna fabrika početi sa radom , druga završiti izgradnju svoje fabrike , zato što je treći investitor najavio proširenje svojih kapaciteta i novo zapošljavanje . To je ono što me raduje jer su to nova radna mesta, šansa da mladi ljudi ostanu u ovom gradu. Valjevo po mom mišljenju , nikada više neće ni izgledati isto i ovaj grad ide napred.

Vamedia: Nova godina je vreme čestitanja. Šta biste poželeli gradjanima Valjeva na kraju?

Gojković: Dosta toga smo ispričali , ali ja bih opet prvo poželeo puno zdravlja i sreće svim gradjanima Valjeva u novoj godini. Zdravlje nam je potrebno i onda ćemo se za sve ostalo izboriti . Srećno , od srca.

 

 

15 comments on “NOVOGODIŠNJI INTERVJU : Gradonačelnik Lazar Gojković

 1. Čestitka 2022

  Pozeri kupci diploma plagijatori razni Pasulji i Klomberi da sledeću godinu dočekate u Zabeli, želi Vam pošteni gradjani.

  Reply
 2. Bobili

  Vama svaka cast najbolji ste u poslednjih 20 godina gradonacelnik i zelim vam svu srecu.

  Reply
 3. Gulijaner

  Covek se trudi i radi i svidja mi se sto je zalegao za projekte dugorocne, a ne na brzinu da se dopadne gradjanima, vec jake projekte da grad u buducnosti znacajnije napreduje.

  Reply
 4. Baka Zora

  Lazare imas moju podrsku i dokle budem ziva i ako doceka baka Zora sledece neke izbore ima da te glasa. Ljubi te baka Zora.

  Reply
 5. Forsiram jod opusteno

  Da se sps pita oni bi te ulice uradili bez projekta. Tako su nesto i predlagali kad se pocinjalo sa pricom, ako se dobro secam?

  Reply
 6. Ica smekerica

  Laki srecno! Dobar si momak i guraj samo, napravices istorijske rezultate, verujem u tebe i neces izneveriti grad, uz tebe smo!

  Reply
 7. Prijatelj

  Svako dobro ti zelim dobri decace naseg grada i hvala ti sto si tako divan i sto se boris uprkos svemu. Srecno i zelim sve dobro tebi i tvojoj porodici, puno srece i zdravlja, za ostalo cemo se zajedno izboriti.

  Reply
 8. Objektivno subjektivan tip

  Mogu da izmisljaju i lazu, ali ti si dobar gradonacelnik i ucices u istoriju kao najbolji gradonacelnik do sad, osecam to.

  Reply
 9. Aca

  Odmeren i realan u svojim obećanjima i njihovoj realizaciji gradonačelnik Lazar Gojković se pokazao sposobnim da vodi grad.

  Reply
 10. Jovanka

  Ne sećam se da je neki grad ili čak područje više susednih opština dobilo dve ovako velike i važne investicije u godinu dana, a da su to pritom neka od najznačajnijih imena u branšama kojima se bave. Ono što je utisak iz ove godine je da se, i pored velikog broja projekata koji su najavljeni, na kojima se tek radi i koji su pred realizacijom, ni odjednog, bilo da je razvojni, infrastrukturni, sportski ili socijalni ne odustaje. Iskreno se nadam da će se većina, ako ne i svi, u nekom doglednom periodu i ostvariti na najbolji mogući način.

  Reply
 11. Bard

  O ovom mladom coveku cujem samo epitete “dobar covek”. Meni to vredja inteligenciju treba da bude sposoban gradonacelnik,to sto se on prihvatio bez ikakvog obrazovanja posla za koji nije obraxovan, ga ne opravdava za sve glupe poteze koje povlaci!!, Ili ga opravdava?

  Reply
 12. Zivojin

  Dobri decko iz komsiluka dobro zamajava narod, a nista ne radi. Oko sebe okupio neke tutumrake koji bi pasli travu da im mame i tate nisu ostavili slobodno radno mesto u javnim preduzecima

  Reply
 13. Sekula

  Botoviiiiii opuštenooo,,vidi narod sve,kolike su cene u prodavnicama sa pdv od 20 posto koje ste vi naprednjaci uveli i gorivo duplo skuplje za vreme vaše vladavine.

  Reply
 14. sin anarhije

  Obrijem se za pocetak, radi stajling … kad moze mu veliki vodj iz dana u dan , sa turneje na turneju , pa moze i on , sve je ionako isto ista ba … SEKTA ….

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.