Đakon Aleksandar Panić laureat prvog stepena

Stara narodna izreka „Kroz Bosnu ne pevaj, kroz Srbiju ne igraj“, sa malo reči, vekovima nas je učila da je bilo kakvim zemaljskim blagom nemerljivo bogatstvo lepote i zajedničarenja u njoj koje nosi srpsko narodno kolo. Upravo sa tim ciljem Savez kulturno – umetničkih društava Srbije, u saradnji sa folklornim ansamblom „Vila“ iz Novog Sada, u „Srpskoj Atini“ organizuje Svetski dan srpskog kola, manifestaciju koja okuplja znalce i ljubitelje tradicionalnog plesa u okviru Festivala zlatnih ansambala Srbije.

U hali „Spensa“ 27. novembra 2021. godine predstavili su se brojni umetnici, a među njima i učesnici Konkursa za koreografsku minijaturu tradicionalnog plesa. Ukupno njih petnaest, budući da je selekcija vršena na osnovu prijava koje su poslate na konkurs imejlom. Zvanje Laureata prvog stepena, dakle najboljih autora i izvođača u ovoj oblasti, pripalo je đakonu Aleksandru Paniću i njegovim saigračima za minijaturu „Verom ka putu istine“, nastalu sa blagoslovom Preosvećenog Episkopa valjevskog G. Isihija. Budući da koreografska minijatura u ovom slučaju podrazumeva scenski nastup u trajanju od tri i po minuta oslonjen na tradicionalni obrazac igre, tzv. „kolo u 3“, đakon Aleksandar Panić odlučio se za Žikino kolo i duhovnu temu sa dvojakom porukom.

  • Snimak igre je načinjen u Brankovini, a za scenografiju smo imali jedan veliki kamen. Radnja se može podeliti u četiri dela: najpre jedan, potom dvojica i na kraju sva trojica momaka pokušavaju da ga sklone sa puta. Uspevaju i to pokazuje da čovek ništa ne može sam, jer je stvoren kao biće zajednice. Drugu poruku igre predstavlja odgovor na pitanje:“Da li Bog može da stvori kamen koji ne može da podigne?“ Odgovor je:“Već jeste, stvorivši čoveka i njegovu slobodnu volju.“ Naime, ukoliko čovek želi da bude spasen, pružiće ruku Gospodu, dok će u suprotnom sam stajati na tom putu kao taj kamen – objašnjava otac Aleksandar Panić poruku koju šalje njegovo autorsko delo, nagrađeno prestižnim priznanjem i zahvalnicama za doprinos očuvanju narodne tradicije na nedavno održanom novosadskom festivalu. Takođe, đakon Aleksandar Panić nagrađen je i u kategoriji najboljeg igrača, čime je još jednom potvrđeno njegovo igračko umeće po kome je godinama poznat kao član KUD „Krušik“, a potom i „Đerdan“, čiji je jedno vreme bio i umetnički rukovodilac. Zajedno sa njim nas Valjevce ponosnim su učinili i njegovi saigrači Aleksandar Tomić, višegodišnji umetnički rukovodilac KUD „Đerdan“, i Marko Tomić, profesor Valjevske gimnazije i istaknuti vokalni izvođač. Njihov dar i trudoljublje prepoznao je i blaženopočivši Vladika Milutin. Budući i sam veliki poštovalac tradicije, Vladika Milutin odlikovao je Arhipastirskim gramatama Aleksandra Tomića (za doprinos očuvanju narodne tradicije)  i Marka Tomića (za rad sa decom i omladinom), blagoslovivši tako niz nagrada i priznanja kojima su se dvojica sjajnih mladih umetnika okitila na brojnim manifestacijama širom zemlje i sveta.

Izvor: Eparhija valjevska -sajt autor: J.J

foto: fejsbuk

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.